E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

Δημοσίευση 10/3/2015 | 15:47

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών
ΑΘΗΝΑ - Θέατρο Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδη 2 10554
http://www.embros.gr/
Ημερομηνίες: από 20/3/2015 έως 29/3/2015
ΜΑΡ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


Το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών οργανώνεται από μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών με ισχυρή επιθυμία να δράσουμε ενάντια στα φασιστικά μορφώματα που απειλούν τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Αρνούμενοι ότι η τέχνη δεν έχει επαφή με την κοινωνία που την γεννά, στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών ενάντια στον εκφασισμό των κοινωνιών μας.

Ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2014, το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών έγινε πράξη στο ελεύθερο, αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Με την συμμετοχή 200 καλλιτεχνών και 40 πολιτισμικών ακτιβιστών, 10.000 κόσμου συμμετείχαν σε μια καλλιτεχνική συνάθροιση- γέφυρα προς την κινηματική δράση, με κορύφωση την συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση της 21ης Μαρτίου.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς έγινε το 2ο τριήμερο φεστιβάλ στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένα τόπο μνήμης και αντίστασης ο οποίος λόγω της πολυπλοκότητας και της ριζοσπαστικότητας της σημερινής του κατάστασης, είναι περιθωριοποιημένος. Η ενεργοποίηση των ιστορικών κτιρίων των Προσφυγικών ανέδειξε την δυναμική της αντίστασης των κατοίκων τους, αλλά και την ακτιβιστική δράση ως έργο τέχνης, ως ποιητικό συμβάν.

Φέτος οργανώνουμε το 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 19 - 29 Μαρτίου, και καλούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού να συμμετέχει σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικης κοινωνίας, να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης στην τρομοκρατία του φασισμού.

Θέση μας είναι ότι η τέχνη είναι πρωτογενής πολιτική ύλη και βασικό εργαλείο ενάντια στις φασιστικές πρακτικές θανάτου, γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιμάχεται την μονολιθικότητα του δογματισμού και της μη διαλεκτικής σκέψης.

Πολιτικό μας πρόταγμα είναι ότι η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα αλλά δεν πλαισιώνει ατζέντες. Είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει το λόγο της διαλεκτικά: θέτει ερωτήματα και γίνεται εργαλείο για την πολιτική χειραφέτηση χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη. Έτσι όταν η τέχνη αντανακλά την κοινωνική ανάγκη και την υπηρετεί, αλλά και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.

Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του εθνικισμού, γεννιέται κάτω από ορισμένες κοινωνικές συνθήκες πρωτογονισμού και βαρβαρότητας και τρέφεται από το φόβο και τη μισαλλοδοξία. Τόσο στη σκηνή όσο και στην πλατεία του θεάτρου και των δρόμων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο σκοτάδι και κάνουμε οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου! Eνάντια στο σκοτάδι του φασισμού ανάβουμε τα φώτα της σκηνής!

http://techni-en-kinisei.blogspot.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο επετειακό Japan Festival 2026: Ένα διήμερο γεμάτο Ιαπωνία!

Φεστιβάλ 17.02.2026
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Η Δούκισσα της Πλακεντίας

Θέατρο+Χορός 15.02.2026
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗαπό 08/01 έως 21/02

Έρχεται η παράσταση «Γουέστερν» στο Μικρό Κεραμεικό

Θέατρο+Χορός 12.02.2026
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥαπό 19/02 έως 30/04

«Μια ελληνική λέξη που αγαπώ»: Εκπαιδευτική δράση του Σ.ΕΚ.Β. για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Cityλάιφ 09.02.2026
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον ελληνισμό

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026

Athens Fashion Trade Show: Νέες συλλογές SS26 στο Metropolitan Expo

Cityλάιφ 28.01.2026
Η Athens Fashion Trade Show θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo, παρουσιάζοντας τις συλλογές Ανοιξη / Καλοκαίρι 2026 (SS26)

Fuckup Nights Thessaloniki επιστρέφει για 2η χρονιά ‑ 4 αληθινές ιστορίες που αξίζει να ακουστούν

Cityλάιφ 28.01.2026
Ετοιμαστείτε για γέλιο, γνώση και δημιουργία από μια κοινότητα που μετατρέπει την αποτυχία σε ευκαιρία για εξέλιξη!

29ο Παζάρι Βιβλίου 2026

Cityλάιφ 20.01.2026
Στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 23 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2026, 200 Εκδότες – Χιλιάδες Βιβλία – Τιμές από 1 €