ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ «παγώνει» τους Patriot για την Ουκρανία ‑ Η αντίδραση Ζελένσκι

Η Washington Post αποκαλύπτει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά των πυραύλων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με Πούτιν και Σι.

Από το NEWSROOM 
Δημοσίευση 20/10/2026 | 09:12
Ο Τραμπ «παγώνει» τους Patriot για την Ουκρανία ‑ Η αντίδραση Ζελένσκι
Boevaya mashina / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 de)

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει εγκρίνει τους πυραύλους Patriot για την Ουκρανία, σύμφωνα με τη Washington Post. Ο Ζελένσκι μιλά για αποφάσεις «δύσκολο να εξηγηθούν» και ο Τραμπ λέει ότι δεν ξέρει τι λέει.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δεν έχει εγκρίνει τις παραδόσεις πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Λίγες ώρες νωρίτερα, την Τετάρτη...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δεν έχει εγκρίνει τις παραδόσεις πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Την ίδια ημέρα, τη Δευτέρα (19/10), ο Τραμπ είχε επιτεθεί ξανά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky): «Ο Ζελένσκι δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει». Πρόσθεσε: «Ίσως ήρθε η ώρα ο Ζελένσκι να βρει κάποιον άλλο να διαπραγματευτεί».

Ο Ζελένσκι, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, χαρακτήρισε «δύσκολο να εξηγηθούν» τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον. Αναφερόταν στις καθυστερήσεις των εξοπλισμών και στους περιορισμούς στην ανταλλαγή πληροφοριών για επικείμενα πλήγματα. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πρόθυμος να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, ακόμη και χωρίς τον Ζελένσκι, για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου.

Washington Post: Το Πεντάγωνο δεν έχει εγκρίνει τους Patriot για την Ουκρανία

Η Washington Post επικαλείται έναν Αμερικανό αξιωματούχο και τρεις ακόμη καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με αυτές, η αμερικανική κυβέρνηση καθυστερεί την έγκριση για τη μεταφορά πυραύλων αναχαίτισης Patriot στην Ουκρανία, παρότι ορισμένοι από αυτούς προέρχονται από συμμαχικές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα συνδέεται με το καθεστώς εξαγωγής των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Επειδή πρόκειται για αμερικανικής κατασκευής εξοπλισμό, οποιαδήποτε μεταφορά του από μια τρίτη χώρα σε άλλη απαιτεί προηγούμενη έγκριση από την Ουάσινγκτον.

Έτσι, ακόμη και αν σύμμαχοι των ΗΠΑ θέλουν να διαθέσουν πυραύλους Patriot στο Κίεβο, η παράδοση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς το πράσινο φως του Πενταγώνου. Η απόφαση ανήκει στην αμερικανική πλευρά και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έγκριση εκκρεμεί.

Το δημοσίευμα αναδεικνύει τη δύσκολη θέση της ουκρανικής αεράμυνας, καθώς τα αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης έχουν περιοριστεί σημαντικά. Οι Patriot είναι ένα από τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα της Ουκρανίας απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η καθυστέρηση σημειώνεται ενώ ο Τραμπ έχει προσεγγίσει τη Ρωσία και η αντιπαράθεσή του με τον Ζελένσκι έχει ενταθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είπε ο Ζελένσκι για τις αποφάσεις των ΗΠΑ;

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε τη Δευτέρα (19/10) ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου. Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τον πόλεμο είναι «δύσκολο να εξηγηθούν». Αναφέρθηκε ειδικότερα στις καθυστερήσεις παράδοσης όπλων και στην περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών για επικείμενες ρωσικές επιθέσεις.

Οι τοποθετήσεις του αντανακλούν την ανησυχία του Κιέβου για το επίπεδο της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης. Η αποτελεσματικότητα της ουκρανικής άμυνας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και από τις πληροφορίες που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές ελλείψεις σε πυραύλους αναχαίτισης. Η καθυστέρηση των νέων παραδόσεων επιβαρύνει περαιτέρω τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει τα ρωσικά πλήγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δήλωσε ο Τραμπ για τον Ζελένσκι: «Θα έπρεπε να είχε τερματίσει τον πόλεμο»

Ο Τραμπ αμφισβήτησε ανοιχτά τους χειρισμούς του Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα (19/10), ρωτήθηκε για τις επικρίσεις του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος είχε πει ότι ο Τραμπ βρίσκεται στη «λάθος πλευρά της ιστορίας». Η απάντησή του ήταν αιχμηρή: «Ο Ζελένσκι δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει».

Συνέχισε: «Ο Ζελένσκι είναι ένας άνδρας, ο οποίος θα έπρεπε να είχε τερματίσει αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό. Αν με άκουγε θα έκανε μία πολύ καλύτερη συμφωνία πριν από πολύ καιρό και εκατομμύρια Ουκρανοί θα εξακολουθούσαν να ζούνε».

Υποστήριξε ότι, παρά τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, οι εδαφικές μεταβολές στο μέτωπο παραμένουν περιορισμένες: «Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Ένας συγκλονιστικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει σκοτωθεί, χάνουν τον ανδρικό τους πληθυσμό. Η Ουκρανία θα μπορούσε να το είχε τερματίσει όλο αυτό πολύ καιρό τώρα, αν με άκουσε. Και θυμάστε τι έγινε στο Οβάλ Γραφείο. Ίσως ήρθε η ώρα ο Ζελένσκι να βρει κάποιον άλλο να διαπραγματευτεί».

Με τις δηλώσεις αυτές ο Τραμπ επανέφερε το ζήτημα της εκπροσώπησης της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί τον Ζελένσκι κατάλληλο συνομιλητή. Οι αναφορές του στον αριθμό των νεκρών είναι δικοί του ισχυρισμοί και δεν συνοδεύτηκαν από στοιχεία που να τους επιβεβαιώνουν.

«Έχουμε δώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην Ουκρανία και δεν πήραμε τίποτα»

Ο Τραμπ συνέχισε την κριτική του προς το Κίεβο, στρέφοντας την προσοχή στο οικονομικό κόστος της αμερικανικής βοήθειας: «Έχουμε δώσει πολλά στην Ουκρανία, ενώ αυτοί δεν μας έχουν δώσει τίποτα. Να τι θυμάστε. Έχουμε δώσει εκατοντάδες δισ. δολάρια».

Η αναφορά αυτή προστίθεται στις επανειλημμένες τοποθετήσεις του για τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που έχει παράσχει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Οι νέες επικρίσεις διατυπώθηκαν την ίδια ημέρα που έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να μην έχει εγκρίνει τη μεταφορά των Patriot. Αυτό εντείνει τα ερωτήματα για την πορεία της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία.

Συνάντηση Τραμπ με Πούτιν και Σι, ακόμη και χωρίς τον Ζελένσκι

Παράλληλα με τις επικρίσεις του, ο Τραμπ εμφανίστηκε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (Vladimir Putin) και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), για να συζητήσουν τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου. Δεν απέκλεισε να γίνουν οι συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή του Ζελένσκι.

Ερωτηθείς αν θα δεχόταν μια τέτοια συνάντηση χωρίς τον Ουκρανό πρόεδρο, απάντησε:

«Ό,τι μπορώ να κάνω για να τερματίσω τον πόλεμο».

Ο Τραμπ εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα συνάντησης με τον Πούτιν κατά το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα τον Νοέμβριο, όπου θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες και με τον Σι Τζινπίνγκ. Στην ατζέντα μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνάντησης θα μπορούσε να μπει και η αποπυρηνικοποίηση, την οποία παρουσίασε ως ιδιαίτερα σημαντικό στόχο.

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε αποπυρηνικοποίηση, θα έχω προσφέρει στον κόσμο μια πολύ, πολύ μεγάλη χάρη», πρόσθεσε. Η προοπτική παραμένει ανοιχτή, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως η συνάντηση ούτε έχει οριστικοποιηθεί η ατζέντα.

Αβέβαιη και η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν (Kim Jong Un), κατά την περιοδεία του στην Ασία τον Νοέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει τέτοια συνάντηση, καθώς δεν είναι βέβαιος αν θα υπάρξει σχετικό αίτημα. Απέφυγε έτσι να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε προετοιμασία για νέες επαφές με την Πιονγκγιάνγκ.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον επιχειρεί να διαμορφώσει νέους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι σχέσεις της με το Κίεβο βρίσκονται σε νέα φάση έντασης, με αιχμή τις καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια και τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τραμπ για τον Ζελένσκι.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ