E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ευρώ

Κανένα δημοψήφισμα, καμία κρυφή ατζέντα

Δημοσίευση 13/1/2015 | 10:20

Τσίπρας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε δεύτερες κάλπες –σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία ή ψήφο ανοχής– άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Star και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό», ενώ προσδιόρισε για πρώτη φορά ότι το κόμμα του μιλά για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους (πάνω από το 50%), ξεκαθαρίζοντας σχετικά με το νόμισμα ότι «δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ».

«Αδιανόητο να μη δώσει ψήφο ανοχής το ΚΚΕ»

Με ορίζοντα την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και την πιθανότητα η χώρα να προσφύγει σε δεύτερες εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε εν πρώτοις κάθετος: «Δεν θέλω ούτε να το σκέπτομαι», είπε.  
Εξέφρασε την άποψη ότι του είναι αδιανόητο «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ, να αρνηθεί. Είναι αδιανόητο το ΚΚΕ να σφυρίζει κλέφτικα και να απέχει», είπε, για να ζητήσει για πολλοστή φορά αυτοδυναμία.
«Ο λαός έχει και την παρρησία και τη γνώση και τη σοφία να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει αυτοδυναμία για να έχει (ο ΣΥΡΙΖΑ) τα χέρια του λυμένα», σημείωσε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι αν μια τέτοια λύση δεν ευοδωθεί, τότε «η πολιτική έχει διλήμματα και αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά στο τραπέζι. Η πραγματικότητα λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον μνημόνιο. Ή κάποιος συμφωνεί με πρόγραμμα της ΔΕΘ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή πάμε στον κ. Σαμαρά», είπε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι... καλοδεχούμενοι σύμμαχοι όσοι εγκρίνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμιά συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ

Αναφερόμενος στο καυτό θέμα των συνεργασιών και απαντώντας στο επίμαχο ερώτημα εάν θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του ΓΑΠ ή το Ποτάμι, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».
Δριμεία κριτική ωστόσο, επιφύλαξε κυρίως για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας: «Δεν μπορείς να αναζητήσεις το καινούργιο με τα παλιά υλικά».

«Ξαναζεσταμένο φαγητό το Grexit»

Με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο από τη ΝΔ, αλλά και από μερίδα του ξένου Τύπου περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε υψηλούς τόνους. «Το  περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποίησαν κάποιοι για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και το διαψεύδουν οι ίδιοι οι εταίροι», διεμήνυσε.
Επιβεβαιώνοντας μάλιστα το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «θα έπρεπε να ήμασταν παρανοϊκοί να θέλουμε να φύγουμε από την ΕΕ. Δεν έχουμε ούτε κρυφή ατζέντα, ούτε Plan B, τα ψέματα τελειώνουν και δεν μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από απειλές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα – Όχι μνημονιακό

Περνώντας στα ενδότερα της διαπραγμάτευσης, ο ίδιος εκτίμησε πως τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και οι άλλοι θα επιχειρήσουν να καρπωθούν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως δική τους επιτυχία για την  έξοδο από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως «ούτε μία στο εκατομμύριο η κ. Μέρκελ δεν θα πει όχι» και επέμεινε πως «αν ακουστεί το «όχι», θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της ΔΕΘ. Κανένα δημοψήφισμα, καμία κρυφή ατζέντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος 25.11.2025
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα