ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένταση στον ΟΗΕ: Αποχώρησαν αντιπροσωπείες κατά την ομιλία Νετανιάχου – «Αν υπάρχουν κι άλλοι δειλοί ας φύγουν»

Διπλωματική αντιπαράθεση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αποδοκιμασίες και αποχώρηση εκπροσώπων χωρών την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέβαινε στο βήμα

 
Δημοσίευση 25/9/2026 | 07:18
Ένταση στον ΟΗΕ: Αποχώρησαν αντιπροσωπείες κατά την ομιλία Νετανιάχου – «Αν υπάρχουν κι άλλοι δειλοί ας φύγουν»
x.com

Έντονη διπλωματική φόρτιση επικράτησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς αντιπροσωπείες χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ ακούστηκαν αποδοκιμασίες από το ακροατήριο.

Η κίνηση αυτή σημειώθηκε τη στιγμή που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαινε στο βήμα για να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί διπλωμάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποχώρησαν, αφήνοντας εμφανή κενά στην αίθουσα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως διαμαρτυρία για την πολιτική του Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στις αποχωρήσεις, απευθυνόμενος σε όσους παρέμειναν στην αίθουσα.

«Αν υπάρχουν κι άλλοι δειλοί, ας αποχωρήσουν τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φράση του ήρθε ως απάντηση στην εικόνα των άδειων εδράνων, την ώρα που η ομιλία του βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί από παλαιστινιακές αντιπροσωπείες, οι οποίες είχαν καλέσει διπλωματικές αποστολές να αποχωρήσουν κατά την παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο κλίμα διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στη Γάζα και η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί και σε προηγούμενη ομιλία του Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το 2025, αντιπροσωπείες χωρών είχαν επίσης εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τον πόλεμο στη Γάζα αποχωρώντας από την αίθουσα κατά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η φετινή εμφάνιση του Νετανιάχου στον ΟΗΕ πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ, με τη σύγκρουση στη Γάζα να παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της διεθνούς διπλωματικής ατζέντας.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ