E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όνειρο στο κύμα και Έρως Ήρως

Δημοσίευση 20/1/2015 | 13:56

Όνειρο στο κύμα και Έρως Ήρως
ΑΘΗΝΑ - Φούρνος Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό
Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα (Εξάρχεια), Tηλέφωνο: +30-210-6460748, +30-210-6420451
http://www.fournos-culture.gr/site/Greek/index.htm
Ημερομηνίες: από 4/2/2015 έως 25/2/2015
ΦΕΒ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Ωρα προσέλευσης: 21:00

Κανονικό: 12 ¤
Φοιτητικό, άνω των 65: 10 ¤
Ανέργων: 5 ¤

Το «Όνειρο στο κύμα και Έρως Ήρως» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας παραστάσεων του Δήμου Αβδελιώδη αφιερώματος στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Θα ακολουθήσουν «Το Καμίνι & Το Μοιρολόγι της φώκιας» και «Η Φόνισσα».

«Στο πρώτο διήγημα της παράστασης ο Παπαδιαμάντης στήνοντας ένα ιδανικό, ονειρικό τοπίο φυσικής ομορφιάς μέσα στο φεγγαρόφωτο, απεκδυόμενος συνειδητά το βάρος και το πάθος μιας μάταιης, φευγαλέας ικανοποίησης, εστιάζει το βλέμμα και αντικρίζει με δέος την ομορφιά του γυμνού γυναικείου σώματος καθώς βυθίζεται και αναδύεται μέσα στους φωσφορίζοντες κυματισμούς της Θάλασσας, όπως η ΅Αναδυομένη ΑφροδίτηΆ, ενός αγάλματος-από το αγάλλομαι- με πολλές παραλλαγές, όπου όμως σε όλες του τις μορφές και από όλους τους καλλιτέχνες έχει αποτυπωθεί σταθερά το δέος ,δηλαδή ο μετά φόβου και ρίγους θαυμασμός, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στο γυμνό γυναικείο κορμί, σαν ένθεης υπόστασης της αλήθειας. Ο Έρωτας, μόνιμος συνοδός της Αφροδίτης, φτερουγίζει από πάνω ψηλά αλλά δεν πλησιάζει. Μένει ουράνιος και αμετάβλητος.

Στο δεύτερο διήγημα ο Έρωτας έχει κατέβει στη γη και έχει κουρνιάσει μέσα στο νου και την καρδιά ενός Νεαρού ναύτη για ένα συνομήλικό του Κορίτσι .Ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το πάθος του Νεαρού, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την Αρχόντω, από έναν πολύ μεγαλύτερό του ¶νδρα.

Αφηγητής-Συγγραφέας και Νεαρός ταυτίζονται, μάχονται με σκέψεις μήπως αποτρέψουν ακόμα και με τη βία, την επερχόμενη συντριβή των πόθων τους πάνω στον κάβο της πραγματικότητας, όπου σε λίγο θα προσεγγίσει η βάρκα του Νεαρού ναύτη μεταφέροντας, έναντι αμοιβής, στην απέναντι από το νησί ακτή τον ηλικιωμένο Γαμβρό, και Νύφη, την ίδια την αγαπημένη του. Το πάθος μετριάζεται ή υποχωρεί, όταν υπάγεται στο λόγο. Τότε ο γήινος Έρως μεταμορφώνεται και γίνεται Ήρως.»   Δ.Α.

Κυρίαρχο στοιχείο στις παραστάσεις του Δ. Αβδελιώδη είναι ο τρόπος ερμηνείας του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί με λογικούς και αισθητικούς κανόνες, για να μπορέσει να ενορχηστρωθεί και να ζωντανέψει η φωνή του ίδιου του κειμένου, η οποία εμπεριέχει αυτούσια το νόημα και το σκοπό του.


Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία, Σκηνικός χώρος-Διδασκαλία κειμένου: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Debussy, La mer
Ερμηνεύει: Θεμιστοκλής Καρποδίνης
Σκιά Μεγαλοδικηγόρου: Γιάννης Κολόι
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Κολόι, Aλεξία Φωτιάδη
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μανίκας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5ο επετειακό Japan Festival 2026: Ένα διήμερο γεμάτο Ιαπωνία!

Φεστιβάλ 17.02.2026
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Η Δούκισσα της Πλακεντίας

Θέατρο+Χορός 15.02.2026
ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗαπό 08/01 έως 21/02

Έρχεται η παράσταση «Γουέστερν» στο Μικρό Κεραμεικό

Θέατρο+Χορός 12.02.2026
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥαπό 19/02 έως 30/04

«Μια ελληνική λέξη που αγαπώ»: Εκπαιδευτική δράση του Σ.ΕΚ.Β. για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Cityλάιφ 09.02.2026
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον ελληνισμό

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026

Athens Fashion Trade Show: Νέες συλλογές SS26 στο Metropolitan Expo

Cityλάιφ 28.01.2026
Η Athens Fashion Trade Show θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo, παρουσιάζοντας τις συλλογές Ανοιξη / Καλοκαίρι 2026 (SS26)

Fuckup Nights Thessaloniki επιστρέφει για 2η χρονιά ‑ 4 αληθινές ιστορίες που αξίζει να ακουστούν

Cityλάιφ 28.01.2026
Ετοιμαστείτε για γέλιο, γνώση και δημιουργία από μια κοινότητα που μετατρέπει την αποτυχία σε ευκαιρία για εξέλιξη!

29ο Παζάρι Βιβλίου 2026

Cityλάιφ 20.01.2026
Στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τις 23 Ιανουαρίου – 15 Φεβρουαρίου 2026, 200 Εκδότες – Χιλιάδες Βιβλία – Τιμές από 1 €