E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με 80.000 κενές θέσεις η σεζόν σε εστίαση, τουρισμό ‑ Σε ποιες χώρες ψάχνουν δουλειά

Οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω των σωματείων ήταν φέτος μειωμένες κατά 25%

Δημοσίευση 2/5/2026 | 09:04

Με 80.000 κενές θέσεις η σεζόν σε εστίαση, τουρισμό ‑ Σε ποιες χώρες ψάχνουν δουλειά
magnific

Η τουριστική σεζόν ξεκινά, και φέτος, με περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας σε εστίαση και τουρισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργο Χότζογλου.

Μιλώντας στο ertnews.gr, απέδωσε το πρόβλημα στις χαμηλές αιτήσεις επαναπρόσληψης, οι οποίες, μάλιστα, καταγράφουν αυξητικές τάσεις, απόρροια των εργασιακών συνθηκών, όπως ο ίδιος τονίζει.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω των σωματείων ήταν φέτος μειωμένες κατά 25%, στοιχείο που, όπως λέει, επιβεβαιώνει τη μαζική αποχώρηση εργαζομένων από τον κλάδο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Ο κ. Χότζογλου αποδίδει την εικόνα αυτή στις συνθήκες εργασίας, στους χαμηλούς μισθούς και στην αδυναμία των εποχικών εργαζομένων να καλύψουν το ετήσιο κόστος διαβίωσης με εισόδημα λίγων μηνών. Όπως λέει, εργαζόμενοι του κλάδου μετακινούνται σε ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες, όπου βρίσκουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες, όπως είναι η Κροατία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί απλώς με μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, γιατί, όπως υποστηρίζει, οι ελλείψεις αφορούν εξειδικευμένες θέσεις και όχι μόνο ανειδίκευτη εργασία. Κατά τον ίδιο, η στελέχωση του κλάδου απαιτεί ανθρώπους με εμπειρία σε θέσεις όπως ρεσεψιόν, κουζίνα και σέρβις, κάτι που δεν καλύπτεται εύκολα με πρόσκαιρες λύσεις, τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα, όπως σημειώνει.

Ερωτηθείς για το αν η χρονική παράταση της τουριστικής σεζόν θα αποτελούσε λύση στο πρόβλημα, ο κ. Χότζογλου τονίζει ότι το θέμα είναι σύνθετο και δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο τα αστικά κέντρα και τις εποχικές τουριστικές περιοχές.

«Στην Αθήνα δεν έχουμε ούτε εποχικά εργαζόμενους ούτε εποχικές επιχειρήσεις», λέει, υπογραμμίζοντας ότι στα νησιά και στην ηπειρωτική περιφέρεια η σεζόν λήγει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου. Όπως εξηγεί, η παράταση της περιόδου προϋποθέτει συμφωνίες με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, κάτι που χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο. «Για να πετύχεις κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να πετύχεις συμφωνία με αυτές τις εταιρείες», σημειώνει, θέτοντας το ζήτημα σε πρακτική βάση.

Η ΠΟΕΕΤ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, αν δεν δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της στελέχωσης και των εργασιακών συνθηκών. Ο κ. Χότζογλου αναφέρει ότι με τις κινητοποιήσεις τους θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια στα αγγλικά σε αεροδρόμια, λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε οι επισκέπτες να μάθουν όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι.

«Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας εν μέσω της σεζόν εφόσον δεν βρίσκεται λύση», τονίζει.Το πρόβλημα των κενών θέσεων δεν είναι καινούργιο, αλλά εντάθηκε μετά την πανδημία, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων να εγκαταλείπει τον κλάδο ή να αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από την Τρίτη τα πρόστιμα – Λήγει η προθεσμία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Συνολικά 570.000 καθαρισμοί οικοπέδων έχουν ήδη δηλωθεί μέχρι στιγμής.

Νέες ταυτότητες: Τι γίνεται αν δεν έχετε προλάβει να εκδώσετε πριν τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής των παλαιών ταυτοτήτων στα ταξίδια εξωτερικού

Μουντιάλ 2026: Ιστορικός βαθμός για το Κουρασάο με ήρωα τον Ρουμ απέναντι στον Ισημερινό

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το Κουρασάο άντεξε στην πίεση του Εκουαδόρ, απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) στο Κάνσας για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου και πανηγύρισε τον πρώτο του ιστορικό βαθμό σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη σε μια μυθική εμφάνιση του τερματοφύλακά του.

Θερινές εκπτώσεις 2026: Ημερομηνία έναρξης και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις 2026

Απίστευτη ανευθυνότητα από λουόμενους ‑ Πήγαν να... παίξουν με λαγοκέφαλο και τους δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Φαίνεται πως οι συστάσεις των Αρχών δεν συνετίζουν τον κόσμο

Σταυρούλα Λεβεντάκη: Ο Σκοπιανός την δολοφόνησε, την έβαλε σε σακούλα και την έθαψε σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Σοκάρει η αγριότητα με την οποία ο 43χρονος διέπραξε τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι ‑ Επιχειρούν 47 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν 47 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, ένα ελικόπτερο, ενώ βοηθούν και εθελοντές

Χανιά: Εντοπίστηκε η σορός της 45χρονης Σταυρούλας ‑ Ομολόγησε ο 43χρονος Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η σορός της βρέθηκε θαμμένη 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της

Καιρός: Ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες έως 35 βαθμούς

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο θερμοκρασίας, τοπικές βροχές στα βόρεια ορεινά και τα Δωδεκάνησα - στο Αιγαίο τα μελτέμια αγγίζουν τα 7 μποφόρ

Χανιά: Οι Αρχές «βλέπουν» πιθανό σeξουαλικό κίνητρο πίσω από την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από τις έρευνες των Αρχών

Σορός άνδρα ανασύρθηκε να επιπλέει στο λιμάνι Πειραιά

Ελλάδα 21.06.2026
Τι έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες