E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παίρνουν από αγρότες, νοσοκομεία και ταμεία για να πληρωθούν τα δάνεια

«Θα στύψουμε και την πέτρα»

Δημοσίευση 3/3/2015 | 00:00

Παίρνουν από αγρότες, νοσοκομεία και ταμεία για να πληρωθούν τα δάνεια

«Θα στύψουμε και την πέτρα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Associated Press και αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πλέον να βρεθεί λύση και να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων, κυρίως προς το ΔΝΤ.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι το από πού θα βρεθεί το ζεστό χρήμα για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και ήδη οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιδοτήσεις των αγροτών, οι δαπάνες στα νοσοκομεία, αλλά και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ για τους αγρότες αλλάζουν πορεία

Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που προέρχονταν από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες και αναμένεται να αλλάξουν πορεία, για να χρησιμοποιηθούν από το κράτος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Όπως αναφέρει το skai.gr, την αξιοποίηση των χρημάτων που προορίζονται για τα κοινοτικά προγράμματα των Ελλήνων αγροτών προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα ταμειακά διαθέσιμα του αρμόδιου οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθούν από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Μαχαίρι στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω περιορισμού των κρατικών δαπανών, τη νύφη πληρώνουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να περικοπεί τον Μάρτιο το 51% των προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας καλούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο (μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών) με τον 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους.

Ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 έχει εγκριθεί η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ, τη στιγμή που στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση 87.726.680 ευρώ.

Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι πως τα υπουργεία προσπαθούν να επιτύχουν την μεγαλύτερη δυνατή επιμήκυνση της περιόδου που το ελληνικό κράτος θα μπορεί να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς δανεισμό.

Παράλληλα, με αντίστοιχες περικοπές, που θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθούν τα 1,4 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Διαψεύδει ο Κουρουμπλής

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας διαψεύδει το δημοσίευμα, σημειώνοντας: «Η χρηματοδότηση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων καλύπτεται από τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν τα Νοσοκομεία στις τράπεζες και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Όσα Νοσοκομεία δεν είχαν τραπεζικό υπόλοιπο έλαβαν όλο το ποσό της επιχορήγησης».

Τι θα γίνει με τα αποθεματικά των Ταμείων

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει και η σκέψη για... σκούπισμα στα αποθεματικά Ταμείων και Φορέων του Δημοσίου που θα μπορούσαν να προσθέσουν περαιτέρω χρήματα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Το ζητούμενο, βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση είναι το κατά πόσο μπορεί να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό, καθώς τα αποθεματικά έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντλήσει πολύ μεγάλο ποσό.

Πάντως, η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν Μάρδας και Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες κινήσεις στο μέτωπο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και ασφαλιστικών Ταμείων, τα ταμειακά διαθέσιμα των οποίων χρειάζεται άμεσα το ΓΛΚ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ταμείου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο Γενικός Γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς, σημείωνε το πρωί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στα Ταμεία και πως τα αποθεματικά τους επαρκούν.

Υπουργείο Οικονομικών: Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι

Την ίδια ώρα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει: «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο», χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες.

Σημειωτέον, ότι το απόγευμα της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο θα έχει έκακτη σύσκεψη για να συζητήσει πάνω στο καuτό ζήτημα της ρευστότητας.

Πόσα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα τον Μάρτιο

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ένταση και το βάρος του χρηματοδοτικού προβλήματος του κράτους κατά τον μήνα Μάρτιο, προειδοποιούν ευθέως πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο της νέας κυβέρνησης, επαπειλείται πιστωτικό γεγονός, ικανό να επιφέρει την πτώχευση.

Ας σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Από αυτά, περίπου 3,2 δισ. ευρώ αφορούν δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πληρωμές ομολόγων (κουρεμένων από το PSI) που κατέχουν ιδιώτες του εξωτερικού. Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ. ευρώ αφορούν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που κατέχουν κρατικοί οργανισμοί και εγχώριες τράπεζες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών