E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

Μεγάλο κύμα υποστήριξης στην ελληνική οικογένεια

Δημοσίευση 6/3/2015 | 00:00

Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

Ρατσιστική επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο μέσω ανώνυμης γερμανικής επιστολής. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ξεδιάντροπη. Γυρίστε πίσω στη Βρομοελλάδα σας», έγραφε, μεταξύ άλλων.

Για περισσότερα από 31 χρόνια η οικογένεια Ντόρας λειτουργεί το ελληνικό παραδοσιακό εστιατόριο «Πλάτων» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα αυτά μέχρι την Τετάρτη, όπου μία εκτυπωμένη από υπολογιστή επιστολή ήρθε να αναστατώσει την καθημερινότητά τους.

Η μη χειρόγραφη επιστολή ήταν ανώνυμη, γεμάτη προσβολές και αναφερόταν στην κρίση χρέους της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, η ανώνυμη επιστολή, ανέφερε:

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι παράτολμη, ξεδιάντροπη και εμφανίζεται σαν μία ορδή από άξεστους, χωρίς τρόπους ζητιάνους. Γυρίστε πίσω στη διεφθαρμένη, βρομερά φαύλη και παντελώς άχρηστη Βρομοελλάδα σας.

Το να ξαπλώνεις στον ήλιο είναι βέβαια πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν άλλοι φροντίζουν γι' αυτό. Όσο αυτή η κυβέρνηση δυσφημεί και προσβάλλει ιδιαίτερα τους εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δεν θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, ούτε θα πατήσουμε ξανά πόδι στο μαγαζί σας».

Το μπαράζ προσβολών καταλήγει: «Ελλάδα, ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!», φράση που προφανώς παραπέμπει σε παλιότερο πρωτοσέλιδο της «Bild», που βάλλονταν κατά της χώρας μας.

Η αντίδραση της ελληνικής οικογένειας

Η Χριστίνα Μαρία Ντόρα συγκάλεσε το οικογενειακό συμβούλιο και η οικογένεια αποφάσισε να δημοσιεύσει το ανώνυμο γράμμα στο FB, μαζί με ένα σχόλιο, στο οποίο ανέφεραν ότι διατηρούν το εστιατόριο εδώ και 31 χρόνια, δημιουργούν δουλειές και αισθάνονται δεμένοι με τη Γερμανία.

Έγραφαν επίσης, ότι πληρώνουν φόρους, όπως κάθε Γερμανός, και κατέληγαν: «Δυστυχώς, ένας δειλός αμόρφωτος συμπολίτης μας σκέφτηκε ότι έπρεπε να μας στείλει αυτό το γράμμα. Ευχαρίστως δεχόμαστε να μην υπολογίζουμε σε τέτοιους επισκέπτες στο οικογενειακό μας εστιατόριο.

Είναι απλώς κρίμα, μετά από 31 χρόνια να αισθανόμαστε μη καλοδεχούμενοι. Θα χαιρόμασταν εάν οι φίλοι των Ελλήνων δεν υποστήριζαν αυτή την ασεβή συμπεριφορά και εάν ενώναμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην παρακίνηση μίσους κατά των Ελλήνων».

Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι πάνω 19.000 χρήστες έκαναν like στην απάντηση, παραθέτοντας 6.000 θετικά σχόλια, ενώ το ίδιο έκαναν εκτός από το «Spiegel» και άλλα γερμανικά έντυπα, όπως η εφημερίδα «Rheinische Post» και το περιοδικό «Stern».

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου δεν περίμενε αυτό το κύμα υποστήριξης, ωστόσο πιστεύει πως και ο αποστολέας του γράμματος δεν εκπροσωπεί μεμονωμένη άποψη.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η άποψη της ανώνυμης επιστολής μάλλον δεν εκφράζει μόνο τον γράφοντα», κι αυτός προκαλείται από το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει γερμανικά ταμπλόιντ κατά της Ελλάδας, εναντίον των οποίων μάλιστα έχει δημιουργηθείειδικό προφίλ διαμαρτυρίας στο Facebook.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι απογοητευτικές. Οι Έλληνες υποφέρουν. Πού είναι η ανθρωπιά μας;», λέει στο «Spiegel» η Ελληνίδα επιχειρηματίας και αναρωτιέται τι άλλο θα ακολουθήσει.

Για το γεγονός ότι ο ανώνυμος συγγραφέας είναι Γερμανός, η Δώρα προφανώς δεν έχει καμία αμφιβολία. «Το γράμμα εξάλλου είχε και γραμματόσημο των 62 λεπτών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Spiegel».

Η άμεση αντίδραση της πράσινης Ska Keller

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων Ska Keller, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδίκασε το δυσάρεστο γεγονός με θύματα Έλληνες επιχειρηματίες και απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους