E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βόρεια Πίνδο – Νεκρά ζώα και παγίδες θανάτου παντού

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα

Δημοσίευση 27/3/2026 | 16:10

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βόρεια Πίνδο – Νεκρά ζώα και παγίδες θανάτου παντού
Φωτό: Γιάννης Δημητρακόπουλος/OΦΥΠΕΚΑ

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, που αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη απειλή για την άγρια πανίδα, αποκαλύφθηκε στις πλαγιές του Γράμμου, όπου εντοπίστηκε εκτεταμένη χρήσηδηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, που αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη απειλή για την άγρια πανίδα, αποκαλύφθηκε στις πλαγιές του Γράμμου, όπου εντοπίστηκε εκτεταμένη χρήσηδηλητηριασμένων δολωμάτων.

Το περιστατικό εντοπίστηκε από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ, έπειτα από σχετική ενημέρωση για νεκρά ζώα στην περιοχή της Αετομηλίτσα Ιωαννίνων στις αρχές Μαρτίου. Κατά την αυτοψία που ακολούθησε, οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων δολωμάτων κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κόνιτσας – Αετομηλίτσας, σε δασική έκταση που εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.

Οι έρευνες επεκτάθηκαν τις επόμενες ημέρες, με το προσωπικό να συλλέγει περισσότερα από 150 δολώματα, κυρίως κομμάτια κρέατος καλυμμένα με λευκή σκόνη έντονης οσμής φυτοφαρμάκου, καθώς και σακούλες με άγνωστη ουσία. Το συνολικό βάρος των δολωμάτων έφτασε τα 12 κιλά, στοιχείο που αποτυπώνει το εύρος και την επικινδυνότητα της παράνομης ενέργειας.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και οι πρώτες απώλειες στην τοπική πανίδα, καθώς εντοπίστηκαν τέσσερις νεκροί σκύλοι, ένας νεκρός σπίνος, αλλά και πλήθος νεκρών εντόμων που είχαν προσελκυστεί από τα δολώματα. Η εικόνα που διαμορφώθηκε στην περιοχή προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς πρόκειται για μια ζώνη υψηλής οικολογικής αξίας, όπου καταγράφεται μόνιμη παρουσία προστατευόμενων ειδών, όπως ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της χώρας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων εμφανίζει έξαρση την περίοδο αυτή κάθε χρόνο, με την ΕΜΑΔΔ της Βόρειας Πίνδου να έχει ήδη ανταποκριθεί το τελευταίο διάστημα σε επιπλέον περιστατικά με νεκρά ζώα και ενδείξεις δηλητηρίασης σε άλλες περιοχές του Εθνικού Πάρκου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, σε γειτονική περιοχή, είχε καταγραφεί ο θάνατος ενός χρυσαετού από δηλητηρίαση, γεγονός που είχε επιβεβαιωθεί μέσω τοξικολογικών αναλύσεων.

Η πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν και απαγορευμένη στην Ελλάδα από το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιβλαβή τακτική, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται μόνο στα άμεσα θύματα, αλλά επεκτείνονται μέσω δευτερογενών δηλητηριάσεων, καθώς ζώα που καταναλώνουν τα δολώματα μετατρέπονται με τη σειρά τους σε φορείς του δηλητηρίου.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στη Βόρεια Πίνδο αναδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους, ενίσχυση της επιτήρησης και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πρακτική που απειλεί όχι μόνο την άγρια ζωή αλλά και τη δημόσια υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος Χτες
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική

Formula 1: Δραματική στιγμή στην Αυστρία, ο Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο της RB22 και κατέληξε στις μπαριέρες της στροφής 9 στις κατατακτήριες δοκιμές της Αυστρίας.

Εκβιασμός μέσω social media: 41χρονος πλήρωσε 4.770 ευρώ μετά από διαδικτυακή απάτη με χαρτομαντεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της

Λιβαδειά: «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται