E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν ‑ ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Συνεχίζεται ωστόσο ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

Δημοσίευση 22/4/2026 | 08:38

Παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν ‑ ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Μερικές ώρες προτού η αντίστροφη μέτρηση φτάσει στο τέλος της, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παρατείνει, μέχρι νεοτέρας διαταγής, την ανακωχή στον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα συνεχίσει να επιβάλλεται.

Δυο εβδομάδες αφού άρχισε να εφαρμόζεται η κατάπαυση του πυρός την 8η Απριλίου, το Ιράν έλεγε πως η ανακωχή θα τερματιζόταν τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος έλεγε πως θα τερματιζόταν το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ουάσιγκτον (τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Τεχεράνης).

Πάντως δεν αναφέρθηκε κανένα σοβαρό συμβάν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή.

Επικαλούμενος τον διχασμό που επικρατεί κατ’ αυτόν στην ηγεσία του Ιράν, ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι παρατείνει την εκεχειρία μέχρι νεοτέρας κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Θα περιμένει ωσότου το Ιράν «παρουσιάσει πρόταση» για τον τερματισμό του πολέμου, έγραψε.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα δήλωνε πως έβρισκε «πολύ απίθανο» το ενδεχόμενο να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο, εν αναμονή, ο αποκλεισμός των λιμανιών του Ιράν συνεχίζεται, υπογράμμισε χθες.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ εξήρε την παράταση της ανακωχής.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να τηρούν την κατάπαυση του πυρός και ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε ολοκληρωμένη ‘Συμφωνία Ειρήνης’ κατά τον δεύτερο κύκλο των συνομιλιών ο οποίος προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Ισλαμαμπάντ, ώστε να υπάρξει οριστικό τέλος της ένοπλης σύρραξης», ανέφερε ο κ. Σαρίφ μέσω X.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε επίσης την ανακοίνωση και αναφέρθηκε σε «σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Αποχαιρετισμός» στο πετρέλαιο;

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, που αναμένεται να τεθεί ξανά επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα διαπραγματευτεί με ιρανική, δεν αναχώρησε για το Πακιστάν όπως αναμενόταν χθες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, η Τεχεράνη δεν έχει σκοπό να στείλει αντιπροσωπεία στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη απείλησε πως αν οι αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις ξανάρχιζαν, θα άρχιζε σε αντίποινα να πλήττει ακόμη πιο σκληρά τις γειτονικές μοναρχίες του Κόλπου, θέτοντας σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο.

«Οι νότιοι γείτονές μας πρέπει να ξέρουν ότι αν το έδαφός τους και οι εγκαταστάσεις τους χρησιμοποιηθούν από τους εχθρούς για να επιτεθούν εναντίον του ιρανικού έθνους, μπορούν να αποχαιρετίσουν την παραγωγή πετρελαίου στη Μέση Ανατολή», διεμήνυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Πριν από τις απειλές αυτές, οι τιμές του πετρελαίου, ήδη ωθούμενες προς τα πάνω εξαιτίας του αδιεξόδου γύρω από το κλείσιμο του στενού του Oρμούζ, από όπου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες το ένα πέμπτο των υδρογονανθράκων που καταναλώνονται σε παγκόσμια κλίμακα, ανέβαιναν περίπου 3%.

Το Ιράν ξέρει πως «αντιστέκεται στους εκφοβισμούς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας ξανά τον αποκλεισμό των λιμανιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, «πράξη πολέμου» και άρα «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης για την ψεύτικη φωτογραφία με το «φιλί»: «Η Ευγενία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ψέμα»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε το πόσο εύκολα ο κόσμος πίστεψε ότι θα πήγαινα σε μια ταβέρνα και θα χαριεντιζόμουν με μια γυναίκα. Σκέφτομαι πώς μπορείς να πιστέψεις κάτι τέτοιο;»

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε περίπτερο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τη στιγμή του ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από την κακή εκτίμηση του οδηγού του έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο περίπτερο, μια κοπέλα ψώνιζε, όμως πρόλαβε κι απομακρύνθηκε

Γεωργιάδης: Αυτή είναι η φωτογραφία που αλλοίωσαν και άρχισαν να βρίζουν εμένα και την οικογένειά μου

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Μην πιστεύετε απολύτως τίποτε εύκολα πλέον από όσα βλέπετε στο διαδίκτυο» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Guardian: Γιατροί αγνόησαν συμπτώματα χανταϊού σε επιβάτιδα του MV Hondius – «Είναι μόνο άγχος»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σε «πολύ κρίσιμη» κατάσταση η Γαλλίδα που είχε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Υγείας

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβάζουν ρολά ‑ Τι θα γίνει με τα σχολεία ‑ Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης την προσεχή Τετάρτη

Γιούνκερ: «Υπουργός άλλης χώρας στο Eurogroup πρότεινε να πουληθεί η Ακρόπολη – Της είπα `σκάσε`»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η αποστομωτική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Ευρωπαία υπουργό που... μύρισε αίμα και ζήτησε μέχρι και την πώληση της Ακρόπολης

Iσπανία: Παιδιά σε «καραντίνα» επί 4 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες από τους γονείς τους

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα ανησυχητικά σκίτσα, οι λερωμένες πάνες και η σπαρακτική αντίδραση

Χωροταξικό Τουρισμού: «Κόφτης» για Airbnb, νέοι κανόνες για ξενοδοχεία και νησιά

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Παράθυρο» διορθώσεων έως τα τέλη Ιουνίου

Survivor: Ο παίκτης τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους – Υπέστη μερικό ακρωτηριασμό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκαρισμένη η παραγωγή του Survivor την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν και το αριστερό πόδι του νεαρού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες