E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς

Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν

Δημοσίευση 30/3/2026 | 13:34

Στα Στενά του Ορμούζ «παίζεται» η επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο – Αγώνας δρόμου για να φτάσουν λιπάσματα στους παραγωγούς
Freepik

Η συνεχιζόμενη διαταραχή του εμπορικού διαδρόμου των Στενών του Ορμούζ που μπλοκάρει εκτός από ενεργειακά προϊόντα, λιπάσματα, μέταλλα και δομικά υλικά, προκαλεί ένα από τα πιο σοβαρά σοκ στις παγκόσμιες ροές εμπορευμάτων τα τελευταία χρόνια, με σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, την αγροτική παραγωγή και τις παγκόσμιες αγορές.

Καθώς τα Στενά του Ορμούζ είναι ουσιαστικά κλειστά, η πιθανή έλλειψη βασικών λιπασμάτων και η εκτόξευση των τιμών τους υπονομεύουν την επισιτιστική ασφάλεια, την ώρα που οι αγρότες σε Ελλάδα, Ευρώπη, HΠΑ αλλά και σε χώρες στο βόρειο ημισφαίριο, ενόψει της άνοιξης εργάζονται στα χωράφια για την προετοιμασία του εδάφους, τη λίπανση και τη σπορά.

Στις χώρες του Κόλπου συγκεντρώνεται 40% του παγκόσμιου εμπορίου σε αζωτούχα λιπάσματα, αμμωνία και ουρία. Χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική, εξαρτώνται από εισαγωγές λιπασμάτων που παράγονται σε Κατάρ, Κουβέιτ ή Σαουδική Αραβία. Για παράδειγμα, η Βραζιλία, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο, προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες καλίου και αζώτου από τη Ρωσία, τον Καναδά και τη Μέση Ανατολή. Λόγω των διαταραχών εφοδιασμού και των γεωπολιτικών εντάσεων διαφοροποιεί τους προμηθευτές της αλλά είναι «στοίχημα» αν θα καλυφθούν οι ανάγκες της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, η Βραζιλία είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας τροφίμων και γεωργικών προϊόντων και εισάγει όγκους λιπασμάτων ρεκόρ κάθε χρόνο για να υποστηρίξει την παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού.

Οπότε η συνεχιζόμενη διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια καθώς σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου λιπασμάτων και πρώτων υλών διέρχεται από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα.

Ο πόλεμος στο Ιράν δεν έχει προκαλέσει απλά ένα ενεργειακό σοκ αλλά ένα συστηματικό σοκ που επηρεάζει τα αγροδιατροφικά συστήματα παγκοσμίως. Ανάλογη προειδοποίηση έγινε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία του οποίου η περιοχή του Κόλπου αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς αζωτούχων λιπασμάτων. Η περιοχή είναι βασικός προμηθευτής ουρίας, που καταγράφει αύξηση πάνω από 70% φέτος έχοντας φτάσει στα 690 δολάρια ο τόνος . Επίσης σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου θείου γίνεται από τις χώρες του Κόλπου. Πρόκειται για μια κρίσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή θειικού οξέος και φωσφορικών λιπασμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η Σαουδική Αραβία παράγει περίπου το ένα πέμπτο των φωσφορικών λιπασμάτων στον κόσμο.

Σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στη διέλευση φορτίων από τα Στενά του Ορμούζ και την εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αβεβαιοτήτων για την γεωργική παραγωγή ενώ οι αγρότες ακόμη κι αν έχουν πρόσβαση σε λιπάσματα έρχονται αντιμέτωποι με υψηλότερο κόστος.

Οι πιο ευάλωτες χώρες

Σε αυτό το περιβάλλον πιο ευάλωτη αναδεικνύεται η Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή ρυζιού αλλά και η Ινδία ενόψει της περιόδου των καλλιεργειών των μουσώνων όπου καλλιεργούνται από ρύζι και καλαμπόκι μέχρι σόγια και βαμβάκι, που απαιτούν λιπάσματα και νερό. Επίσης, η Αίγυπτος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη όπως και χώρες της Αφρικής -Σομαλία, Κένυα, Τανζανία, Μοζαμβίκη- ενώ οι μεγάλοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, όπως η Βραζιλία, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Λιγότερα λιπάσματα σημαίνει χαμηλότερες αποδόσεις, ελλείψεις κάποιων τροφίμων και αυξημένες τιμές κατά την επόμενη σεζόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί μυρίζει άσχημα το air condition στο αμάξι; Το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Μια καθημερινή συνήθεια λίγων δευτερολέπτων αρκεί για να γεμίσει η καμπίνα με μούχλα και δυσάρεστες οσμές - και οι περισσότεροι οδηγοί δεν το γνωρίζουν.

Γιωτόπουλος: Ξέσπασε ο αδελφός του Κωστή Περατικού ‑ «Δεν μπορεί να περπατά ελεύθερος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κωστής Περατικός είχε δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Σωτήρης Τσόγκας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Συγκίνηση στο Μουντιάλ 2026: Τίμησαν τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα μπροστά στους γονείς του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι γονείς του Ντιόγκο Ζότα βρέθηκαν στο Χιούστον για το Πορτογαλία-Κονγκό, όπου προβλήθηκε η μορφή του Πορτογάλου επιθετικού στα μάτριξ του γηπέδου - Τον τίμησε και ο Ζοάο Νέβες όταν σκόραρε.

Το κείμενο συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι αναφέρει για Στενά του Ορμούζ, Λίβανο, ουράνιο

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας με το Ιράν – Δείτε και τα 14 σημεία όπως αυτά καταγράφονται στο MoU

Κινηματογραφική ληστεία στην Βρετανία: Συμμορία ξήλωσε ΑΤΜ με γερανό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ληστές ξηλώνουν ΑΤΜ

Συνελήφθη 30χρονη influencer στο αεροδρόμιο του Μαρακές επειδή δημοσίευσε βίντεο που παραπονιόταν για την οδήγηση των ντόπιων, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
«Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να οδηγούν έτσι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα χωρίς κράνη, με παιδιά επιβάτες, που στρίβουν απότομα», είπε σε ένα βίντεο στα social media, το οποίο αργότερα διέγραψε

Βρετανία: Εργάτης κακοποιούσε αγριόχοιρους με δίκρανο και πλαστικό σωλήνα – «Σκηνές αδύνατο να ξεχαστούν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 48χρονος Στίβεν Γούλγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου

Σοκάρει ο ψυχολόγος της Αντιγόνης που δολοφονήθηκε στη Δράμα: «Έβριζε, την υποτιμούσε. Δεν υπήρχε η κοπέλα στη σχέση»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ψυχολόγος της 45χρονης περιέγραψε τον σύζυγό της ως χειριστικό και αποκάλυψε ότι την είχε προτρέψει να αλλάξει κλειδαριές και να ζητήσει μετάθεση από την Αστυνομία.

Ένταση στην δίκη Λυγγερίδη: Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά

Ελλάδα Χτες
Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η προηγούμενη κατάθεσή του ήταν ψευδής και οφειλόταν σε πίεση και άγχος από τους αστυνομικούς

Με μαχαιριά στο στήθος δολοφονήθηκε ο τραγουδιστής Talay Riley

Κόσμος Χτες
Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης είχε βρεθεί νεκρός σε κήπο σε περιοχή του Λονδίνου - Δύο άντρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι