E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νιγηρία: Αδιανόητο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

Δημοσίευση 21/5/2026 | 07:24

Νιγηρία: Αδιανόητο μακελειό από την Μπόκο Χαράμ
CBN NEWS

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ.

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δολοφόνησαν 33 αλιείς και υλοτόμους κατά τη διάρκεια δυο διακριτών επιθέσεων στην πολιτεία Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν χθες Τετάρτη πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ-η οποία αργότερα διασπάστηκε, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ)-πριν από 17 χρόνια.

Η αναζωπύρωση των επιθέσεων των τζιχαντιστών τους τελευταίους μήνες ώθησε τον νιγηριανό στρατό να ενισχύσει τη συνεργασία του με τις ΗΠΑ. Το σαββατοκύριακο και στις αρχές της εβδομάδας, διεξήχθησαν κοινές αεροπορικές επιδρομές στην πολιτεία Μπόρνο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 175 τζιχαντιστές, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων στην Αμπούτζα και στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, δυο επιθέσεις τζιχαντιστών στοίχισαν τη ζωή σε 27 αλιείς στην περιοχή Μάφα και έξι υλοτόμων στη Ντίκουα, ανέφεραν πηγή του AFP σε παραστρατιωτική οργάνωση που πολεμά εναντίον τους και μέλος συνδικαλιστικού φορέα.

«Τους ψαράδες σταμάτησαν μαχητές της Μπόκο Χαράμ κινούμενοι με μοτοσικλέτες δυο χιλιόμετρα από την πόλη Μάφα» και «δολοφόνησαν και τους 27», είπε ο Μπαμπακούρα Κολό, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης, βοηθητικής του στρατού, που συμμετέχει σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις.

Ο Αμπντουλαχί Σάνι, στέλεχος συνδικάτου αλιέων στη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Μάφα, έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, έξι υλοτόμοι δολοφονήθηκαν από μέλη της Μπόκο Χαράμ καθώς μάζευαν ξύλα για θέρμανση σε περιοχή έξω από το χωριό Μαλάμ Μάτζα, στη γειτονική περιοχή Ντίκουα, σύμφωνα με τον κ. Κολό.

Οι υλοτόμοι ήταν ανάμεσα στους εσωτερικά εκτοπισμένους λόγω της δράσης των τζιχαντιστών και ζούσαν σε καταυλισμούς στην πόλη Ντίκουα, 90 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τζιχαντιστές βάζουν στο στόχαστρο ολοένα πιο συχνά άμαχους στην περιοχή--υλοτόμους, αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, εμπόρους παλιοσίδερων...--κατηγορώντας τους πως δίνουν πληροφορίες στον στρατό γι’ αυτούς.

Πριν από δύο εβδομάδες, μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 18 υλοτόμους έξω από το χωριό Αμπαράμ, στην περιοχή Μπάμα της ίδιας πολιτείας, της Μπόρνο, σύμφωνα με μέλη αντιτζιχαντιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης και κατοίκους.

Οι περισσότεροι από τους εξαναγκαστικά εκτοπισμένους ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και εξαρτώνται από τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον εφοδιασμό με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Αλλά εξαιτίας της δραστικής μείωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, έπειτα από περικοπές των χρηματοδοτήσεων από πολλά κράτη, μεγάλο μέρος τους αναγκάζεται να αναζητήσει τρόπους να επιβιώσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σκαλόνι εκνευρίστηκε, ο Μέσι πειθάρχησε (Video)

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Η εντυπωσιακή στιγμή με τους παίκτες της Αργεντινής να τρέχουν στο πούλμαν μόλις ο προπονητής τους έκανε παρατήρηση για καθυστέρηση στην αναχώρηση της αποστολής – Μεταξύ αυτών και ο Λιονέλ Μέσι!

Στο σκοτάδι ξανά η Κούβα, τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Το μπλακ-άουτ άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους

Κατηγορούν τη Meta για απολύσεις μέσω AI: Στο στόχαστρο του αλγορίθμου έγκυες και εργαζόμενοι με αναπηρίες

E-Daily 3.Left 14.07.2026
Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι οι κατηγορίες στερούνται νομικής βάσης - Η εταιρεία φέτος ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να απολύσει το 10% εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, σχεδόν 8.000 άτομα

Τραμπ: Ακυρα τα διόδια 20% στα Στενά του Ορμούζ ‑ Αντικαθίστανται με συμφωνίες

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πλήρης αποκλεισμός στα ιρανικά πλοία

Υπόθεση Marfin: Η 46χρονη έδωσε τη συγκατάθεσή της να εκδοθεί στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
H κατηγορούμενη πρόκειται να εκδοθεί στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

Απόκοσμο σκηνικό στη Γαλλία: Η στιγμή που το «galerne» βυθίζει στο σκοτάδι παραλία εν μέσω καύσωνα, έτρεχαν να σωθούν οι λουόμενοι

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Η θερμοκρασία έπεσε 12°C σε μισή ώρα - Κάθε μέρα οι λουόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο φαινόμενο

Κύπρος: Χειροπέδες σε 44χρονο που βίασε επανειλημμένα την πεθερά του ‑ Τι είπε στον εισαγγελέα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Υπό κράτηση 44χρονος στη Λεμεσό μετά από καταγγελία της πεθεράς του για σeξουαλική κακοποίηση και επαναλαμβανόμενη παρενόχληση.

Επίθεση σε συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στα Ζωνιανά: Έσπασαν το όχημα και άρπαξαν εξοπλισμό, «μας περικύκλωσαν με κατσούνες»

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Το συνεργείο είχε πάει στην περιοχή για να αντικαταστήσει μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας

«Κατά συρροή νύφη» για να παίζει στα καζίνο του Λας Βέγκας: Τουλάχιστον 14 γάμοι ‑ αστραπή

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Σύμφωνα με την κατάθεσή της στην αστυνομία «θα μπορούσε να βγάλει έως και 20.000 δολάρια από έναν γάμο»

Αγριος ξυλοδαρμός 17χρονης από τον σύντροφό της στη Ρόδο για 5,5 ώρες

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
«Αν θέλει σφαλιάρα κανείς για να συνέλθει, είναι οκ να του τη ρίξεις»

Η παμπ στη Μπανγκόκ που έγινε παγίδα θανάτου: Τι κρύβεται πίσω από την τραγωδία με τους 30 νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Παράνομες κατασκευές, εύφλεκτα υλικά και άδεια εστιατορίου αντί διασκέδασης αποκαλύπτονται ως τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στη Μπανγκόκ.

Βγήκε για SUP στη Λήμνο και γύρισε με πρόστιμο 250 ευρώ: Τι πρέπει να θυμάστε πριν ανεβείτε στη σανίδα

E-Daily 2.TopNews 14.07.2026
Πρόστιμο 250 ευρώ επιβλήθηκε χθες το μεσημέρι σε αναβάτη στην παραλία του Αη Γιάννη στη Λήμνο, επειδή δεν φορούσε το υποχρεωτικό ατομικό σωσίβιο.