E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Tα τρία συγκλονιστικά σκίτσα που έφτιαξαν στο Charlie Hebdo πριν καταλήξουν στο εξώφυλλο

Δυνατά, συναισθηματικά, αιχμηρά

Δημοσίευση 15/1/2015 | 00:00

Tα τρία συγκλονιστικά σκίτσα που έφτιαξαν στο Charlie Hebdo πριν καταλήξουν στο εξώφυλλο

Προκαλεί συγκίνηση, αλλά και εντυπωσιάζει με τη δύναμη της ψυχής και την αποφασιστικότητα η αφήγηση του τρόπου με τον οποίο η ομάδα του Charlie Hebdo κατέληξε στο σκίτσο του εξωφύλλου για το πρώτο τεύχος μετά την τραγωδία. Προηγήθηκαν τέσσερα σκίτσα, αρκούντως φορτισμένα και αιρετικά.

Ο σχεδιαστής Luz –στον οποίο ανήκει και το σκίτσο του δακρυσμένου Mωάμεθ– μετά από πιέσεις συναδέλφου του στη Libération αποκάλυψε πως προηγήθηκαν τέσσερα σκίτσα που γι' αυτόν λειτούργησαν ως συναισθηματική κάθαρση για την εικόνα που δεν φεύγει από το μυαλό του: τα σώματα των νεκρών συναδέλφων του στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Έτσι, το πρώτο σκίτσο που έκανε ήταν οι στάχτες των δολοφονηθέντων στο έδαφος με τη λεζάντα «Free expression, my ass». Θυμίζουμε ότι στα αγγλικά οι στάχτες λέγονται «ashes».

Μια άλλη προσπάθεια ήταν να δείξουν την άφιξη των τρομοκρατών στον Παράδεισο, προκειμένου να ζητήσουν τις 70 παρθένες που δικαιούνται για να λάβουν την απάντηση «Είναι με την ομάδα της Charlie Hebdo. Mετά ήταν το βλάσφημο, προβοκατόρικο σκίτσο με τα πορτρέτα των δολοφονηθέντων σκιτσογράφων και την λεζάντα «We are God» (Είμαστε ο θεός).

Τελικά αποφάσισαν το σκίτσο του εξωφύλλου να λειτουργήσει περισσότερο ως αστείο, παρά ως πρόκληση. Αφηγείται ο Luz: «Μου είχε κολλήσει μια ιδέα: να ζωγραφίσω μια καρικατούρα του Μωάμεθ. Και να κρατάει ένα σήμα «Je suis Charlie». Με έκανε να γελάω αυτή η ιδέα. Ήταν και η τελευταία σκιτσογραφική προσπάθεια που έκανα για το εξώφυλλο».

Και συνέχισε: «Ζωγράφισα το πρόσωπο του Μωάμεθ, το κοίταξα και άρχισαν να γελάω, κοιτούσα αυτόν τον χαρακτήρα τον οποίο παρά τη θέλησή του χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Μαλάκες χωρίς χιούμορ: αυτό είναι οι τρομοκράτες. Φυσικά ο Μωάμεθ έχει συγχωρέσει τα πάντα. «Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό που συνέβη, επειδή κατάφερα να σε ζωγραφίσω», του είπα. Έδειξα το σκίτσο στον Richard Malka και μετά στον  Gérard Biard. Και μετά, κλάψαμε. Γιατί το είχαμε – είχαμε ένα εξώφυλλο που μας έμοιαζε, που ήταν εμείς. Δεν έμοιαζε με τα σύμβολα που μας έχουν επιβάλει τις τελευταίες μέρες. Δεν ήταν ένα εξώφυλλο με τρύπες από σφαίρες, αλλά ένα εξώφυλλο που μας έκανε να γελάμε».

Η εφημερίδα Libération έχει σήμερα όλο το εξώφυλλό της αφιερωμένο στο Charlie Hebdo με τίτλο «Βρίσκομαι στα περίπτερα».

Το Charlie Hebdo θα δημοσιευθεί ακόμη και στην Τουρκία

Πέρασε εντελώς απαρατήρητο το γεγονός ότι η Τουρκία του Ερντογάν έδειξε πρωτοφανή ψυχραιμία απέναντι στα σπαρακτικά γεγονότα του Παρισιού, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου συμμετείχε στην σιωπηλή πορεία, μαζί με άλλους ηγέτες.

Παρά τη στροφή του Ερντογάν στο σκληρό Ισλάμ, το περιοδικό Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει και στην Τουρκία, ενώ το σατιρικό τουρκικό περιοδικό Leman έχει όλο το εξώφυλλό του «Charlie».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση