E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διδώ και Αινείας

Δημοσίευση 3/2/2015 | 12:21

Διδώ και Αινείας
ΑΘΗΝΑ - Θέατρο Βικτώρια
Μαγνησίας 5, Αθήνα 112 51, Tηλέφωνο: 21 0823 3125
http://www.theatrovictoria.gr/
Ημερομηνίες: από 4/2/2015 έως 5/3/2015
ΦΕΒ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
ΜΑΡ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ωρα προσέλευσης: 21:00

Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό/Νεανικό (έως 25 ετών)/Συνταξιούχων: 12 ευρώ, Γενική Προπώληση: 10 ευρώ, Ανέργων: 5 ευρώ

Παράταση για 10 ακόμα παραστάσεις από την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 παίρνει η όπερα του Henry Purcell «ΔΙΔΩ ΚΑΙ ΑΙΝΕΙΑΣ», που παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Θοδωρή Ιωσηφίδη.

Ο Henry Purcell (1659-1695) θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ¶γγλους συνθέτες/οργανίστες και γενικότερα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εποχής του Μπαρόκ.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το διάσημο σκηνικό έργο "Διδώ και Αινείας" σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688 στο Josias Priest girlΆs school στο Chelsea London. Από τότε, η «Διδώ» έχει τύχει εξαιρετικής επιτυχίας με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η περίφημη κοντράλτο Kathleen Ferrier, η Kirsten Flagstad, η Tatiana Troyanos, η Janet Baker, η Jessye Norman κ.α., χάρισαν την φωνή τους στη θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς “When I am laid in Earth”, το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στης χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας.

Σύνοψη:

Καρχηδόνα. Στο παλάτι της, η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη. Ο έρωτας της για τον Τρώα ήρωα Αινεία που έχει φτάσει στο βασίλειο, δεν είναι αρκετός για να την κάνει ευτυχισμένη. ¶σχημα προαισθήματα βαραίνουν και σκιάζουν τη σκέψη της για το μέλλον και το λαό της. Η αδερφή της Μπελίντα και η κυρία επί των τιμών της, με τη βοήθεια των αυλικών, προσπαθούν να την καθησυχάσουν ώστε να δεχθεί να παντρευτεί τον Αινεία. Εκείνος καταφτάνει και οι δυο νέοι συμφωνούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Σε μια σκοτεινή σπηλιά, η Μάγισσα σχεδιάζει την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας, επικαλούμενη τα πνεύματα του κακού και εξηγώντας τους το σχέδιο της: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του μία ψεύτικη εντολή του Δία, με την οποία τον διατάζει να εγκαταλείψει  την Καρχηδόνα και την Διδώ, και να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία, όπου και θα ιδρύσει την Νέα Τροία… την Ρώμη. Η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα βυθίσει τον στόλο του Αινεία. Στο δάσος, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού που λαμβάνουν μέρος οι δυο νέοι και οι φίλοι τους για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο τους, η Μάγισσα δημιουργεί μια καταιγίδα. Όλοι φεύγουν και το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία, μεταφέροντάς του τα άσχημα νέα. Ενώ οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρηση τους και η Μάγισσα σχεδιάζει την τρικυμία που θα καταστρέψει το στόλο, ο Αινείας θλιμμένος, υποκύπτοντας στις δήθεν εντολές του Δία, αποχαιρετά την βασίλισσα στο παλάτι της. Η Διδώ, συντετριμμένη, αυτοκτονεί.


Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ
Μουσική Διδασκαλία/Διεύθυνση ορχήστρας-continuo: Θοδωρής Ιωσηφίδης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
Επιμέλεια-κατασκευή κοστουμιών: Ηλιάνα Γκοτζαρίδη
Κατασκευή κοσμημάτων Λια Μπάρμπα (Περσαλία)
Φωτιστικό installation: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκάς Θεοδοσόπουλος
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Σχεδιασμός Αφίσσας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Διανομή

Dido: Ελένη Λιώνα / Μαρισία Παπαλεξίου
Aeneas: Νίκος Ζιάζιαρης
Belinda: Ευτέρπη Κατσαμάτσα
Sorceress: Πωλ Ζαχαριάδης
Second Woman/Fisrt Witch: Χριστίνα Κανελλάκη
Second Woman/First Witch: Πένυ Δεληγιάννη
Second Witch/Spirit: Χριστίνα Κατσαμάτσα
Sailor: Μιχάλης Αγγελιδάκης

Ορχήστρα

1ο βιολί: Μελίνα Γαλανού
2ο βιολί: Μυρσίνη Βεστάκη
βιόλα: Ελένη Λίγγρη
τσέλο (basso continuo): Κώστας Σερελέας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γιώτα Νέγκα στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική 20.06.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ23/0615

Plastiras Lake Festival 2025

Φεστιβάλ 20.06.2025
ΚΑΡΔΙΤΣΑαπό 11/07 έως 13/07

MOMus X Street Mode Festival: Solmeister ‑ Mazoha ‑ Melentini

Φεστιβάλ Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ27/06

Μπλε + Rous live στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ25/0615

Οι Σκιαδαρέσες στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Μουσική Χτες
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ26/0615

Zagori Mountain Running 2025

Cityλάιφ Χτες
Όπως έχει γραφτεί «μία ζωή δε φτάνει για να γνωρίσεις το Ζαγόρι», αλλά στις 18, 19 και 20 Ιουνίου μπορείς να είσαι εκεί!

Thessaloniki Pride 2025: Pride Forum

Cityλάιφ Προχτές
Στο καθιερωμένο πια Pride Forum του Thessaloniki Pride ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για τη βασική θεματική του φεστιβάλ

Anilio Park Festival

Φεστιβάλ Προχτές
Σου θυμίζουμε γιατί πρέπει να είσαι και εσύ στο Anilio Park Festival

Έναρξη 13ου Thessaloniki Pride

Φεστιβάλ Προχτές
Θεσσαλονίκη, 17/6/2025

Francis Mercier & Nitefreak στο Official Pre‑Primer Event

Μουσική 16.06.2025
ΑΘΗΝΑ26/06

Thessaloniki Pride 2025

Φεστιβάλ 15.06.2025
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗαπό 16/06 έως 21/06

Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος του Official Pre‑Primer Event

Cityλάιφ 13.06.2025
Πέμπτη 26 Ιουνίου. Ιnternational co-headliners, σε μια βραδιά γεμάτη big reveals, exclusive content & uplifting music.