Πλέον όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως, δυστυχώς, ήρθε η ώρα να βιώσει και η χώρα μας φαινόμενα καύσωνα, τα οποία μάλιστα θα είναι παρατεταμένα, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες αναμένεται να κρατήσουν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα στους πολίτες της ταλαιπωρημένης αυτής χώρας.
Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, από τις 28 Αυγούστου ο υδράργυρος θα ακολουθήσει σταθερά ανοδική πορεία, ενώ αποπνικτική αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα και το διήμερο Τρίτη 25 με Τετάρτη 26 Αυγούστου, με τη θερμοκρασία να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πεδινές περιοχές και μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή ο υδράργυρος
Ήδη από αύριο, Δευτέρα 24 Αυγούστου, ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και κατά τόπους τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά θα κυμανθεί από 35 έως 37 και τοπικά στα ανατολικά έως τους 38 βαθμούς.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ωστόσο στα ορεινά ηπειρωτικά είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς και τοπικές βροχές κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα παραμείνουν σε σχετικά ήπιες έως μέτριες εντάσεις, φτάνοντας τα 4-6 μποφόρ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ωστόσο, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην Κρήτη, όπου τοπικά θα φτάσουν τα 7 μποφόρ.
Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών από την Παρασκευή 28/8
Από την Παρασκευή, μάλιστα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι άνεμοι στις Κυκλάδες, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ.
Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων έχει σημάνει «συναγερμό», καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές όπου θα υπάρξει αυξημένη ξηρότητα.
Με 40άρια θα μπει ο Σεπτέμβριος
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις από τα μοντέλα προγνώσεων, η ζέστη όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά αντίθετα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ένα ισχυρό και πολυήμερο θερμό επεισόδιο καύσωνα από την Παρασκευή 28 Αυγούστου, με τα δύο μεγάλα προγνωστικά κέντρα, το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό, να συγκλίνουν σε ένα σενάριο πολύ υψηλών έως και ακραίων θερμοκρασιών έως και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
Μέχρι τότε, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα παραμένουν αισθητά υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα προσεγγίζει ή θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η ακριβής ένταση, η κορύφωση και κυρίως η διάρκεια του νέου καύσωνα αναμένεται να αποσαφηνιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς τα προγνωστικά δεδομένα θα συνεχίσουν να επικαιροποιούνται.





Πάσχα
Eurovision
Summer
Xmas
