E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ: Οι τρομοκράτες να παραμείνουν στη φυλακή

Πώς επηρεάζεται η διαπραγμάτευση

Δημοσίευση 21/4/2015 | 10:30

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ: Οι τρομοκράτες να παραμείνουν στη φυλακή

Μετά τις δηλώσεις «φωτιά» του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και το αυστηρό μήνυμά του προς την κυβέρνηση για την επικείμενη απελευθέρωση του τρομοκράτη της «17Ν» Σάββα Ξηρού, ήρθε και το «χτύπημα» από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Στο τετ α τετ που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο κ. Κέρι έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ετσι, με τον πλέον επίσημο τρόπο επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, μετά τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».

«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στη φυλακή πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κ. Κέρι.

Η απάντηση Κοτζιά: Οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στην ουσία του νόμου

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «πρωταγωνιστή» τον Σάββα Ξηρό, οι ελληνορωσικές σχέσεις και το Κυπριακό: αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες, Δευτέρα, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όσο και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Τι υποστήριξε για το νομοσχέδιο με το οποίο αποφυλακίζεται ο Ξηρός

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις - Πώς επηρεάζεται η διαπραγμάτευση

Είναι εμφανές ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον σε οριακό σημείο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι, πλέον, είναι δεδομένο πως η στάση των ΗΠΑ στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα σταματήσει να παρέχει τη στήριξη που έδινε μέχρι στιγμής στην ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

Κόσμος Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

Ελλάδα Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο