E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταρρέει το Χρηματιστήριο ‑ 12,78% έχασε ο γενικός δείκτης

Απίστευτο ξεπούλημα από ξένους και Έλληνες επενδυτές

Δημοσίευση 9/12/2014 | 14:20

Καταρρέει το Χρηματιστήριο ‑ 12,78% έχασε ο γενικός δείκτης

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας κινήθηκε Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων. Ταυτόχρονα, η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι αγγίζει τα γκισέ των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές δεν έχει εκδηλωθεί κύμα φυγής καταθέσεων, αλλά σε πολλά τραπεζικά καταστήματα υπήρχε αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά των πελατών οι οποίοι ρωτούσαν για τις λήξεις των προθεσμιακών τους καταθέσεων και ζητούσαν να πληροφορηθούν για συγκεκριμένα προϊόντα και γενικότερα ενημέρωναν την τράπεζα να μην προβεί σε ανανέωση της κατάθεσης χωρίς να ενημερωθεί ο πελάτης. Διευθυντές τραπεζών έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν για φυγή καταθέσεων αλλά από την κινητικότητα στα καταστήματα θεωρούσαν ότι είναι φανερό πως «οι μηχανές των καταθετών έχουν αρχίσει να θερμαίνονται».

Ανάλογο κλίμα ανησυχίας καταγράφεται και στα desks των ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων που ασχολούνται με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά desk κατακλύστηκαν από ερωτήσεις ξένων θεσμικών που ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ακριβείς διαδικασίες εκλογής του προέδρου.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες έχει προηγηθεί ένα μίνι ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά, οι πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές ήταν μεγάλες καθώς το Χ.Α είναι πλέον αγορά επαγγελματιών και οι αγοραστές εμφανίζονται μόνο στα χαμηλά και εφόσον οι μετοχές έχουν διαγράψει σημαντική υποχώρηση. Η απουσία αγοραστών οδήγησε σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράφει απώλειες έως και 11% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. (Δείτε αναλυτικά την πορεία του Χρηματιστηρίου εδώ)

Και στην αγορά ομολόγων, η δυσπιστία των επενδυτών και ο φόβος για την πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε με μια άνοδο κατά περίπου 65 μονάδων βάσης για το ελληνικό δεκαετές. Μετά την αποκλιμάκωση περίπου 7,2% που είχε σημειωθεί- από τα επίπεδα του 8% που είχε φτάσει το δεκαετές όταν η Ελλάδα διακήρυξε το τέλος του Μνημονίου από τις αρχές του 2015- το δεκαετές επέστρεψε στο επίπεδο του 7,9%.

Πηγή: www.newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρας ανακάλυψε τυχαία τη μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου στο Βιετνάμ

Κόσμος 30.03.2026
Πώς τη βρήκε ξανά μετά από 18 χρόνια

Η εκτόξευση των 3 ελληνικών νανοδορυφόρων ERMIS από βάση των ΗΠΑ, δείτε βίντεο

Κόσμος 30.03.2026
Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες με laser και η παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα

Ζωγράφου: «Φοβόμουν ότι θα μου πάρουν το σπίτι» ‑Τι λέει ο γιος που συνελήφθη για δoλoφovία μητέρας‑αδελφής

Ελλάδα 30.03.2026
Θρίλερ στου Ζωγράφου όπου από το πρωί αποκαλύφθηκαν δύο σοροί γυναικών, μιας μητέρας και της κόρης της

Youth Pass 2026: Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ‑ Πώς γίνεται η αίτηση

Οικονομία 30.03.2026
Βήμα - βήμα η διαδικασία της αίτησης για το Youth Pass 2026

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Κόσμος 30.03.2026
Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ σε 4 συγγενείς θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 30.03.2026
Πρώτη καταδικαστική απόφαση για το Δημόσιο

Κόκκινη προειδοποίηση για την Αττική στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Καιρός 30.03.2026
Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε σήμερα η ΕΜΥ

Ιταλία: Χειροπέδες σε 17χρονο ‑ Σχεδίαζε να αιματοκυλίσει σχολείο

Κόσμος 30.03.2026
Είχε εμπνευστεί από τη δολοφονική επίθεση στο αμερικανικό λύκειο Columbine - Αλλοι 7 ανήλικοι υπό έρευνα

Έξι φορές έχει νοσηλευτεί ο άνδρας που εισέβαλε γυμνός σε καμπίνα μαθητριών σε πλοίο για την Κρήτη

Ελλάδα 30.03.2026
Μετά τη σύλληψή του από στελέχη του λιμενικού, διετάχθη η μεταφορά του για εκούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ