E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σημαίνει η ατάκα Σόιμπλε «όλα τελειώνουν για την Ελλάδα»

ΕΚΤ: Οι ελληνικές προτάσεις είναι γέφυρα στο πουθενά

Δημοσίευση 11/2/2015 | 12:15

Τι σημαίνει η ατάκα Σόιμπλε «όλα τελειώνουν για την Ελλάδα»

Μια δραματική ανάλυση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων που ξεκινάει στο σημερινό έκτακτο Eurogroup κάνει το Bloomberg, με τίτλο «Η Γερμανία σκλήρυνε τη στάση της στο παρά πέντε του Eurogroup».

Οπως γράφει, η Γερμανία και η Ελλάδα άνοιξαν τα «χαρακώματά» τους λίγο πριν τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη των επίσημων πιστωτών, ετοιμάζοντας το πεδίο της σύγκρουσης.

Δεν αποκλείει τη ρήξη ο Βαρουφάκης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προκάλεσε ψυχρολουσία σε όσους προσδοκούσαν ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα από τη σύσκεψη, λέγοντας χθες ότι δεν υπάρχει πλάνο να συζητηθεί μια νέα συμφωνία ή να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος. Στην ομιλία του στη Βουλή λίγες ώρες μετά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα θέλει να ξεφύγει από το «καταστροφικό μνημόνιο» και πως γνωρίζει ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε σύγκρουση με τους εταίρους της. «Εάν έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει μια ρήξη, τότε δεν διαπραγματεύεσαι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης.

Η έριδα απειλεί να αναστατώσει ξανά τις ελληνικές αγορές μετά την ώθηση που έλαβαν την Τρίτη εν μέσω αισιοδοξίας για πιθανή πρόοδο στην κατεύθυνση σύναψης μιας συμφωνίας. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ημερών και Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε σε ποσοστό 8%.

Σόιμπλε: Η πρόγραμμα ή όλα τελειώνουν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, ο Schaeuble τόνισε ότι «όλα τελειώνουν» εάν η Ελλάδα δεν θελήσει την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Πρόσθεσε, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν μπορούν να διαπραγματευτούν κάτι νέο».

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με τους πιστωτές για τους όρους που συνδέονται με τη σανίδα σωτηρίας των 240 δισ. ευρώ. Ένα αδιέξοδο απειλεί να αφήσει την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση από τα τέλη του τρέχοντος μήνα, οπότε και λήγει το τρέχον πακέτο διάσωσης, βάζοντας σε κίνδυνο την παραμονή του πιο χρεωμένου κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 320 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευθεί νέους όρους με τους επίσημους πιστωτές της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εκπροσωπείται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα ζητάει διαρθρωτικά μέτρα όχι λιτότητα

Η Ελλάδα πιέζει για ένα πρόγραμμα που θα διαδεχθεί την τρέχουσα συμφωνία στήριξης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις αντί των δημοσιονομικών μέτρων.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ξεδίπλωσε μια μακρά λίστα σχεδιαζόμενων δράσεων πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς και της αύξησης του ορίου του αφορολόγητου εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά παραβιάζουν τους όρους των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Schaeuble, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν αύριο, στις Βρυξέλλες ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς υπάρχει ήδη πρόγραμμα το οποίο τέθηκε σε ισχύ ύστερα από «σκληρές» διαπραγματεύσεις.

Ο Σόιμπλε δεν θέλει την 6μηνη παράταση

Είπε, επίσης, πως τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κομισιόν να παραχωρεί έξι ακόμη μήνες στην Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία στήριξης «πρέπει να είναι λάθος», καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι εν γνώσει του, ενώ η Κομισιόν δεν είναι υπεύθυνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Ο Schaeuble είπε ότι συζήτησε τους όρους των προγραμμάτων στήριξης με τον Γιάνη Βαρουφάκη στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήρθαν παρά το συμβιβασμό που πρόσφερε η Ελλάδα σε μια προσπάθεια να πιέσει για μια συμφωνία-γέφυρα ούτως ώστε να «ξορκίσει» την κρίση ρευστότητας και να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις με στόχο των περιορισμό των απαιτήσεων λιτότητας.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης που «δεν θα είναι τοξική» και θέλει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τότε, είπε ο Γ. Βαρουφάκης. «Δεν διστάζουμε όμως να διατηρήσουμε όλα τα τμήματα της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης που δεν θα μολύνει το νέο συμβόλαιο», πρόσθεσε.

ΕΚΤ: Οι ελληνικές προτάσεις είναι γέφυρα στο πουθενά

Η Ελλάδα επιδιώκει να συγκεντρώσει υποστήριξη για ένα σχέδιο-γέφυρα ύψους 10 δισ. ευρώ. Η πρόταση του Βαρουφάκη προβλέπει επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους έως 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Θα ζητήσει επίσης την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ.

«Η γέφυρα θα πρέπει να χτιστεί με δημοσιονομική πολιτική, επειδή απαγορεύεται η νομισματική πολιτική να χρηματοδοτεί τα κράτη», επισήμανε ο Jens Weidmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Το ζήτημα ενός δανείου-γέφυρα μέσω εντόκων γραμματίων έχει, κατά την άποψη μου, ως προϋπόθεση, να μην είναι γέφυρα για το πουθενά».

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επεκτείνουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον ότι τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. «Περιμένω από την Ελλάδα να έρθει με μία βιώσιμη πρόταση και τότε θα τη συζητήσουμε», είπε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Χανιά: Θρίλερ με την 25χρονη μητέρα της 3χρονης ‑ Έχουν δηλωθεί 2 γεννήσεις και τα παιδιά αγνοούνται

Ελλάδα Χτες
Θολό τοπίο με τα παιδιά της 25χρονης, φέρεται να έχει γεννήσει έξι - Στο νοσοκομείο είναι τα τέσσερα