E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

SETI: Ηρθε η ώρα να γνωρίσουμε εξωγήινους

Αντιδράσεις από επιστήμονες

Δημοσίευση 16/2/2015 | 00:00

SETI: Ηρθε η ώρα να γνωρίσουμε εξωγήινους

Αποφασισμένοι να κάνουν κινήσεις που θα τους φέρουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν δηλώνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) της Καλιφόρνιας. ¶λλοι επιστήμονες ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη Γη αν «προδώσει» την ύπαρξή της.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), που εκδίδει και το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, την Guardian και την Independent, ο διευθυντής του SETI δρ Σεθ Σόστακ ανέφερε ότι, μετά την αποτυχία να εντοπιστούν εξωγήινα ραδιοσήματα, παρά την επίμονη προσπάθεια άνω των 50 ετών, ήλθε η ώρα η σχετική έρευνα να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο ενεργή, στρεφόμενη σε εξωπλανήτες που φαίνονται να έχουν συνθήκες φιλικές για τη ζωή (πιθανώς και νοήμονα όντα).

«Μερικοί από εμάς στο Ινστιτούτο ενδιαφερόμαστε για ένα 'ενεργό SETΙ', που δεν θα ακούει μόνο παθητικά, αλλά θα εκπέμπει κάτι στα γειτονικά άστρα, καθώς εκεί υπάρχει μια πιθανότητα να πάρουμε απάντηση από κάποιον», ανέφερε ο Σόστακ.

Ήδη συζητείται τι θα μπορούσε να περιέχει αυτό το μήνυμα προς τους εξωγήινους από τα ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια της Γης, όπως το Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Αστρονόμοι, ανθρωπολόγοι, κοινωνικοί και άλλοι επιστήμονες πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα, ώστε να κάνουν μια πιο συγκεκριμένη πρόταση προς το ευρύ κοινό και τις κυβερνήσεις.

Ο Σόστακ απέρριψε ως υπερβολικούς ή και παρανοϊκούς τους φόβους κάποιων (μεταξύ των οποίων ο διάσημος βρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ) για το τι μπορεί να βρίσκεται «εκεί έξω». «Δεν βλέπω γιατί οι εξωγήινοι θα είχαν οποιοδήποτε κίνητρο για να εξαφανίσουν τον πλανήτη», όπως είπε.

Αντιδράσεις

Δεν βλέπουν όμως το ζήτημα όλοι το ίδιο χαλαρά. «Οι ιστορικοί θα σας πουν ότι η πρώτη επαφή ανάμεσα στους βιομηχανικούς πολιτισμούς και στους ιθαγενείς δεν πήγε καθόλου καλά», επισήμανε ο διαστημικός επιστήμονας και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ντέηβιντ Μπριν. Αν και, όπως είπε, θεωρεί μάλλον απίθανη μια εξωγήινη επίθεση τύπου Χόλιγουντ, παρόλα αυτά οι πιθανοί κίνδυνοι δεν παύουν να είναι υπερβολικά μεγάλοι, γι' αυτό χρειάζεται πολλή περίσκεψη και ευρεία δημόσια διαβούλευση, προτού η ανθρωπότητα αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε δυνητικά κατοικήσιμους κόσμους. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί επιστήμονες. Ο διεθνούς φήμης εξελικτικός παλαιοβιολόγος Σάιμον Κονγουέι Μόρις έχει προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις του πλανήτη να προετοιμάζονται για το χειρότερο, επειδή οι εξωγήινοι μπορεί κάλλιστα να είναι βίαιοι και άπληστοι όπως οι άνθρωποι - ή πολύ χειρότεροι...

Οι οπαδοί όμως του SETI αντιτείνουν ότι είναι πολύ αργά πια για τέτοιους φόβους, αφού η ανθρωπότητα ήδη από τον μεσοπόλεμο έχει κάνει γνωστή την παρουσία της στο διάστημα, εκπέμποντας τα σήματα όλων των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και άλλων εκπομπών της. Επιπλέον, τα κάθε είδους ραντάρ, αλλά και τα φώτα της Γης μπορεί να έχουν γίνει αντιληπτά όλο αυτόν τον καιρό. Σύμφωνα με τον ερευνητή Ντάγκλας Βάκοχ του SETI, ένας τεχνολογικός πολιτισμός μόνο 300 χρόνια πιο μπροστά από τον δικό μας, θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα γήινα τηλεοπτικά σήματα από απόσταση 500 ετών φωτός.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεκαετία του ΄70, οι διαστημοσυσκευές Pioneer (πρωτοπόρος) είχαν εφοδιασθεί με πλάκες που απεικόνιζαν διάφορα σύμβολα και γήινες σκηνές, όπως ένα γυμνό ζευγάρι. Τα επόμενα χρόνια μέσω των ραδιοτηλεσκοπίων στάλθηκαν κατά καιρούς διάφορα μεμονωμένα μηνύματα, όπως η εικόνα της διπλής έλικας του DNA ή ένα τραγούδι των Μπιτλς για το σύμπαν.

Και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο μήνυμα, που θα στελνόταν πλέον επί εκατοντάδες χρόνια; Μερικοί υποστηρίζουν ότι καλύτερα θα ήταν να κρύψουμε τις -ουκ ολίγες- άσχημες πλευρές μας και να στείλουμε με εξωραϊσμένη εικόνα μας, που θα αναδεικνύει μόνο τις θετικές όψεις της ανθρωπότητας για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Όμως ο Σόστακ διαφωνεί και πιστεύει ότι, για να «κερδίσουμε» τους εξωγήινους, πρέπει να είμαστε οι εαυτοί μας. «Η προσωπική μου προτίμηση είναι να στείλουμε το Διαδίκτυο, να το στείλουμε όλο», όπως είπε. Είναι άραγε καλή ιδέα, αν π.χ. σκεφτεί κανείς πόσο πορνό περιέχει το Ίντερνετ;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομακτικό τροχαίο στο Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ ένας 18χρονος και ένας 19χρονος

Ελλάδα 13.06.2025
Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε δέντρο

Πέτρος Φιλιππίδης: Πιθανή η αναβολή της δίκης ‑ Ερευνάται το κινητό της καταγγέλλουσας

Ελλάδα 13.06.2025
Το Μικρό Ορκωτό Εφετείο ζήτησε να ελεγχθούν, για πρώτη φορά, τα δυο κινητά της μιας καταγγέλλουσας

Το ΣΔΟΕ ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ

Ελλάδα 13.06.2025
«Η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ ενισχύει τους φορολογικούς ελέγχους», αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση

Το Ισραήλ κλείνει τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο μετά την επίθεση στο Ιράν

Κόσμος 13.06.2025
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δε διευκρινίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι διπλωματικές αποστολές

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη

Ελλάδα 13.06.2025
Έγραψε ιστορία με τους ρόλους της σε τηλεόραση και κινηματογράφο

Συνελήφθη ο youtuber Αλέξανδρος Κοψιάλης

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά από έλεγχο της Τροχαίας

Συνελήφθη ο άνδρας που ξυλοκόπησε τον υπάλληλο καθαριότητας

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά το άγριο περιστατικό στην Κυψέλη

Ο μάνατζερ Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα ‑ Η ανακοίνωση της εταιρείας Prosport

Ελλάδα 13.06.2025
To περιστατικό με τον ατζέντη ποδοσφαιριστών σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης

Πηγές ΕΛΑΣ: Από την αρκούδα ο θάνατος του ορειβάτη στη Δράμα

Ελλάδα 13.06.2025
Υπάρχει εύρημα από τις έρευνες που δείχνει ότι ήταν η αρκούδα που προκάλεσε την πτώση του 61χρονου, αναφέρουν αρμόδιες πηγές

Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Αραχθο ‑ Δωρίζουν τα όργανά του οι γονείς του 14χρονου

Ελλάδα 13.06.2025
Ο Σπύρος έπεσε στον ποταμό για να βοηθήσει τον φίλο του που πνιγόταν - Στο σημείο όπου πνίγηκαν οι μαθητές, φίλοι τους αφήνουν λουλούδια

Η τραγική selfie οικογένειας μέσα από το αεροσκάφος που έπεσε στην Ινδία ‑ Τι οδήγησε στη συντριβή, όλα τα σενάρια

Κόσμος 13.06.2025
H γιατρός Κόμι Βας είχε παραιτηθεί από την εργασία της για να επιστρέψει στο Λονδίνο με τον γιατρό σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους