E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπαράζ επαφών και... αγάπες με τους θεσμούς ξαφνικά

Βλέπουν συμφωνία

Δημοσίευση 7/5/2015 | 00:00

Μπαράζ επαφών και... αγάπες με τους θεσμούς ξαφνικά

Πληθαίνουν τα σημάδια σύγκλισης από τις Βρυξέλλες, που δείχνουν ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να είναι κοντά.

O Aλέξης Τσίπρας κάνει σήμερα μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Για πρώτη φορά οι κκ. Τσίπρας και Γιούνκερ εξέδωσαν και κοινό ανακοινωθέν μετά την συνομιλία τους.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η κοινή δήλωση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που έρχεται ως απάντηση στα δημοσιεύματα για διαφορετικές γραμμές των θεσμών στη διαπραγμάτευση, καθώς στη δήλωση τονίζονται ο κοινός στόχος και η μεταξύ τους συνεργασία.

Συγκεκριμένα, η κοινή δήλωση των θεσμών αναφέρει:

«Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά προς αυτό το στόχο.

Και οι τρεις θεσμοί δουλεύουν σκληρά για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό το κοινό ανακοινωθέν έρχεται ως απάντηση προς τη χθεσινή τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, που έκανε λόγο διαφορετικές «κόκκινες» γραμμές από την πλευρά των Θεσμών.

Επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ και κοινή δήλωση

Λίγο νωρίτερα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αλέξη Τσίπρα και κοινή δήλωση των δύο πλευρών, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά για επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό με στόχο παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνος, αλλά και χωρίς ρήτρες ελλειμμάτων.

Αύξησε τον ELA η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, ανάσα ρευστότητας έδωσε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς την Τετάρτη αποφάσισε να αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, με το σχετικό ποσό να ανεβαίνει στα 78,9 δισεκατομμύρια.

Θετικά μηνύματα από το Brussels Group

Την ίδια ώρα, μηνύματα προόδου έρχονται και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχουν σημάδια συμφωνίας σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παραμένουν όμως οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα συνεδριάσει το Euro Working Group την Παρασκευή

Την ίδια ώρα, πηγή του Reuters από τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η συμφωνία είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε αδιέξοδο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν επηρεάστηκαν από το χθεσινό non paper της κυβέρνησης. «Κάποια χάσματα μικραίνουν, αλλά θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό στις 11 Μαΐου».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή μία συμφωνία, η ίδια πηγή απάντησε: «Εξαρτάται από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πει στους ανθρώπους του ότι πρέπει να παραβιάσει τουλάχιστον κάποιες από τις ''κόκκινες'' γραμμές».

Ντάισελμπλουμ: Να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μισέλ Σαπέν μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, επισήμανε ότι πρέπει να λυθούν ακόμη ζητήματα.

«Από το τελευταίο Eurogroup έχει γίνει μία κάποια πρόοδος. Παίρνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ακόμη πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα, να γίνει εμβάθυνση με περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Ομως σίγουρα υπάρχει πιο θετική προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας από ότι πριν από μερικές εβδομάδες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια