E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Πολ Μέισον βλέπει συμφωνία, παραίτηση Βαρουφάκη και διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλυση από τον δημοσιογράφο

Δημοσίευση 22/5/2015 | 00:00

Ο Πολ Μέισον βλέπει συμφωνία, παραίτηση Βαρουφάκη και διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ

Σενάριο απόλυτης ανατροπής βλέπει για την Ελλάδα ο δημοσιογράφος του channel 4 Πολ Μέισον.

Συγκεκριμένα γράφει στο blog του πως το σενάριο της περιπέτειας της ευρωζώνης, θα έχει ως πιθανότερο τέλος τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραιτηθεί ο κ. Βαρουφάκης μπροστά στο ενδεχόμενο ενός «ανέντιμου» συμβιβασμού της κυβέρνησης με τους εταίρους, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερή Πλατφόρμα να αποχωρεί.

Τα σενάρια, ωστόσο τα οποία περιγράφει, δεν είναι δικά του, αλλά, όπως εξηγεί, πρόκειται για τα σενάρια που επεξεργάζεται η ίδια η Ευρωζώνη.

Ο Τσίπρας θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και στελέχη της ΝΔ

Μετά από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει στήριξη και να συνεργαστεί με το κεντρώο Ποτάμι, αλλά και με κάποια στελέχη από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους καθώς και μία σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό πολιτικό φορέα.

Συγκεκριμένα ο Πολ Μέισον γράφει:

Οι τρικλοποδιές από την Κωνσταντοπούλου

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια με πρώτο και σημαντικότερο τη Ζωή Κωσταντοπούλου. Μάλιστα ο Πολ Μέισον υποστηρίζει ότι η Πρόεδρος της Βουλής, με σπουδές στη Σορβόνη, βάζει τρικλοποδιές στην κυβέρνηση μέσω της πρωτοβουλίας της για τον έλεγχο του χρέους. Η παραδοχή της πως η σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας είναι «νομικό μας καθήκον», υποδεικνύει πως υπάρχει περίπτωση το κοινοβούλιο να διαγράψει τμήμα του χρέους κάνοντας το έργο της κυβέρνησης αδύνατο, υποστηρίζει ο Mason.

Παράλληλα στο άρθρο του ο δημοσιογράφος σημειώνει τη σταδιακή μείωση του μέρους της ελληνικής κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ με κάθε κόστος, τονίζοντας πως και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ όλο και περισσότεροι επεξεργάζονται το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

Γράφει ο Πολ Μέισον:

Το έγγραφο του ΔΝΤ (που έχει δει το Channel 4) που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα βάζει τέλος στη «αναμέτρηση» για το ελληνικό χρέος.

Το Ταμείο εκτιμά ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα» η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις πληρωμές ύψους 11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και το τέλος του Αυγούστου. Η ελληνική κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στο Channel 4 ότι στην περίπτωση που κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στα 350 εκατ. που πρέπει να πληρώσει στις 5 Ιουνίου και μισθούς και συντάξεις θα διαλέξει το δεύτερο.

Κατ' ιδίαν, εκείνοι εντός του ακροαριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κάποτε αισιόδοξοι για έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, τώρα ανησυχούν.

Τα σχέδια για έξοδο από το ευρώ που έχουν ετοιμαστεί από το ακροαριστερό κόμμα εξετάζονται, πλέον, σοβαρά από εκείνους που πρότινος τα απέρριπταν.

Αρθρα που μιλούν για στάση πληρωμών έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην κομματική εφημερίδα «Αυγή».

Το σενάριο, σύμφωνα με την Ευρωζώνη, είναι το ακόλουθο: Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται, ο υπουργός Οικονομικών πραγματοποιεί την υπόσχεσή του να μην υπογράψει μια υποταγή και παραιτείται. Σχηματίζεται μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ως σύμμαχο το Ποτάμι και σιωπηρή υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Θα υπάρξει μια ελάφρυνση χρέους, αλλά με τους όρους των δανειστών, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει ολοκληρώνοντας τη μετάλλαξή του σε ένα κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Εκείνοι που δεν «ταιριάζουν» στο σενάριο

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί που δεν «ταιριάζουν» με το σενάριο αυτό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μια 39χρονη, σπουδαγμένη στη Σορβόνη δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος της Βουλής, είναι ανάμεσά τους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρησιμοποιήσει τη θεσμική της θέση για να εκκινήσει τρεις νομικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να δώσουν στη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση το πάνω χέρι απέναντι στους δανειστές: την επιτροπή αλήθειας για το χρέος, την επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και μια σειρά από σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς που σχετίζονται με συμβόλαια του Δημοσίου με γερμανικές εταιρείες.

Στην Ευρώπη πίστευαν ότι αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν απλά μέρος της ρητορικής δίνοντας τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει έναν κυβερνητικό λόγο και τίποτα παραπάνω.

Τώρα καταλαβαίνω ότι η επιτροπή αληθείας για το χρέος έχει αναγνωρίσει ένα μέρος του ελληνικού χρέους ως «αντισυνταγματικό» (σύμφωνα με όσους έχουν δει τα στοιχεία).

Η κα Κωνσταντοπούλου μου είπε «Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό που υποτίθεται ότι είναι ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο».

Προειδοποίησε τους πιστωτές ότι ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να «ζητάει τη διαγραφή του μέρους το οποίο δεν χρωστάει».

«Εν αναμονή του ελέγχου, είναι ανήθικο από ένα μέρος των δανειστών να απαιτεί περαιτέρω αποπληρωμές τη στιγμή που αρνείται εκταμιεύσεις και την ίδια ώρα να χρησιμοποιεί εκβιαστική πίεση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αντίθετων με την λαϊκή εντολή» είπε.

Οι νομικές διαδικασίες

Εάν η ελληνική Βουλή (όχι η κυβέρνηση) ξεκινούσε νομικές διαδικασίες όχι μόνο απαιτώντας διαγραφές και αποζημιώσεις, αλλά και απαιτώντας και από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει μονομερώς μέρη από το χρέος αυτό θα έπαιρνε την κατάσταση από τα χέρια των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

Η κα Κωνσταντοπούλου μου είπε «Το να απαιτήσουμε την διαγραφή του μη βιώσιμου μέρους του χρέους και να ζητήσουμε τις αποζημιώσεις δεν είναι θέμα αρμοδιοτήτων, αλλά νομικό καθήκον».

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολύ γνωστή εκτός Ελλάδας, η κα Κωνσταντοπούλου θεωρείται από αρκετούς ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές ως μια πιθανή φιγούρα αντιπολίτευσης απέναντι στην επερχόμενη συμφωνία. Τον περασμένο μήνα έκανε περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μιλήσει για την ελληνική περίπτωση, κάθοντας δίπλα στον Βλαντιμίρ Πούτιν στην παρέλαση της 8 Μάη στη Μόσχα.

Χθες, κι ενώ οι συνταξιούχοι εμποδίστηκαν από την Αστυνομία από το να πλησιάσουν το κοινοβούλιο η κα Κωνσταντοπούλου βγήκε έξω από το γραφείο της έξαλλη και είχε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής των δυνάμεων μπροστά στις κάμερες.

Οπως ήταν αναμενόμενο αυτό κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου

Οι δανειστές, και η κεντροδεξιά, έχουν υπολογίσει (σωστά μέχρι τώρα) ότι η ελληνική μεσαία τάξη είναι τόσο συνδεδεμένη με το ευρώ που εάν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ρίσκαρε θα αντιμετώπιζε εξέγερση.

Αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Τους τρεις μήνες από τότε που ο Γιάνης Βαρουφάκης νόμισε ότι έκανε μια συμφωνία που θα ξεμπλόκαρε το ελληνικό παγωμένο τραπεζικό σύστημα η ενέργεια όλων των Ελλήνων έχει εξασθενήσει. Περισσότερα από 35 δισ. έχου φύγει από το τραπεζικό σύστημα.

Και παρά το ότι σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις μια πλειοψηφία είναι υπέρ του να μείνει η χώρα στο ευρώ, το 70% είπε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί δίνοντας τις κόκκινες γραμμές του συνταξιοδοτικού, των εργασιακών δικαιωμάτων και της επαναπρόσληψης των απολυμένων.

Εκείνοι που λένε «να μείνουμε στο ευρώ με κάθε κόστος» έπεσαν πλέον στο 52%. Η σκληρή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ήδη για μια διαπραγματεύσιμη έξοδο από το ευρώ, την οποία προωθεί δημόσια ο καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας.

Ωστόσο, τις εβδομάδες μετά από τη Σύνοδο στη Ρίγα, το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής βάσης του κόμματος και αρκετοί από τους επιδραστικούς δημοσιογράφους του έχουν αρχίσει σοβαρά να μιλούν για τα οφέλη από μια στρατηγική χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία την τελευταία στιγμή, η ανησυχία δεν προκύπτει πλέον μόνο από την επιμονή της Γερμανίας και των συμμάχων της στην ΕΚΤ.

Πρέπει να υπολογίσουν και την απειλή μιας γενικότερης εξέγερσης εντός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις κινήσεις της επιτροπής αλήθειας για το χρέους, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις εργασίες προς οποιαδήποτε συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος 20.11.2025
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός 20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα 20.11.2025
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος 20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος 20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος 20.11.2025
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας