ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρομακτική πρόβλεψη: Θα πεθάνουν 450.000 άνθρωποι το επόμενο εξάμηνο λόγω El Niño

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ακραίο κλιματικό φαινόμενο θα πλήξει σφοδρά δεκάδες χώρες, ασκώντας τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας και την παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα.

Από το NEWSROOM 
Δημοσίευση 23/9/2026 | 09:14
Τρομακτική πρόβλεψη: Θα πεθάνουν 450.000 άνθρωποι το επόμενο εξάμηνο λόγω El Niño
Simon Waititu / Pexels

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους παγκοσμίως τους επόμενους έξι μήνες λόγω της ακραίας ζέστης που προκαλεί το φαινόμενο El Niño. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για πρωτοφανείς συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας.

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα πεθάνουν από την επιπλέον ζέστη που προκαλεί το σούπερ El Niño τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων κλιματικών επιστημόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός αυτός προστίθεται στους πρόωρους θανάτους που ήδη προκαλούνται από τις θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία λόγω της κλιματικής κρίσης. Το φαινόμενο θα πλήξει ολόκληρο τον κόσμο, από την Ινδονησία και την Ινδία έως τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ, ενώ αναμένονται πολλοί ακόμη θάνατοι εξαιτίας της ξηρασίας, των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

nino.jpg

Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Οι θάνατοι από τη ζέστη υπολογίστηκαν σε περιφερειακό επίπεδο και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις δείχνουν τις περιοχές όπου μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν καλύτερες προγνώσεις για τον καύσωνα, κέντρα δροσιάς, ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο τους επόμενους έξι μήνες είναι τροπικές, όπως η Νιγηρία, η Ινδονησία, το Σουδάν, η Ινδία και η Βραζιλία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης μεταξύ των 20 χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο, με περίπου 3.500 επιπλέον θανάτους να αποδίδονται στη ζέστη. Σε ευρύτερο επίπεδο, έντονα αναμένεται να επηρεαστεί η περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία.

Το El Niño που αυτή τη στιγμή ανεβάζει τη θερμοκρασία του πλανήτη ξεπέρασε τη Δευτέρα το υψηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η ζέστη είναι τόσο μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια, ώστε οι επιστήμονες την έχουν χαρακτηρίσει «απίστευτη» και «επιπέδου Godzilla».

«Καρτ ποστάλ από το μέλλον» της κλιματικής κρίσης

«Η εκτίμηση για 451.000 ανθρώπους είναι ένας τόσο μεγάλος αριθμός που μπορεί να προκαλεί μούδιασμα, όμως αποτελείται από γονείς και παιδιά, παππούδες και γείτονες, ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους και ζουν τη ζωή τους», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρίνστοουν (Michael Greenstone), συνιδρυτής του Climate Impact Lab και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο αποτελεί επίσης μια «καρτ ποστάλ από το μέλλον μας», καθώς ανεβάζει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα τα οποία η κλιματική κρίση αναμένεται να μονιμοποιήσει σε περίπου 20 χρόνια. «Η ενίσχυση της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών μπορεί να σώσει πολλές ζωές φέτος», δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης, δρ. Τάμα Κάρλετον (Tama Carleton), από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Οι προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν καταγράφοντας τη σχέση, μήνα προς μήνα, μεταξύ της θερμοκρασίας και των επιπλέον θανάτων σε 24.378 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως βάση σύγκρισης χρησιμοποιήθηκε ο μέσος αριθμός θανάτων από τη ζέστη την περίοδο 1996-2025.

xartis.jpg

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Οι επιπτώσεις του El Niño θα πλήξουν και την παγκόσμια επισιτιστική επάρκεια. Ήδη από τον Αύγουστο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποίησε ότι το φαινόμενο είναι πιθανό να οδηγήσει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία πείνα και να προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Η καθηγήτρια Φρίντερικε Ότο (Friederike Otto), από το Imperial College του Λονδίνου, εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Το τρέχον El Niño αποτελεί μια τεράστια ανακατανομή ενέργειας στο κλιματικό σύστημα και είναι επικίνδυνο, επειδή εξελίσσεται πάνω σε ένα πολύ θερμότερο κλιματικό σύστημα, το οποίο έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα».

«Σε πολλές περιοχές του κόσμου θα δούμε ακραίες θερμοκρασίες που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν. Όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, το φαινόμενο εκδηλώνεται πάνω σε μια ολοένα θερμότερη βάση, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για τις κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές του», κατέληξε η ίδια.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ