E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί συμμετέχει το Ισραήλ στη Eurovision

Η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πρωταγωνιστήσει στον διαγωνισμό

Δημοσίευση 24/5/2015 | 00:00

Γιατί συμμετέχει το Ισραήλ στη Eurovision

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μη ευρωπαϊκή χώρα, το Ισραήλ επιτρέπεται να συμμετέχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, καθώς αποτελεί ενεργό μέλος της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεπτικής Ένωσης. 

Ενεργά μέλη της EBU μπορούν να είναι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε όλα τα κράτη που τα όρια τους εμπίπτουν στον λεγόμενο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ο ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από το δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από τον μεσημβρινό 40° ανατολικά του Greenwich, στα νότια από τον 30ό παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο και συμπίπτουν με αυτά τα όρια.

Το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας, που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας, κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Δικαίωμα συμμετοχής, λοιπόν, στον διαγωνισμό, πέρα από το Ισραήλ, έχουν και όλα τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στα παραπάνω όρια. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν συμμετέχει, εξαιτίας της παρουσίας του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Μαρόκο, που συμμετείχε το 1980, χρονιά κατά την οποία το Ισραήλ απουσίασε, καθώς η ημερομηνία του διαγωνισμού ήταν ημέρα μνήμης και αργίας στη χώρα.

Η πρώτη του συμμετοχή έλαβε χώρα το 1973, ενώ κατάφερε δυο συνεχόμενες νίκες, το 1978 με την τεράστια επιτυχία «A-ba-ni-bi» και το 1979 με το «Hallelujah».

Ιστορική ήταν και η νίκη του το 1998 με το «Diva» και την Dana International να γίνεται η πρώτη τρανσeξουαλ νικήτρια της Eurovision, καθώς και η πρώτη φορά που το κοινό σε ποσοστό 100% αποφάσισε για το νικητήριο τραγούδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ομορφότερο τραμ του κόσμου κυκλοφορεί στην Αθήνα ‑ Για ποιον λόγο έγινε διάσημο

Social 04.12.2025
Η Αθήνα «κινείται» ήδη σε ρυθμούς Χριστουγέννων

Εβελίνα Νικόλιζα: Με απέλυσε γιατί με είδε από τις κάμερες που...

Tabloid 04.12.2025
Δείτε όσα αποκάλυψε η Εβελίνα Νικόλιζα για τον τρόπο που απολύθηκε από δουλειά

«Κόλαφος» το Real View για τον Αχιλλέα Μπέο: «Φασιστική καρικατούρα, δεν υπάρχουν λέξεις να το χαρακτηρίσουν»

TV Buzz 04.12.2025
«Θα βγαίνει, θα ξεφτιλίζει τους πάντες, θα κάνει αστεία με βιασμούς, θα βρίζει τις γυναίκες...»

Η χρονιά που η Zendaya καταλαμβάνει το Hollywood – 5 project‑«βόμβες» που θα μας κολλήσουν στην οθόνη!

Tabloid 04.12.2025
Περισσότερη Rue, περισσότερη MJ, περισσότερη Chani. Η απόλυτη Zendaya era πλησιάζει – κι εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα

Νένα Μεντή: «Σκέφτηκα να βάλω τέλος και στη δική μου ζωή ...»

Tabloid Χτες
«Δεν το ήθελα, στα 36 ήρθε το παιδί»

Είναι επίσημο! Το «Κωνσταντίνου & Ελένης» επιστρέφει στο MAK TV

Tabloid Χτες
Η επίσημη ανακοίνωση του σταθμού για την επιτυχημένη σειρά

Ricta για Modern Cinderella: «Είμαστε ξανά μαζί, ανδρόγυνο ...»

Tabloid Χτες
Όσα είπε για τη σχέση τους και για αυτά που τον εκνευρίζουν

Τσουρός για Χρηστίδου: «Ήταν καταρρακωμένη όταν ο γιος της έπρεπε να παραστεί στο δικαστήριο»

Tabloid Χτες
Οι αναφορές στην πιο δύσκολη περίοδο της παρουσιάστριας

Ελένη Μενεγάκη: Με τον Γιάννη Λάτσιο και τον Μάκη Παντζόπουλο στην ορκωμοσία του γιου της

Tabloid Χτες
Στην ορκωμοσία του Αγγελου Λάτσιου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης 3 Δεκεμβρίου η Ελένη Μενεγάκη

Ρακούν «διέρρηξε» κάβα στη Βιρτζίνια, έγινε «λιάρδα» από το ποτό και χρειάστηκε διάσωση

Παράξενα Χτες
Παρά το αλκοόλ που κατανάλωσε δεν κινδύνευσε η υγεία του και τη γλίτωσε με ένα χανγκόβερ