Η Ιταλία αναστέλλει τη Συνθήκη Σένγκεν με την Ισπανία εξαιτίας της κρίσης στη Θέουτα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση Μελόνι, εκπληρώνοντας την απειλή που είχε εξαπολύσει την προηγούμενη ημέρα.
Η Ιταλία προχώρησε στην αναστολή του καθεστώτος ελεύθερης κυκλοφορίας με την Ισπανία, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, αντιδρώντας στην κρίση που ξέσπασε με την είσοδο δεκάδων χιλιάδων Μαροκινών στη Θέουτα. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μόλις 24 ώρες αφότου η ίδια είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή.
«Η Ιταλία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Μελόνι την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές» τις εικόνες που έφταναν από τον ισπανικό θύλακο στη Βόρεια Αφρική. Η κυβέρνηση της Ρώμης εκπλήρωσε την απειλή της.
Le immagini che arrivano da Ceuta sono impressionanti e dimostrano, ancora una volta, che l’immigrazione clandestina fuori controllo rappresenta una minaccia concreta per la sicurezza dei confini europei.
— Giorgia Meloni (@GiorgiaMeloni) July 30, 2026
Mi sono confrontata con il Ministro dell’Interno Matteo Piantedosi.…
Τι είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ για την Ισπανία και τους παράτυπους μετανάστες
Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος επισήμανε σε ανάρτησή του ότι «οι εικόνες που έρχονται από τη Θέουτα δείχνουν πως η επιλογή της κυβέρνησης της Μαδρίτης να χορηγήσει ισπανική, και επομένως ευρωπαϊκή, υπηκοότητα σε πάνω από 500.000 παράτυπους μετανάστες είναι βαθιά λανθασμένη και ενθαρρύνει τη διακίνηση ανθρώπων».
Η Ιταλία αποτελεί την πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά σε επίσημη αναστολή των ρυθμίσεων Σένγκεν ως άμεση αντίδραση στην κρίση της Θέουτας, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη.
Sono favorevole alla chiusura dello spazio Schengen con la Spagna e ho piena fiducia nell’operato del Ministro Piantedosi. L’immigrazione irregolare e incontrollata rappresenta un pericolo per la sicurezza nazionale. Le immagini che arrivano da Ceuta dimostrano come la scelta del…
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) July 30, 2026
Πώς αντέδρασαν η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Δανία
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολίασε σε ανάρτησή της ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να εισέρχεται στην ΕΕ χωρίς να τηρεί τους κανόνες μας», τονίζοντας παράλληλα ότι «οι επικίνδυνες διελεύσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως και τα δίκτυα διακινητών πρέπει να διαλυθούν».
Η Γαλλία και η Γερμανία υποσχέθηκαν να βοηθήσουν την Ισπανία αν το ζητούσε, ενώ η Δανία κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση: η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής των ρυθμίσεων Σένγκεν μετά τα γεγονότα στη Θέουτα — προσεγγίζοντας έτσι τη στάση της Ιταλίας.
Τι έκανε ο Τραμπ με τις εικόνες από τη Θέουτα
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) αξιοποίησε τις εικόνες από τη Θέουτα για να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς, δηλώνοντας ότι πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις εικόνες γιατί «έτσι θα είμαστε σε τρία χρόνια, αν κερδίσει η λάθος παράταξη».
Στο μεταξύ, οι ισπανικές Αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θέουτα — κάποιοι πνίγηκαν, άλλοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν στον κυματοθραύστη που συγκρατεί τον συνοριακό φράχτη. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα θύματα στην πλευρά του Μαρόκου.





Πάσχα
Eurovision
Summer
Xmas
