E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια μπίρα την ημέρα την παχυσαρκία κάνει πέρα

Η σημασία των βακτηρίων του εντέρου στη διατήρηση του βάρους

Δημοσίευση 14/5/2015 | 00:00

Μια μπίρα την ημέρα την παχυσαρκία κάνει πέρα

Όλα όσα ξέρουμε για την απώλεια βάρους είναι λάθος. Αυτό ισχυρίζεται το νέο βιβλίο του Tim Spector, «The Diet Myth».

Ο καθηγητής του King's College του Λονδίνου υποστηρίζει ότι αντί να ασχοληθούμε με καταμέτρηση θερμίδων, γραμμάρια λίπους και υδατανθράκων, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση των βακτηρίων του εντέρου μας.

Ο καθηγητής πιστεύει ότι τρώγοντας λανθασμένες τροφές σκοτώνουμε τα βακτήρια που μας προστατεύουν από το να πάρουμε λίπος, αλλά η επιλογή των σωστών τροφίμων βοηθά.

Στο βιβλίο παραθέτει ορισμένες τροφές που βοηθούν για να μην πάρεις κιλά: η βελγική μπίρα, ο καφές, το τυρί, το γιαούρτι (χωρίς προβιοτικά), το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Ο καθηγητής της Γενετικής Επιδημιολογίας πιστεύει πως τα πρόχειρα φαγητά σκοτώνουν τα βακτήρια του εντέρου που μας βοηθούν να παραμείνουμε αδύνατοι και αυτό μπορεί να είναι μία από τις αιτίες για την εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Αυτό το αποδεικνύει και με ένα ασυνήθιστο πείραμα, στο οποίο δέχτηκε να συμμετάσχει ο 23χρονος γιος του, Tom.

Επί δέκα ημέρες, ο 23χρονος τρεφόταν μόνο με χάμπουργκερ, τηγανητές μπουκίτσες κοτόπουλου, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά, ενώ πριν και μετά το τέλος του δεκαημέρου υποβλήθηκε σε βιοψίες εντέρου, για να ελεγχθεί η χλωρίδα του.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, στην αρχή ζούσαν στο έντερό του 3.500 διαφορετικά είδη βακτηρίων, αλλά στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχαν μειωθεί σε 1.300.

«Το ανθρώπινο σώμα εκ φύσεως περιέχει χιλιάδες βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία, καθώς παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων, στον έλεγχο των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός από αυτά, στην παροχή σημαντικών ενζύμων και βιταμινών και σε δεκάδες άλλες λειτουργίες», δήλωσε ο καθηγητής.

«Είναι τεκμηριωμένο, πως όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή μας, τόσο μεγαλύτερη ποικιλότητα υπάρχει στη χλωρίδα του εντέρου και τόσο το καλύτερο για την υγεία – και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες». Ο Tim Spector αναφέρει ότι πριν από 15.000 χρόνια οι πρόγονοί μας κατανάλωναν σχεδόν 150 διαφορετικά συστατικά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται στο σώμα τους μεγάλος αριθμός διαφορετικών βακτηρίων. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα από 20 διαφορετικά συστατικά, τα οποία μειώνονται ακόμα περισσότερο, όταν ο κορμός της διατροφής αποτελείται από πρόχειρα φαγητά. Και αυτό, εξηγεί, διότι η πλειονότητα αυτών των τροφίμων προέρχεται από τέσσερα συστατικά: το καλαμπόκι, τη σόγια, το σιτάρι ή το κρέας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μια από τις πιο μικρές ευρωπαϊκές πόλεις που όμως θέλουν όλοι να επισκεφτούν

Ταξίδια 06.05.2024
Έχει υπέροχη αρχιτεκτονική και εντυπωσιακή ιστορία

5 συνήθειες self ‑ love που κάθε γυναίκα αξίζει να υιοθετήσει

Body+Mind 06.05.2024
Ακολουθείς κάποια από αυτές ή μήπως ήρθε η ώρα να το κάνεις;

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της δίαιτας, οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις

Body+Mind 06.05.2024
Εσύ πόσες φορές έχεις κάνει δίαιτα στη ζωή σου;

Κυριακή του Πάσχα: Φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε πιο γρήγορα

Food Χτες
Μπορείτε να χωνέψετε πιο γρήγορα τα γεύματά σας, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

Τι τρώνε οι άλλοι λαοί το Πάσχα

Food Χτες
Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και άλλοι

Η απλή πρωινή συνήθεια που προσθέτει 5 χρόνια ζωής

Body+Mind Χτες
Ένα μικρό, γλυκό μυστικό που βοηθάει στη μακροζωία

Τα νέα bakeries της Αθήνας που ξεφουρνίζουν τις πιο νόστιμες λιχουδιές

Eat + Drink Χτες
Μας τρέχουν τα σάλια με αυτές τις εικόνες!

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style Χτες
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

4 trends που αρέσουν και στη Gen‑Z και στις Millennials

Style Χτες
Σίγουρες fashion επιλογές