E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κώστας Αχ. Καραμανλής για άρση ασυλίας: «Απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται, κρίνομαι γιατί φέρω συγκεκριμένο επώνυμο»

Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν τέλεσε «καμία απολύτως αξιόποινη πράξη» και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Δημοσίευση 22/4/2026 | 15:46

Κώστας Αχ. Καραμανλής για άρση ασυλίας: «Απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται, κρίνομαι γιατί φέρω συγκεκριμένο επώνυμο»

Σε υψηλούς τόνους, με αιχμές περί στοχοποίησης και με προσωπική αναφορά στο πολιτικό του όνομα, τοποθετήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (22.04.2026) στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά τη συζήτηση για την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση χορήγησης παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ενώπιον της Ολομέλειας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υποστήριξε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αβάσιμες, επιμένοντας ότι δεν προκύπτει καμία συνομιλία δική του ή συνεργατών του στη δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πουθενά –και το τονίζω, πουθενά– δεν καταγράφεται οποιαδήποτε συνομιλία είτε δική μου είτε συνεργατών μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας την άρση ασυλίας του.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, σημείωσε ότι το επίμαχο ζήτημα αφορά την απόρριψη, για τυπικό λόγο, αιτήσεων 37 βιοκαλλιεργητών, παρά το γεγονός ότι –όπως είπε– συνέτρεχαν όλες οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την καταβολή της ενίσχυσης. Κατά τον ίδιο, η πληρωμή έγινε αφού είχε ακολουθηθεί «η προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία της ιεραρχικής προσφυγής».

Στο πολιτικό σκέλος της παρέμβασής του, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής επιχείρησε να προσδώσει προσωπικό και συμβολικό χαρακτήρα στην υπεράσπισή του, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια δεν κρίνεται για την πολιτική του διαδρομή, αλλά επειδή «φέρει ένα συγκεκριμένο επώνυμο». «Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια δεν κρίνομαι γι’ αυτά, αλλά διότι φέρω ένα συγκεκριμένο επώνυμο. Κι αυτό ενδεχομένως ενοχλεί κάποιους», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική ως «υποκρισία» και ότι δεν επιθυμεί να γίνει «μέρος σε αυτό το γαϊτανάκι υποκρισίας».

Παράλληλα, έκανε λόγο για επανειλημμένη στοχοποίησή του, επεκτείνοντας μάλιστα την αναφορά του και στους ψηφοφόρους του στις Σέρρες, αλλά και σε βουλευτές που –όπως είπε– χειροκρότησαν την παρουσία του. «Στοχοποιήθηκα προσωπικά πολλές φορές. Στοχοποιήθηκαν οι Σερραίοι συμπατριώτες μου επειδή με ψήφισαν. Στοχοποιήθηκαν οι συνάδελφοί μου επειδή τόλμησαν να με χειροκροτήσουν», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε ορισμένους πολιτικούς του αντιπάλους ότι έφθασαν στο σημείο να αμφισβητούν όχι μόνο τη δική του ηθική, αλλά και «ολόκληρης της ιστορικής μας παράταξης, της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Στην πλέον πολιτικά φορτισμένη αποστροφή της ομιλίας του, ο βουλευτής Σερρών ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή του αυτή συνδέεται τόσο με όσα έχουν προηγηθεί όσο και με τη δική του αντίληψη περί πολιτικής. «Για εμένα η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός», είπε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους πιστός στην εντολή που έλαβε από τους πολίτες της εκλογικής του περιφέρειας.

Κλείνοντας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ζήτησε ευθέως από τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την άρση της ασυλίας του, ώστε –όπως είπε– να μπορέσει να υπερασπιστεί το όνομά του ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Επειδή είμαι αθώος και θα αποδείξω την αθωότητά μου όπου κι αν κληθώ», ανέφερε, για να καταλήξει: «Σας παρακαλώ να υπερψηφίσετε την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας».

Η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Κύριε Πρόεδρε,

Όλοι οι βουλευτές, μπαίνοντας για πρώτη φορά στη Βουλή, δίνουμε έναν όρκο. Ορκιζόμαστε στο όνομα του Θεού πίστη στην πατρίδα, στη δημοκρατία, στο Σύνταγμα, στους νόμους, στη συνείδησή μας.

Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος αυτόν τον όρκο να τον τηρώ και να τον τιμώ από την πρώτη έως την τελευταία μέρα μου ως βουλευτής.

Ζήτησα σήμερα τον λόγο προκειμένου να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου, αναφορικά με την υπόθεση που με αφορά.

Όπως σημείωσα και στο υπόμνημά μου στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στη δικογραφία την οποία διεβίβασε προς τη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, υπάρχουν αναφορές και συμπεράσματα σχετικά με το πρόσωπό μου.

Αυτό, όμως, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πουθενά – και το τονίζω, πουθενά – δεν καταγράφεται οποιαδήποτε συνομιλία είτε δικιά μου, είτε συνεργατών μου!

Το επίμαχο ζήτημα αφορά την απόρριψη για τυπικό λόγο των αιτήσεων 37 βιοκαλλιεργητών, στο πρόσωπο των οποίων συνέτρεχαν όλες οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την καταβολή ενίσχυσης.

Η καταβολή αυτή πραγματοποιήθηκε αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία, της ιεραρχικής προσφυγής.

Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια παρένθεση…

Σε αυτήν εδώ την αίθουσα εισήλθα για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια και βρίσκομαι συνεχώς παρών επειδή οι συμπατριώτες μου από τις Σέρρες με τίμησαν με τη ψήφο τους σε ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις…

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι προέρχομαι από μία σχολή πολιτικής σκέψης που προτάσσει το καθήκον για την Πατρίδα, από τον επαγγελματισμό της πολιτικής.

Δεν εισήλθα στην πολιτική για να βιοποριστώ, αλλά για να εφαρμόσω πιστά αυτά που πίστευα: ότι έναντι όλων προηγείται η Πατρίδα και το κοινό καλό.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια δεν κρίνομαι γι’αυτά, αλλά διότι φέρω ένα συγκεκριμένο επώνυμο. Κι αυτό ενδεχομένως ενοχλεί… κάποιους.

Ουδέποτε θεώρησα την πολιτική ως υποκρισία…

Και δεν επιθυμώ να γίνω μέρος σε αυτό γαϊτανάκι υποκρισίας.

Ποτέ δεν προσπάθησα να βλάψω το ελληνικό κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοχοποιήθηκα προσωπικά πολλές φορές…

Στοχοποιήθηκαν οι Σερραίοι συμπατριώτες μου επειδή με ψήφισαν…

Στοχοποιήθηκαν οι συνάδελφοί μου επειδή τόλμησαν να με χειροκροτήσουν….

Κάποιοι έπεσαν τόσο χαμηλά, όπου έφθασαν να αμφισβητούν την ηθική… όχι μόνο τη δική μου, αλλά και ολόκληρης της ιστορικής μας παράταξης, της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Βασιζόμενος, λοιπόν, σε αυτές τις σκέψεις, καθώς και στο γεγονός ότι για εμένα η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός, όπως για μερικούς άλλους, έλαβα την απόφασή μου να μην πολιτευθώ στις επερχόμενες εκλογές.

Ασφαλώς και θα συνεχίσω – όπως άλλωστε οφείλω – να τιμώ την εντολή των συμπολιτών μου, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας μου.

Πέρα από αυτό, όμως, είμαι αποφασισμένος να καθαρίσω το όνομά μου μια και καλή!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχω απέναντι στον εαυτό μου, στην οικογένειά μου, στους συμπολίτες μου και στην παράταξή μου.

Επειδή, λοιπόν, θεωρώ απολύτως αβάσιμα όσα μου προσάπτονται…

Επειδή δεν τέλεσα καμία απολύτως αξιόποινη πράξη…

Επειδή είμαι αθώος και θα αποδείξω την αθωότητά μου όπου κι αν κληθώ…

Γι’αυτό αγαπητοί Συνάδελφοι σας παρακαλώ να υπερψηφίσετε την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διάρρηξη σπιτιού στον Βόλο εν ώρα διακοπών: Πήραν μέχρι και τα πιο απίθανα αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν βήμα-βήμα τις κινήσεις των δραστών

Καύσωνας: Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της μαζικής χρήσης κλιματιστικών

Το ChatGPT εξαπέλυσε μόνο του κυβερνοεπίθεση σε εταιρεία ‑ Ζούμε στην «αυγή» του Matrix;

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η OpenAI αποκάλυψε ότι προηγμένα μοντέλα ΤΝ του ChatGPT «παράκουσαν» τις εντολές και πραγματοποίησαν αυτόνομα κυβερνοεπίθεση εναντίον μιας νεοφυούς επιχείρησης.

Viral στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Εργαζόμενος χαϊδεύει διασωθέντα ζώα που έφτασαν με πτήση

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στο βίντεο ο εργαζόμενος τα μεταφέρει με ιδιαίτερη προσοχή και ελέγχει αν είναι καλά

Blackout στην Αθήνα: Πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο κέντρο

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η διακοπή ηλεκτροδότησης που ξεκίνησε από τις 15:20 πλήττει Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι και άλλες γειτονιές, με φανάρια εκτός λειτουργίας και εγκλωβισμένους σε ανελκυστήρες.

Η Σαουδική Αραβία περνά το πυρηνικό κατώφλι ‑ Η συμφωνία Τραμπ που αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας διάρκειας έως και 30 ετών, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην ανάπτυξη της σαουδαραβικής πυρηνικής βιομηχανίας

Βουλή: Αρση ασυλίας για την Ζωή Κωνσταντοπούλου ‑ Οργισμένη αντίδραση της προέδρου της Πλεύσης

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Με 160 ψήφους «υπέρ» της άρσης, 63 «κατά» και 6 «παρών»

Facebook, Instagram και Messenger «έπεσαν» ‑ Εκατοντάδες αναφορές από χρήστες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Εκατοντάδες χρήστες αδυνατούν να συνδεθούν στις πλατφόρμες της Meta, με προβλήματα να εντοπίζονται τόσο στο web όσο και στις mobile εφαρμογές.

Τραγωδία σε ποταμό: Πέντε πνιγμοί σε αλυσιδωτή προσπάθεια διάσωσης

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Δύο ζευγάρια-γονείς ανήκουν στα θύματα, ενώ τα μικρά τους παιδιά έμειναν ορφανά στην όχθη του ποταμού Σάιοτο.

Πέθανε ο Γάλλος ατζέντης μοντέλων που έφερνε νεαρές γυναίκες σε επαφή με τον Τζέφρι Επστάιν

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Το όνομά του εντοπίζεται σε πάνω από 2.000 σημεία στα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση Επστάιν

Ιωάννινα: Αστραπές φώτισαν τον ουρανό εν μέσω καύσωνα – Εντυπωσιακές εικόνες

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Θυελλώδεις άνεμοι και συνεχείς ηλεκτρικές εκκενώσεις «έσκισαν» τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την πόλη των Ιωαννίνων.

Η Ιαπωνία έφτιαξε «ψυγείο για ανθρώπους» – Πώς λειτουργεί και πού το τοποθετούν

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Η συσκευή Do Hiemon Personal Cooling Box μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος σε μόλις πέντε λεπτά και στοχεύει σε εργαζομένους υψηλού θερμικού κινδύνου.