E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντάισελμπλουμ‑Βαρουφάκης σε ρήξη για χρέος‑Τρόικα

Σαφείς οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές

Δημοσίευση 30/1/2015 | 17:13

Ντάισελμπλουμ‑Βαρουφάκης σε ρήξη για χρέος‑Τρόικα

Μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Όταν ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του Eurogroup βγήκαν για τη συνέντευξη Τυπου, ήταν φανερό το μεταξύ τους αμήχανο κλίμα, που έγινε ακόμα πιο αισθητό κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους.

Στο πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε να απορρίψει το αίτημα της Αθηνας να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το χρέος, τονίζοντας ότι «αυτή η διάσκεψη υπάρχει, λέγεται Eurogroup, αν το γνωρίζετε...».

Έλαβε, δε, άμεσα την «πληρωμένη» απάντηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος απέρριψε την επιστροφή της Τρόικας: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Είχε προηγηθεί η διάρκειας μόλις μισής ώρας συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον».

«Μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι θα συζητήσουμε» υπογράμμισε ο Ολλανδός επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το πρόγραμμα δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής, μέσα από μια πρόθεση για επέκταση του προγράμματος... Θα είναι να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας μέλλον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια λύση που θα προκύψει με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον»

Ακολούθως, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Στο άκουσμα αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Και... έριξε τη «βόμβα»: «Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λονδίνο: Αιματηρό επεισόδιο έξω από σταθμό μετρό ‑ Τρεις στο νοσοκομείο μετά από επίθεση με μαχαίρι

Ελλάδα 26.06.2025
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν κοντά στο σταθμό του μετρό του Λονδίνου Willesden Green - Δύο 21χρονοι και ένας 20χρονος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Φωτιά τώρα στην Παλαιά Φώκαια ‑ Ισχυρή κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα 26.06.2025
Η φωτιά καίει εντός οικοπεδικού χώρου

Πανελλήνιες 2025: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

Ελλάδα 26.06.2025
Αναρτήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2025, βάζοντας τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων

Εκατοντάδες αναφορές για προβλήματα στο πάγκρεας μετά από ενέσεις για απώλεια βάρους στη Βρετανία

Κόσμος 26.06.2025
400 περιστατικά οξείας παγκρεατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι ανακοινώνεις των εταιρειών για τα Mounjaro και Ozempic

Ηγουμενίτσα: Συγκρούστηκαν πλοία στο λιμάνι

Ελλάδα 26.06.2025
Η πρόσκρουση σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες και δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιον τραυματία

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα 26.06.2025
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας

Χαλκιδική: Πνίγηκε 20χρονος τουρίστας στην παραλία Χανιώτης

Ελλάδα 26.06.2025
Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από ναυαγοσώστριa

Πέθανε ο αγαπημένος σκηνοθέτης της τηλεόρασης, Ερρίκος Αναγνωστόπουλος

Πολιτισμός 26.06.2025
Ήταν ο σκηνοθέτης των «Αέρινων Σιωπών» και των «Φιλοδοξιών»

Πανελλήνιες 2025: Έφτασε η ώρα της κρίσης ‑ Σήμερα τα αποτελέσματα

Ελλάδα 26.06.2025
Έφτασε η ώρα για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων

Φόροι και εισφορές «τρώνε» τα εισοδήματα σχεδόν έξι μηνών

Οικονομία 26.06.2025
Δουλεύουμε 175 ημέρες το χρόνο για τις υποχρεώσεις μας στο κράτος

Kαύσωνας: Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός 26.06.2025
Αύριο Παρασκευή αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Ανήσυχοι οι παραγωγοί καρπουζιών: Μεγάλα τα προβλήματα στις εξαγωγές

Ελλάδα 26.06.2025
Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία σε απόγνωση