E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurovision 2026: Νέος νόμος στο Ισραήλ βάζει σε τροχιά αποκλεισμού τη χώρα από τον μουσικό διαγωνισμό

Η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί αλλαγές στον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης Kan

Δημοσίευση 18/3/2026 | 21:02

Eurovision 2026: Νέος νόμος στο Ισραήλ βάζει σε τροχιά αποκλεισμού τη χώρα από τον μουσικό διαγωνισμό

Την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις επιχειρήσεις σε Λίβανο και Ιράν, μια νομοθετική πρωτοβουλία στο εσωτερικό της χώρας απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμμετοχή του στη Eurovision 2026.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο των οικονομικών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει θέσει σε συναγερμό την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η στρατηγική παράκαμψης εντός της Κνεσέτ

Η πρόταση νόμου του Αβιχάι Μποαρόν, βουλευτή του Λικούντ, στοχεύει, όπως αναφέρει το Euromix στην κατάργηση της ανεξάρτητης χρηματοδότησης του φορέα Kan. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο προϋπολογισμός της δημόσιας τηλεόρασης δεν θα είναι πλέον σταθερός, αλλά θα καθορίζεται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, η πρόταση μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην Επιτροπή Οικονομικών της Κνεσέτ (του ισραηλινού κοινοβουλίου). Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να παρακαμφθούν οι θεσμικές ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί, εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη αναταραχή λόγω του πολέμου.

Το «καμπανάκι» της EBU και η απειλή αποβολής

Η αντίδραση της EBU ήταν ακαριαία, καθώς η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον νόμο που θα επιτρέψει την τροποποίηση ή ακόμη και την κατάργηση άρθρων του προϋπολογισμού του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να αποκτήσει έλεγχο στο Kan», ανέφερε ο οργανισμός σε επίσημη τοποθέτησή του.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί, το Ισραήλ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Eurovision, ακολουθώντας την πορεία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε όταν οι ραδιοτηλεοπτικοί της φορείς έγιναν φερέφωνα της κυβέρνησης.

Εκπρόσωποι του Kan έχουν ήδη προειδοποιήσει με επιστολή τους πως η διεξαγωγή τέτοιων συζητήσεων εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων πλήττει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας, στερώντας από τους ειδικούς τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ισότιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βάσω Λασκαράκη: «Τα λεφτά ήταν εξευτελιστικά στη σειρά, είπα .. πλάκα μου κάνουν»

Tabloid 18.03.2026
Στη διαδικτυακή εκπομπή Rainbow Mermaids φιλοξενήθηκε η Βάσω Λασκαράκη και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Eurovision 2026: Νέος νόμος στο Ισραήλ βάζει σε τροχιά αποκλεισμού τη χώρα από τον μουσικό διαγωνισμό

Tabloid 18.03.2026
Η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί αλλαγές στον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης Kan

Αντώνης Κανάκης: Ξεσπάει κατά της Κυβέρνησης – «Δεν σταματάνε να πουλάνε τρέλα»

Tabloid 18.03.2026
Ο Αντώνης Κανάκης αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σοκάρει η Μαρία Αναστασοπούλου: «Πέτυχα στον δρόμο έναν νταή που φώναζε, τον σταματήσαμε»

Tabloid 18.03.2026
Μια εμπειρία που τη συγκλόνισε μοιράστηκε η Μαρία Αναστασοπούλου

Ταλαιπωρία για την Ιωάννα Τούνη: «Τα νεύρα μου με την απεργία των ταξί» ‑ Η οργισμένη ανάρτηση

Social 18.03.2026
Έξαλλη η γνωστή influencer εξαιτίας της απεργίας των οδηγών ταξί

Αναστάτωση προκάλεσε ο Σάια ΛαΜπεφ σε ξενοδοχείο στην Ιταλία: Ζητούσε επίμονα σπίρτο ενώ φορούσε μόνο το εσώρουχό του

Tabloid 18.03.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη σύλληψη του ηθοποιού για σωματική βλάβη

Σον Πεν: Παρέλαβε «Όσκαρ» φτιαγμένο από κατεστραμμένο ουκρανικό σιδηροδρομικό βαγόνι

Tabloid 18.03.2026
«Δεν είναι χρυσό, αλλά είναι πολύ πραγματικό και από τα βάθη της καρδιάς μας»

«Deal»: Η παίκτρια που κέρδισε 40.000 ευρώ και η παγίδα με το κουτί της

TV Buzz 18.03.2026
Ξεκίνησε δυναμικά ανοίγοντας μόνο «μπλε» ποσά, ενώ παρά τις απώλειες στον 2ο γύρο, διατήρησε την ψυχραιμία της

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Η σπάνια εξομολόγηση ‑ «Ήθελα τόσο πολύ ένα παιδάκι... Το έκανα 44 ετών»

Tabloid 18.03.2026
Η γνωστή ηθοποιός, αναφέρθηκε στην γέννηση της κόρης της

Η Τζούλια Αλεξανδράτου περιγράφει ποιοι άντρες της αρέσουν: «Αν μου πει για γυμναστήριο θα ξενερώσω»

Tabloid 18.03.2026
Δεν θέλω να πιάνω μια πλαδαρή κοιλιά όταν είμαι με τον άνθρωπό μου, σχολίασε