E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: Αλλο κείμενο συμφωνήσαμε και άλλο μας έδωσαν να υπογράψουμε

Αισιοδοξία Βαρουφάκη για επίτευξη συμφωνίας

Δημοσίευση 17/2/2015 | 00:00

Βαρουφάκης: Αλλο κείμενο συμφωνήσαμε και άλλο μας έδωσαν να υπογράψουμε

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε ο υπουργός των Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους μετά τη διακοπή των εργασιών του Eurogroup.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει εν τέλει μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών.

«Γιατί δεν συμφωνήσαμε σε μια κοινή ανακοίνωση;», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην ατελέσφορη ολοκλήρωση της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup και απάντησε: «Ο πραγματικός λόγος είναι γιατί υπάρχει μια ουσιαστική διαφωνία για το έργο που υπάρχει μπροστά μας σε σχέση με το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση – και ένα πρόγραμμα που, κατά τη δική μας εκτίμηση και όσων έχουν διαύγεια πνεύματος, απέτυχε».

«Μπλεχτήκαμε σε μια δίνη αποπληθωριστική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν υπήρξαν μεταρρυθμίσεις από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup», εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, «απορρίψαμε ένα πιεστικό αίτημα να προσυπογράψουμε την έννοια της παράτασης του προγράμματος, γιατί δεν πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, και γι' αυτό εκλεγήκαμε. Θα ήταν πράξη ανακόλουθη να υποσχεθούμε στους εταίρους μας συνέχεια του προγράμματος», επισήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup συναντήθηκε με τον επίτροπο Μοσκοβισί, που του παρουσίασε «προσχέδιο ανακοίνωσης που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει μια παράταση που θα οδηγούσε σε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ένα ενδιάμεσο συμβόλαιο για την Ελλάδα». Συμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «σε αυτό το προσχέδιο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα παρείχε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα».

«Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα εκπληρώσουμε τους όρους προς τους εταίρους και ότι δεν κάνουμε καμία δράση που θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα ή σε δράση που θα έτεθε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup «μας πηγαίνει πίσω, όχι στην προηγούμενη Πέμπτη, αλλά στην προηγούμενη Τετάρτη», επικρίνοντας τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι υπαναχώρησαν. Ο όρος που είχαμε θέσει, υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, ήταν να μην επιβληθούν μέτρα που θα μεγάλωναν την ύφεση, δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, ούτε αυξήσεις στον χαμηλό ΦΠΑ.

«Δυστυχώς, αυτό το θαυμάσιο κείμενο που θα υπέγραφα στη στιγμή απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup, που μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη,» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα, όμως οι νεφελώδεις διατυπώσεις «μιας κάποιας ευελιξίας» δεν είχαν διευκρινίσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων