E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βράζει η Ευρώπη από τον καύσωνα – 20 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Γαλλία στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από την ακραία ζέστη

Ψάχνουν τρόπους να ανακουφιστούν από τη ζέστη

Δημοσίευση 23/6/2026 | 15:55

Βράζει η Ευρώπη από τον καύσωνα – 20 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Γαλλία στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από την ακραία ζέστη

Κόκκινες προειδοποιήσεις για καύσωνα έχουν εκδοθεί σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και άλλες χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40°C σε αρκετές περιοχές.

Στη Γαλλία, περισσότερες από τις μισές περιφέρειες της χώρας βρίσκονται υπό τις πιο σοβαρές προειδοποιήσεις για καύσωνα, ενώ εκατοντάδες σχολεία έχουν λάβει εντολή να κλείσουν, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 42°C σε ορισμένα σημεία.

Περίπου 20 άνθρωποι έχουν πνιγεί από το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία ενώ κολυμπούσαν σε περιοχές χωρίς επίβλεψη, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές, καθώς ο κόσμος αναζητούσε λίγη δροσιά για να ανακουφιστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του κύματος καύσωνα που σαρώνει μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

«Υπάρχουν γύρω στους 20 θανάτους από το περασμένο Σαββατοκύριακο», δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter η υπουργός Αθλητισμού, Μαρινά Φεραρί.

«Το να πηγαίνεις να κολυμπήσεις σε μη εγκεκριμένες περιοχές, στη διάρκεια καύσωνα, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να παίρνουμε ελαφρά», πρόσθεσε η υπουργός.

Τη Δευτέρα, δύο παιδιά ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών βρέθηκαν νεκρά στο οικογενειακό τους αυτοκίνητο στο Καρπαντρά, στο νότιο τμήμα της Γαλλίας, σε ένα ατύχημα που συνδέεται με την ακραία ζέστη.

Παράλληλα, η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, προειδοποιεί για «εξαιρετικά υψηλές» θερμοκρασίες έως την Τετάρτη, οι οποίες, όπως αναφέρει, θα είναι «μεταξύ πέντε και δέκα βαθμών υψηλότερες από το συνηθισμένο».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις κόκκινου επιπέδου έχουν εκδοθεί από τις αρχές στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Διακοπή λειτουργίας πυρηνικού σταθμού στη Γαλλία

Εντωμεταξύ, τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Γκολφές της Γαλλίας εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνθηκών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του σταθμού. Ο σταθμός διαθέτει δύο αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος ισχύος 1,3 GW και χρησιμοποιεί τα ύδατα του ποταμού Γκαρόν (Γαρούνας) για την ψύξη των αντιδραστήρων του.

Η λειτουργία του ενός αντιδραστήρα σταμάτησε λίγο πριν από τα μεσάνυκτα προληπτικά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων του Γκαρόν στους 28°C. Ο πρώτος αντιδραστήρας βρισκόταν ήδη εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

Απόφαση του 2006 προβλέπει ότι η θερμοκρασία των υδάτων του ποταμού δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 28°C μετά τις εκροές του σταθμού για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

Οι 57 πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας πρέπει να ψύχονται σε μόνιμη βάση, εξ ου και η εγκατάστασή τους κοντά σε ποταμούς ή στην θάλασσα.

Σε περίπτωση ισχυρής ζέστης, η αύξηση της θερμοκρασίας των ποταμών είναι πιθανόν να αναγκάσει την εταιρεία διαχείρισης της ενέργειας EDF περιορίσει έως και να διακόψει την παραγωγή για την αποφυγή περαιτέρω θέρμανσης των υδάτων.

Σε κανονικές συνθήκες, οι διακοπές λειτουργίας ή η επιβολή περιορισμών για περιβαλλοντικούς λόγους έχουν περιορισμένες συνέπειες στην πυρηνική παραγωγή. Η ετήσια μείωση είναι της τάξεως του 0,3%. Αλλά σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, και χωρίς προσαρμογές, ο ετήσιος μέσος όρος μπορεί να φθάσει το 1,4% το 2035 και στην συνέχεια το 1,5% το 2050.

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Γαλλία έχει αναγκάσει την EDF να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής σε άλλους πυρηνικούς σταθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νύχτα βίας στη γαλλικό Φεστιβάλ «Fête de la Musique» με εκατοντάδες συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βιασμοί, μαχαιρώματα και επιθέσεις με ... σύριγγες σε γυναίκες

Τουρκία: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κιρίκαλε ‑ Δύο νεκροί

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ισχυρή έκρηξη σε εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης πυρομαχικών, διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

Λευκάδα: Αγριος ξυλοδαρμός θαμώνα μπαρ ‑ Στο νοσοκομείο το θύμα, για μία γυναίκα έγινε η παρεξήγηση

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Οι Αρχές αναζητούν τρεις ακόμη εμπλεκόμενους για να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη

CNN: «Με απείλησε σμήνος από drones σε σχηματισμό μέδουσας» ‑ Τι είδε ο πιλότος του μαχητικού F‑15

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό μαχητικό F-15, το οποίο μετέφερε δύο άτομα - έναν πιλότο και έναν αξιωματικό οπλικών συστημάτων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα μαχαίρωσε άνδρα στο κέντρο της πόλης

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το αιματηρό επεισόδιο φέρεται να ξεκίνησε για ασήμαντη αφορμή

Το μυθικό συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μαϊάμι Χιτ

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το αμύθητο ποσό που θα λαμβάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά το trade του στους Μαϊάμι Χιτ - Η επιλογή του για επέκταση συμβολαίου

Θεσσαλονίκη: Τοξικός ο καπνός από τη φωτιά στα Τσαΐρια

Ελλάδα 23.06.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε επιχωματώσεις, έτσι ώστε οι μικρές εστίες να μην επεκταθούν και γίνει κάποια αναζωπύρωση

Αργολίδα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επίδαυρο

Ελλάδα 23.06.2026
Δυστύχημα στην Αργολίδα με θύμα 49χρονο. Μάθετε περισσότερα για το περιστατικό στην Επίδαυρο. Ενημερωθείτε τώρα!

Η κορυφαία μαμά μπλόγκερ Jill Smokler έφυγε από τη ζωή στα 48 της από καρκίνο εγκεφάλου

Κόσμος 23.06.2026
Η Jill Smokler είχε ιδρύσει το Scary Mommy, μια πλατφόρμα που μιλούσε για τις καθημερινές δυσκολίες της μητρότητας με ειλικρίνεια και χιούμορ.