E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ σε σχολείο της Αθήνας: Παιδί είχε να φάει δύο ημέρες

Περιστατικά υποσιτισμού σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Δημοσίευση 6/2/2015 | 00:18

Σοκ σε σχολείο της Αθήνας: Παιδί είχε να φάει δύο ημέρες

Περιστατικά παιδιών με υποσιτισμό σε σχολεία του δήμου Αθηναίων κοινοποίησαν εκπαιδευτικοί σήμερα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, αφού οι σοβαρές καθυστερήσεις στον διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων –ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ– έχει στερήσει το Δημοτικό Βρεφοκομείο από τη δυνατότητα να προετοιμάζει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται μόνο οι 4.500 μερίδες φαγητού για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στα σχολεία δεν μοιράζονται μερίδες, ενώ τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ, που έχει και στο παρελθόν διανείμει μερίδες στα συσσίτια.

Δυο εκπαιδευτικοί, η Ανδριανή Προκόπη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και ο Μαριόλης Δημήτρης από τον Α' Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», αναφέρθηκαν σε περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία. Οι δυο εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση δραματική, σημείωσαν ότι καλούνται να διδάξουν «σε παιδιά που πεινάνε», ενώ ο κ. Μαριόλης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση «παιδιού που είχε να φάει δυο ημέρες».

Κατά την περσινή σχολική χρονιά διανέμονταν από τον δήμο 1.200 μερίδες σε παιδιά σχολείων, ενώ, όπως είπε ο κ. Μαριόλης, τη φετινή χρονιά τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600. Όπως εξήγησε, τα αιτήματα συμπληρώνονται από τους διευθυντές των σχολείων –οπότε δεν τίθεται θέμα μη αξιοπιστίας τους– και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Παρ' όλα αυτά, ο διαγωνισμός –όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου– έχει μπλοκάρει εδώ και έναν χρόνο και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ευθύνες για την κατάσταση αποδόθηκαν από τον κ. Καμίνη σε γραφειοκρατικά προσκόμματα, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπρούλιας, σημείωσε ότι «ευθύνες υπάρχουν και σε εμάς και στην κυβέρνηση».

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για το Παιδί και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου, Μαρία Ηλιοπούλου, οι διεθνείς διαγωνισμοί και οι υψηλές εγγυητικές επιστολές που αυτοί προϋποθέτουν έχουν ως συνέπεια να εξαιρείται από τους διαγωνισμούς ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών και να δημιουργούνται έντονες διαμάχες μεταξύ των λίγων προμηθευτών που πληρούν τα κριτήρια. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διαγωνισμοί στερούν τη δυνατότητα επιμερισμού –που θεωρείται κατάτμηση– και μοιραία στερείται η δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ προμηθευτών.

Η διαδικασία, που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σοφιανό να σημειώσει: «Μπορεί να φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, στα σχολεία μας όμως έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού. Δεν παρέχουμε ό,τι διαφημίζετε».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε, ότι οι μερίδες φαγητού στα σχολεία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής το 2012, με 200 μερίδες, που το 2013 αυξήθηκαν στις 500 μερίδες και έφθασαν το 2014 στις 1.200 μερίδες. Η κ. Ηλιοπούλου σημείωσε στο ΑΠΕ, ότι ο δήμος θα μπορούσε να αποκεντρώσει τα συσσίτια στα δημοτικά διαμερίσματα με τη δημιουργία τραπεζαριών.

Το ίδιο το Δημοτικό Βρεφοκομείο, εάν αύξανε τα μαγειρεία από τρία σε τέσσερα και εφόσον «το υπουργείο Παιδείας βάλει κι αυτό το χέρι στην τσέπη», σημειώσε, θα μπορούσε να σιτίζει εκτός από τους αστέγους, και όλους τους μαθητές των ολοήμερων σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος 20.11.2025
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός 20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα 20.11.2025
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος 20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος 20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος 20.11.2025
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας