E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος με τα ΤΕΙ: Τελικά δεν καταργούνται

Διεψεύδει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας

Δημοσίευση 4/3/2015 | 00:00

Σάλος με τα ΤΕΙ: Τελικά δεν καταργούνται

Μπάχαλο – και μάλιστα στο ευαίσθητο θέμα της Παιδείας – προκλήθηκε επί 24 ώρες καθώς πληροφορίες που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει τα ΤΕΙ με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν αμήχανα.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνταν μάλιστα και δηλώσεις του γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Χασάπη.

Εβγαλαν ανακοίνωση και οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Μάλιστα, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τόνιζαν ότι τα ΤΕΙ «δεν έχουν αμφισβητηθεί από καμία ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η μόνη αναμενόμενη αναβάθμισή τους, είναι η ακαδημαϊκή ολοκλήρωσή τους, βασισμένη σε αξιολογικά κριτήρια».

Τόνιζαν δε ότι «οποιαδήποτε μεταβολή στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά».

Μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, ο ίδιος ο κ. Χασάπης, σε δήλωσή του, διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει προβεί ποτέ σε ανάλογη δήλωση».

Οπως διευκρίνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ της περασμένης Παρασκευής διατυπώθηκαν σκέψεις για αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα» και τόνισε ότι μεταξύ των σκέψεων αυτών «ουδέποτε περιελήφθη το ζήτημα της κατάργησης των ΤΕΙ».

Ως εκ τούτου διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέροντας: «Τίτλοι επομένως σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στη κατάργηση των ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν στη πραγματικότητα».

Τι έλεγαν τα σενάρια

Τα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μελετά κατάργηση των ΤΕΙ και ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια. Οσα ΤΕΙ δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, «θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση, που προσεγγίζει τα ΙΕΚ».

Μάλιστα επικαλούνταν δηλώσεις του γ.γ. του υπ. Παιδείας κ. Χασάπη ο οποίος φέρεται να υποστήριζε ότι θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, «καθώς δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα» και πως το σχέδιο του υπουργείου για «τακτοποίηση» της Ανώτατης εκπαίδευσης, «προσομοιάζει στο βρετανικό».

Μάλιστα, ξεκαθάριζε ότι σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, πως θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Σε ανάρτησή της στο twitter η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου καυτηριάζει την στάση της κυβέρνησης: «Είπα-ξείπα της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ! Ευτυχώς κάνουν πίσω. Στρατηγικό σχέδιο θα δούμε; Αρκετά έπαιξαν με την Παιδεία» ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Κόσμος Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 3.Left Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής