E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν»: Η Τεχεράνη απορρίπτει ενδεχόμενη χρήση περιουσιακών στοιχείων για αποκατάσταση ζημιών

Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές - Το συνολικό κόστος θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 58 δισ. δολάρια

Δημοσίευση 8/6/2026 | 10:30

«Δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν»: Η Τεχεράνη απορρίπτει ενδεχόμενη χρήση περιουσιακών στοιχείων για αποκατάσταση ζημιών

Το Ιράν απέρριψε την Κυριακή το ενδεχόμενο χρήσης δεσμευμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση αμερικανικών συμμάχων στον Κόλπο, μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ουάσινγκτον εξετάζει την αξιοποίησή τους για την κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην περιοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπαντί, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής «δεν βρίσκονται σε θέση να απαιτούν αποζημιώσεις», απαντώντας σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό για να αποζημιώσουν συμμάχους τους για ζημιές που συνδέονται με τον πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας του «δεν αποτελούν πολεμικά λάφυρα για την Ουάσινγκτον ούτε ταμείο πληρωμών για τους συμμάχους της».

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλούμενο πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν ιρανικά κεφάλαια σε χώρες του Κόλπου για την αποκατάσταση υποδομών και την κάλυψη μελλοντικών ζημιών που θα μπορούσαν να προκληθούν από ενέργειες της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο χρήσης των συγκεκριμένων πόρων για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν ήδη προκληθεί στο παρελθόν. Όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, έχει δώσει εντολή σε ειδική ομάδα να αξιολογήσει το κόστος των ζημιών που έχουν υποστεί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο από ενέργειες του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Τεχεράνη εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αρκετών χωρών της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν αμερικανικές και ισραηλινές εγκαταστάσεις.

Ως και 58 δισ. δολάρια το κόστος για τις ζημιές σε ενεργειακές υποδομές
Το Σάββατο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι έξι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, ενώ ένας έβδομος δεν έφθασε στον στόχο του. Το Κουβέιτ έκανε λόγο για υλικές ζημιές χωρίς θύματα, ενώ οι αρχές του Μπαχρέιν κάλεσαν τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων Rystad Energy, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, το κόστος αποκατάστασης ζημιών σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 58 δισ. δολάρια.

Ο Γκαριμπαμπαντί προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κατάσχεση, μεταβίβαση ή διάθεση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς τη συγκατάθεση της ιρανικής κυβέρνησης θα συνιστούσε «νέα διεθνώς παράνομη πράξη», η οποία θα δημιουργούσε ευθύνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή μάλιστα που η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι επιδιώκει διάλογο και συνεννόηση με την Τεχεράνη. Όπως πρόσθεσε, μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε «κατάλληλη απάντηση» από το Ιράν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τεχεράνη επιδιώκει παράλληλα την αποδέσμευση μέρους των κεφαλαίων της που παραμένουν παγωμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι ορισμένες χώρες της περιοχής έθεσαν το έδαφος και τις εγκαταστάσεις τους «στην υπηρεσία της επιθετικότητας κατά του Ιράν» και, ως εκ τούτου, δεν έχουν το δικαίωμα να ζητούν αποζημιώσεις. Αντιθέτως, όπως είπε, οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις οφείλουν να αποζημιώσουν το Ιράν για τις ζημιές που υπέστη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρέθηκε το κινητό της αγνοούμενης Κινέζας στο κέντρο της Αθήνας, το ενεργοποίησε ένας άνδρας από την Αλβανία

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι αστυνομικοί πήραν τη συσκευή προκειμένου να την εξετάσουν - Οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας βρίσκονται σε εξέλιξη

Τι ώρα ανακοινώνονται οι βάσεις για τις Πανελλήνιες: Οι εκτιμήσεις για όλα τα πεδία

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα μάθουν σε ποια σχολή εισάγονται

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι υπέρ της επιστροφής

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο Αντι Μπέρναμ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, ωστόσο το νομικό και πολιτικό πλαίσιο παραμένει πολύπλοκο.

Ο Μαδούρο θα βρεθεί ξανά σήμερα στο δικαστήριο – Το χρονοδιάγραμμα της δίκης του στις ΗΠΑ

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορείται για ναρκωτρομοκρατία και διακίνηση κοκαΐνης

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ανέβηκε σε σκάφος οικογένειας στην Κρήτη ‑ δείτε τι έκανε όταν το παιδί είπε «Ολυμπιακός»

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Ισπανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού απόλαυσε τις διακοπές του στην Κρήτη με χιούμορ, ανεβαίνοντας σε σκάφος και κάνοντας πλάκα σε παιδιά για το ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Η Ντόρτμουντ είναι έτοιμη να αποκτήσει τον Καρέτσα με συμβόλαιο έως και το 2031

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο Έλληνας διεθνής είναι μια ανάσα από τους Βεστφαλούς, με τη Μίλαν να προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα

Πειραιάς: Γιατί υπήρξε διαρροή υγραερίου σε κλειστό βενζινάδικο – Το σκοτεινό ιστορικό του

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το πρατήριο είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση το 2024 και σφραγίστηκε λόγω παρατυπιών, ενώ φερόταν να συνδέεται με δολοφονηθέν πρόσωπο της νύχτας.

Φωτιές στην Καλαβρία: Οι εμπρηστές έδεναν υφάσματα σε γάτες και τους έβαζαν φωτιά

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ιταλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων κατήγγειλαν πράξεις άνευ προηγουμένου βαρβαρότητας, με αμοιβή 1.000 ευρώ για όποιον οδηγήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Αλλάζει ο καιρός: Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τι είναι οι άνεμοι τύπου foehn που «εκτινάσσουν» θερμοκρασία και πότε αναμένεται πτώση έως και 10 βαθμών - Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλια

Πανσέληνος Ιουλίου 2026: Πότε θα εμφανιστεί το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η προέλευση της ονομασίας της πανσελήνου του Ιουλίου – Τι φταίει για το μέγεθος και την πορτοκαλί απόχρωσή της

«Φέρτε φίλους στο Ντουμπάι και κερδίστε» – Το εμιράτο μοιράζει 700 ευρώ σε κατοίκους που προσκαλούν τουρίστες

Κόσμος 22.07.2026
Η κυβέρνηση διοχετεύει χρήματα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν δεχτεί το πλήγμα του πολέμου