E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Shani Shingnapur: Το χωριό με τα σπίτια που δεν έχουν πόρτες

Είναι παράδοση...

Δημοσίευση 24/1/2015 | 00:00

Shani Shingnapur: Το χωριό με τα σπίτια που δεν έχουν πόρτες

Όσο απίστευτο και αν μας φαίνεται, στην Ινδία υπάρχει ένα χωριό που και τα 300 κτίριά του δεν έχουν πόρτες! Ναι, ακριβώς, κανένα από τα σπίτια και τα μαγαζιά που υπάρχουν εκεί δεν έχουν πόρτες, ούτε και η τράπεζα και οι δημόσιες τουαλέτες. Καλά, στις τουαλέτες αποφάσισαν να βάλουν κουρτίνες στις εισόδους, μετά από απαίτηση των γυναικών, όμως το να μπει πόρτα στο Shani Shingnapur είναι ενάντια στην παράδοσή του.

Μονάχα το βράδυ οι κάτοικοι βάζουν προστατευτικά στις εισόδους των σπιτιών τους και αυτό για να μην μπουν μέσα τα άγρια ζώα και τα αδέσποτα σκυλιά. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί από την απουσία πόρτας λοιπόν, είναι ότι δεν θα μπορούμε να καταλάβουν πότε κάποιος έχει φτάσει στο σπίτι τους, αφού δεν έχουν πόρτα για να τη χτυπήσπυν οι επισκέπτες.

Και όμως, για τους κατοίκους αυτού του περίεργου χωριού έχει λυθεί και αυτό το θέμα, αφού βάζουν μια φωνή και αμέσως κάποιος πλησιάζει στην είσοδο. Όπως φαίνεται, τα μέτρα ασφαλείας εκεί δεν είναι απαραίτητα, αφού οι κάτοικοι πιστεύουν στην τοπική θεότητα Shani, τον Θεό του Κρόνου, που αποτελεί την απόλυτη δύναμη.

Σύμφωνα με τον μύθο, πριν πολλούς αιώνες μια πλάκα σίδερο και μια πέτρα ξεβράστηκαν στην ακτή ενός κοντινού ποταμού μετά από πλημμύρα και όταν κάποιοι κτηνοτρόφοι βρήκαν αυτά τα στοιχεία και προσπάθησαν να τα μετακινήσουν με ένα ξύλο, αυτά άρχισαν να αιμορραγούν. Αργότερα εκείνη την νύχτα, ο Shani εμφανίστηκε στο όνειρο ενός χωρικού και του είπε ότι η πλάκα ήταν το είδωλό του και ότι δεν χρειαζόταν να την τοποθετήσουν κάπου, γιατί ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μην πάθει τίποτα, ενώ ταυτόχρονα είπε ότι οι ντόπιοι δεν θα χρειαστεί να βάλουν ποτέ ξανά πόρτες στα κτίριά τους, καθώς εκείνος θα τους προστατεύει από κάθε είδους κίνδυνο.

Μέχρι σήμερα, ο θεός αυτός λατρεύεται στον τοπικό ναό και τα φυλλάδια που υπάρχουν εκεί μας πληροφορούν ότι αυτός ο οικισμός είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη του κόσμου, καθώς ποτέ δεν είχε εγκληματικότητα, ούτε προσέλκυσε εγκληματίες. Το χωριό, που έχει περίπου 5.000 κατοίκους, έγινε γνωστό τη δεκαετία του '90, όταν η πρακτική του με την απουσία των πορτών εμφανίστηκε σε μια ταινία και έτσι όλος ο κόσμος έμαθε γι' αυτό.

Πλέον, εδώ και 15 περίπου χρόνια, το Shani Shingnapur προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, τόσο από την Ινδία, όσο και από όλον τον κόσμο, κάνοντας τον τουρισμό τη βασική πηγή εσόδων του. Και αν και η παράδοση το θέλει φιλήσυχο και φιλειρηνικό, το 2011 ένας επισκέπτης δήλωσε ότι του έκλεψαν 35.000 ρουπίες από το όχημα του, ενώ την ίδια χρονιά εκλάπη και ένα πανάκριβο χρυσό κόσμημα αξίας 70.000 ρουπιών από το σπίτι ενός πιστού. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι κάτοικοι που αγνοούν τον μύθο και παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να είναι ασφαλείς. Βέβαια, κανονική πόρτα δεν βάζει κανείς, μιας και θεωρείται βλασφημία, όμως η αντίπαλη άποψη λέει πως το θέμα της απουσίας της εγκληματικότητας οφείλεται στο γεγονός ότι το χωριό είναι στη μέση του πουθενά. Όμως παρά τις διαφωνίες μεταξύ των πιστών και των σκεπτικιστών, οι περισσότεροι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν τις ζωές τους, ελπίζοντας ότι η παράδοσή τους δεν θα χαθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Περιβάλλον 24.02.2026
Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Stories 24.02.2026
Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Γνώριζε ότι είναι φορέας HIV και το έκρυβε – Η υπόθεση που κατέληξε σε 5 χρόνια κάθειρξη

Stories 24.02.2026
Ραντεβού από τα social media και μήνυμα-βόμβα την επόμενη μέρα

Τέλος εποχής για τον «Ελ Μέντσο»: Ο θάνατος του ισχυρότερου βαρόνου και η αιματηρή κληρονομιά του CJNG

Stories 24.02.2026
Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων και η «πρόκληση» της εθνικής ασφάλειας

Ο 59χρονος που βγάζει 1,3 εκατ. τον χρόνο δουλεύοντας μόλις 2 ώρες την ημέρα

Πρόσωπα 24.02.2026
Ο Steve Barsh δεν είχε αρχικά σκοπό να γίνει διαχειριστής ακινήτων-ήθελε απλώς να νοικιάσει το εξοχικό του.

Έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή: Το συγκλονιστικό τέλος του ηθοποιού από το «The Κόπανοι»

Stories Χτες
Το κοινό νόμιζε ότι ήταν ατάκα του ρόλου – αλλά ήταν η τελευταία του ανάσα

Το μοντέλο που πόζαρε για τους μεγαλύτερους ζωγράφους και το τραγικό τέλος της

Πρόσωπα Χτες
Η δραματική ζωή του supermodel του 19ου αιώνα

Οι Απόκριες που βάφτηκαν στο αίμα: Το έγκλημα που πάγωσε την ελληνική κοινωνία

Ιστορικά Χτες
Ο Νίκος Κοεμτζής σκοτώνει τρεις ανθρώπους για ένα ζεϊμπέκικο

Τι γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα και ποια είναι τα έθιμα της

Stories Χτες
Η προέλευση της ονομασίας και των εθίμων

Τι είναι τα «Κούλουμα» που γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα

Ιστορικά Χτες
Πού «στήθηκε» για πρώτη φορά γλέντι Καθαράς Δευτέρας