E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

Μεγάλο κύμα υποστήριξης στην ελληνική οικογένεια

Δημοσίευση 6/3/2015 | 00:00

Το ρατσιστικό γράμμα σε ελληνικό εστιατόριο και η υγιής αντίδραση των Γερμανών

Ρατσιστική επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο μέσω ανώνυμης γερμανικής επιστολής. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ξεδιάντροπη. Γυρίστε πίσω στη Βρομοελλάδα σας», έγραφε, μεταξύ άλλων.

Για περισσότερα από 31 χρόνια η οικογένεια Ντόρας λειτουργεί το ελληνικό παραδοσιακό εστιατόριο «Πλάτων» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα αυτά μέχρι την Τετάρτη, όπου μία εκτυπωμένη από υπολογιστή επιστολή ήρθε να αναστατώσει την καθημερινότητά τους.

Η μη χειρόγραφη επιστολή ήταν ανώνυμη, γεμάτη προσβολές και αναφερόταν στην κρίση χρέους της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, η ανώνυμη επιστολή, ανέφερε:

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι παράτολμη, ξεδιάντροπη και εμφανίζεται σαν μία ορδή από άξεστους, χωρίς τρόπους ζητιάνους. Γυρίστε πίσω στη διεφθαρμένη, βρομερά φαύλη και παντελώς άχρηστη Βρομοελλάδα σας.

Το να ξαπλώνεις στον ήλιο είναι βέβαια πολύ πιο άνετο, ειδικά όταν άλλοι φροντίζουν γι' αυτό. Όσο αυτή η κυβέρνηση δυσφημεί και προσβάλλει ιδιαίτερα τους εργατικούς και οικονόμους Ευρωπαίους και Γερμανούς, δεν θα αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, ούτε θα πατήσουμε ξανά πόδι στο μαγαζί σας».

Το μπαράζ προσβολών καταλήγει: «Ελλάδα, ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!», φράση που προφανώς παραπέμπει σε παλιότερο πρωτοσέλιδο της «Bild», που βάλλονταν κατά της χώρας μας.

Η αντίδραση της ελληνικής οικογένειας

Η Χριστίνα Μαρία Ντόρα συγκάλεσε το οικογενειακό συμβούλιο και η οικογένεια αποφάσισε να δημοσιεύσει το ανώνυμο γράμμα στο FB, μαζί με ένα σχόλιο, στο οποίο ανέφεραν ότι διατηρούν το εστιατόριο εδώ και 31 χρόνια, δημιουργούν δουλειές και αισθάνονται δεμένοι με τη Γερμανία.

Έγραφαν επίσης, ότι πληρώνουν φόρους, όπως κάθε Γερμανός, και κατέληγαν: «Δυστυχώς, ένας δειλός αμόρφωτος συμπολίτης μας σκέφτηκε ότι έπρεπε να μας στείλει αυτό το γράμμα. Ευχαρίστως δεχόμαστε να μην υπολογίζουμε σε τέτοιους επισκέπτες στο οικογενειακό μας εστιατόριο.

Είναι απλώς κρίμα, μετά από 31 χρόνια να αισθανόμαστε μη καλοδεχούμενοι. Θα χαιρόμασταν εάν οι φίλοι των Ελλήνων δεν υποστήριζαν αυτή την ασεβή συμπεριφορά και εάν ενώναμε όλοι τις φωνές μας ενάντια στην παρακίνηση μίσους κατά των Ελλήνων».

Η ανταπόκριση ήταν σχεδόν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες περισσότεροι πάνω 19.000 χρήστες έκαναν like στην απάντηση, παραθέτοντας 6.000 θετικά σχόλια, ενώ το ίδιο έκαναν εκτός από το «Spiegel» και άλλα γερμανικά έντυπα, όπως η εφημερίδα «Rheinische Post» και το περιοδικό «Stern».

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου δεν περίμενε αυτό το κύμα υποστήριξης, ωστόσο πιστεύει πως και ο αποστολέας του γράμματος δεν εκπροσωπεί μεμονωμένη άποψη.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η άποψη της ανώνυμης επιστολής μάλλον δεν εκφράζει μόνο τον γράφοντα», κι αυτός προκαλείται από το κυνήγι μαγισσών που έχουν εξαπολύσει γερμανικά ταμπλόιντ κατά της Ελλάδας, εναντίον των οποίων μάλιστα έχει δημιουργηθείειδικό προφίλ διαμαρτυρίας στο Facebook.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι απογοητευτικές. Οι Έλληνες υποφέρουν. Πού είναι η ανθρωπιά μας;», λέει στο «Spiegel» η Ελληνίδα επιχειρηματίας και αναρωτιέται τι άλλο θα ακολουθήσει.

Για το γεγονός ότι ο ανώνυμος συγγραφέας είναι Γερμανός, η Δώρα προφανώς δεν έχει καμία αμφιβολία. «Το γράμμα εξάλλου είχε και γραμματόσημο των 62 λεπτών», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Spiegel».

Η άμεση αντίδραση της πράσινης Ska Keller

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων Ska Keller, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδίκασε το δυσάρεστο γεγονός με θύματα Έλληνες επιχειρηματίες και απέδωσε την αιτία για ανάλογα ρατσιστικά φαινόμενα στον εμπρηστικό λόγο γερμανικών ταμπλόιντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών