E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα για αιτήσεις ‑ Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ

Πώς μπορείτε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα

Δημοσίευση 15/4/2026 | 11:38

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα για αιτήσεις ‑ Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ

Το νέο, διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. και παρέχει επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και το 90% των 36.000 ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού.

Ιδιαίτερα αυξημένη ενίσχυση θα λαμβάνουν:

  • Μονογονεϊκές οικογένειες
  • Νέα ζευγάρια
  • Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι
  • Νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία

Μόνο ένα μικρό μέρος της επιδότησης θα απαιτείται για ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα μπορεί να αξιοποιηθεί για βασικές εργασίες ανακαίνισης, όπως:

  • Κουζίνα
  • Μπάνιο
  • Επισκευές και αποκαταστάσεις

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Με το κόστος στέγασης να αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για χιλιάδες οικογένειες, τα προγράμματα πληθαίνουν και φέτος είναι ένα έτος που ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να πάρει μεγάλα πλεονεκτήματα ταυτόχρονα και να κερδίσει πολλαπλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο λογική και συμφέρουσα επιλογή για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων είναι ο συνδυασμός επιδότησης και φοροαπαλλαγής. Το ένα είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς του μέσω προγράμματος επιδότησης ανακαίνισης με ανώτατο πλαφόν 36.000 ευρώ ανά κατοικία. Το δεύτερο είναι η φορολογική «εξαίρεση» μέσω 36μηνης πλήρους απαλλαγής φόρου εισοδήματος από ενοίκια, δηλαδή πρακτικά αφορολόγητο ενοίκιο για τρία χρόνια για όσους ανοίξουν κλειστό ακίνητο και το βάλουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης. Δύο εργαλεία που μπορούν να συμπληρώσουν το ένα το άλλο και το κέρδος από την έκπτωση φόρου αναπληρώνει σε ένα βαθμό τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη στο κόστος ανακαίνισης.

Το ενισχυμένο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», που θα έρθει τον Μάιο, θα χρηματοδοτείται με κονδύλια από το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει επιδότηση έως 36.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί για ανακαίνιση ακινήτων, με κάλυψη του συνολικού κόστους που φτάνει το 90%. Εχει όρια, όπως οι κατοικίες να είναι μέχρι 120 τ.μ. σε επιφάνεια, όμως φαίνεται να «πιάνει» τους περισσότερους ενδιαφερόμενους. Η επιδότηση θα αγγίζει τα 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και περιλαμβάνει αλλαγή κουφωμάτων και ενεργειακή αναβάθμιση. Το ίδιο σημαντικό είναι και το νέο πρόγραμμα «Κατασκευάζω – Νοικιάζω», που αφορά αποκλειστικά τη μακροχρόνια μίσθωση με διάρκεια 10 έτη. Με αυτά τα δύο προγράμματα να μπαίνουν στη διάθεση των ιδιοκτητών, μαζί με τα μέτρα ενίσχυσης που ήδη τρέχουν, το 2026 δεν θα είναι απλώς άλλη μία χρονιά. Ισως να είναι η πιο συμφέρουσα περίοδος για όσους θέλουν να δώσουν νέα ζωή στο κλειστό τους ακίνητο.

Για το… φιλτράρισμα των αιτήσεων ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής παρόμοια με εκείνα που ισχύουν για το «Σπίτι μου 2». Το εισοδηματικό όριο μπαίνει στα 35.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για μία οικογένεια με 2 παιδιά θα ανέλθει στις 45.000 ευρώ. Η λογική είναι ότι με τη δοκιμασμένη αυτή φόρμουλα εισοδηματικών ορίων μπορούν να ενταχθούν οι περισσότεροι, με προτεραιότητα σε όσους χρειάζονται το πρόγραμμα περισσότερο. Η επιδότηση για τον κάθε δικαιούχο θα ανέρχεται μεταξύ 75% και 95% του συνολικού κόστους της ανακαίνισης, με το ποσοστό να κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Το πρόγραμμα θα έχει δύο μέρη, που θα τρέξουν ταυτόχρονα, με επιδότηση έως και 36.000 ευρώ για ανακαίνιση κατοικιών. Θα μπορούν να επωφεληθούν όσοι θέλουν να ανακαινίσουν ένα κλειστό ακίνητο για να το νοικιάσουν, αλλά και όσοι θέλουν να το ανακαινίσουν για να μείνουν οι ίδιοι.

Η λογική είναι κοινή και στα δύο, να ανοίξουν τα ακίνητα που μένουν κλειστά εκτός αγοράς, όμως το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος πάει σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν το ακίνητό τους στη μακροχρόνια μίσθωση και να εισπράττουν ενοίκια. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με το 70% του συνολικού πακέτου, με περίπου 280 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι πως με αυτό το πρόγραμμα μπορούν να ανακαινιστούν τουλάχιστον 8.000 κατοικίες που θα έρθουν μέσα στη διετία 2026-2027 προς ενοικίαση και η συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί που υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Για όσους θέλουν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους με σκοπό να μείνουν εκεί οι ίδιοι, το «Ανακαινίζω» για ιδιοκατοίκηση θα χρηματοδοτηθεί με το 30% του συνολικού πακέτου της χρηματοδότησης, δηλαδή με περίπου 120 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι αυτό το σκέλος θα δώσει νέα ζωή σε περίπου 4.000 κατοικίες. Ακόμα και αν δεν μπαίνουν στην αγορά ενοικίων, μπαίνουν στο συνολικό κτιριακό απόθεμα ενεργών κατοικιών, που σημαίνει ότι επίσης μειώνουν την πίεση στην αγορά, καθώς μειώνουν τη ζήτηση.

Κατασκευή διαμερισμάτων για ενοικίαση
Σε δεύτερο χρόνο, αν και εξίσου σημαντικό, είναι το πρόγραμμα «Κατασκευάζω – Νοικιάζω». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τύπου «Build to Rent», που ανάλογα τρέχουν στο εξωτερικό και απευθύνονται κυρίως σε κατασκευαστές με στόχο να τονωθεί η αγορά με νέες κατοικίες. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο εστιάζει στο υπάρχον απόθεμα κατοικιών. Δίνει τη δυνατότητα κατασκευής νέων οικιών ή μετατροπή σε οικιστική χρήση υφισταμένων ακινήτων άλλης χρήσης, με αποκλειστική διάθεση των οικιών για μακροχρόνια μίσθωση, διάρκειας τουλάχιστον δέκα ετών και έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Το όφελος/κίνητρο που υπάρχει είναι ότι προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση μέσω της έκπτωσης των εσόδων από μισθώματα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος 21.06.2026
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα 21.06.2026
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ομπράντοβιτς ‑ Γιαννακόπουλος: «Ο βασιλιάς γύρισε»

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναλαμβάνει τον πάγκο του Παναθηναϊκού για τα επόμενα τρία χρόνια - Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή με κοινή φωτογραφία από το Σούνιο

Λαγοκέφαλοι: Πείραμα ψαρά αποκαλύπτει την κανιβαλιστική φύση τους ‑ Κατασπαράζονται μεταξύ τους

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σοκαριστικό βίντεο ψαρά φέρνει στο φως την άγρια συμπεριφορά του τοξικού ψαριού

Κατεδαφίζεται εσπευσμένα το νέο αμφιθέατρο του Ζαππείου – ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Ελλάδα 21.06.2026
Οι διοργανωτές επικαλούνται τεχνικά προβλήματα – Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις για τη σιδερένια κατασκευή που κάλυπτε το εμβληματικό κτίριο

Ταυτοποιήθηκε η οδηγός που πάτησε το σκυλάκι στη Γαστούνη ‑ Στον εισαγγελέα η δικογραφία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Οργή έχει προκαλέσει το βίντεο που καταγράφει όχημα να παρασύρει και να σκοτώνει το σκυλάκι

Νεκρή πριν τη δίκη της η 34χρονη που πέταξε το μωρό στα σκουπίδια στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η γυναίκα κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα σηκώθηκε να πάει τουαλέτα, επέστρεψε ξανά στο κρεβάτι και το πρωί δεν σηκώθηκε

Φωτιά στη Σύρο, 112 για εκκένωση της περιοχής Τρία Λαγγόνια

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα - «Προς το παρόν δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα», λέει ο δήμαρχος του νησιού