E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Δημοσίευση 17/3/2026 | 09:52

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Η στρατηγική της Τεχεράνης να επιτίθεται στα κράτη του Κόλπου προκειμένου να τα πιέσει να απαιτήσουν από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς να τελειώσουν τον πόλεμο στο Ιράν φαίνεται ότι επιστρέφει μπούμερανγκ.

Τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ ότι τα κράτη στον Περσικό Κόλπο χάνουν την υπομονή τους και θέλουν ο πόλεμος να τελειώσει με ένα πλήρως ηττημένο Ιράν πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες.

Ήδη έχουν μεταδοθεί πληροφορίες ότι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να γονατίσει οριστικά το ιρανικό καθεστώς και τις πυραυλικές και στρατιωτικές δυνατότητές του.

Σήμερα νέο δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι τα σουνιτικά βασίλεια του Κόλπου θέλουν να δουν την Τεχεράνη να υφίσταται αποφασιστική ήττα στον πόλεμο.

Σύμφωνα με τρεις πηγές από τον Περσικό Κόλπο, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, τα αραβικά κράτη του Κόλπου δεν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο κατά του Ιράν, αλλά πολλά από αυτά προτρέπουν πλέον τους Αμερικανούς να μην σταματήσουν στα μισά του δρόμου και να επιτρέψουν στο Ιράν να απειλεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή και κατ’ επέκταση τις οικονομίες τους.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές καθώς και πέντε διπλωμάτες της Δύσης και του αραβικού κόσμου αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στα κράτη του Κόλπου να συμμετάσχουν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο. Σύμφωνα με τρεις από αυτές τις πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να δείξει ότι υπάρχει περιφερειακή υποστήριξη για την πολεμική εκστρατεία, προκειμένου να ενισχύσει τη διεθνή νομιμότητά της καθώς και την υποστήριξη από το αμερικανικό κοινό.

«Υπάρχει μια ευρεία αντίληψη σε ολόκληρο τον Κόλπο ότι το Ιράν έχει ξεπεράσει κάθε κόκκινη γραμμή με κάθε χώρα του Κόλπου», λέει ο Αμπντουλαζίζ Σάγκερ, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος γνωρίζει καλά το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση στο Ριάντ.

Και πρόσθεσε: «Στην αρχή τους υπερασπιζόμασταν και αντιτασσόμασταν στον πόλεμο. Αλλά από τη στιγμή που άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας, έγιναν εχθρός. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους χαρακτηρίσουμε».

Οι επιθέσεις έχουν ενισχύσει τους φόβους του Κόλπου ότι το να αφήσουν το Ιράν με οποιοδήποτε σημαντικό στρατιωτικό οπλισμό ή ικανότητα κατασκευής όπλων θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Τεχεράνη να κρατάει «όμηρο» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής κάθε φορά που αυξάνονται οι εντάσεις.

Μια πηγή από τον Κόλπο ανέφερε ότι η κυρίαρχη διάθεση μεταξύ των ηγετών των σουνιτικών βασιλείων ήταν ξεκάθαρη: ο Τραμπ πρέπει να αποδυναμώσει ουσιαστικά τη στρατιωτική ικανότητα του Ιράν.

Η εναλλακτική λύση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι τα κράτη του Κόλπου να ζουν υπό τη διαρκή απειλή των Ιρανών. Αν το Ιράν δεν αποδυναμωθεί σοβαρά θα συνεχίσει να κρατά την περιοχή όμηρο, τόνισε η ίδια πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε και η συνοδηγός του ΙΧ που παρέσυρε και σκότωσε την Έμμα

Ελλάδα 17.03.2026
Το Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για υπόθαλψη εγκληματία κι αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή προς 10 ευρώ ημερησίως

Λαμία: Αυτή είναι η 27χρονη μητέρα τριών παιδιών που σκοτώθηκε σε τροχαίο ‑ Πώς έγινε η τραγωδία

Ελλάδα 17.03.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα τελευταία χρόνια διέμενε στη Λαμία όπου είχε παντρευτεί

Ισραήλ: Οι IDF ανακοίνωσαν την δολοφονία του διοικητή της ιρανικής οργάνωσης Μπασίτζ

Ελλάδα 17.03.2026
Νεκρός είναι ο Γκολάμρεζα Σολεϊμανί, που είναι επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράν που πρωταγωνιστεί στις αιματηρές καταστολές διαδηλώσεων

Συναγερμός στη Βρετανία για δεκάδες κρούσματα μηνιγγίτιδας ‑Ξεκίνησε από ένα... ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Κόσμος 17.03.2026
Ήδη δύο νεαροί έχουν χάσει τις ζωές τους ενώ 11 άτομα ακόμη νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση

Θεσσαλονίκη ‑ μητέρα Έμμας: «Θέλω να ακούσω ότι η συνοδηγός είναι ένοχη»

Ελλάδα 17.03.2026
Η υπόθεση δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και η 23χρονη συνοδηγός θα βρεθεί στο εδώλιο

Τουρισμός για όλους 2026: Ποιοι δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ

Κόσμος 17.03.2026
Την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν οι δικαιούχοι και θα έχει ισχύ για ολόκληρο το 2026

Ηράκλειο: Αναβιώνει η υπόθεση της δολοφονίας του 3χρονου Αγγελου από μητέρα και σύντροφο

Ελλάδα 17.03.2026
Στο εδώλιο παραπέμπεται να καθίσει και ο βιολογικός πατέρας του Αγγελου, που επίσης είναι παρών, κατηγορούμενος για κακοποίηση του παιδιού του στο παρελθόν

Κόλπος: Τα σουνιτικά κράτη χάνουν την υπομονή τους – Πιέζουν τον Τραμπ να «τελειώσει» το Ιράν

Κόσμος 17.03.2026
Τα βασίλεια του Κόλπου ανησυχούν ότι εάν το Ιράν διατηρήσει τις στρατιωτικές ικανότητές του θα θέσει υπό «ομηρεία» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Μαρουσάκης: Δύο κύματα κακοκαιρίας χτυπούν τη χώρα ‑ Σήμερα το πρώτο με ασθενείς βροχές

Καιρός 17.03.2026
Πιο έντονα τα φαινόμενα στο δεύτερο κύμα που θα μας απασχολήσει από αύριο

Ξεκινά η δίκη για τον φρικτό θάνατο του 3χρονου Αγγελου στην Κρήτη

Ελλάδα 17.03.2026
Κατηγορούμενοι για τα ακραία βασανιστήρια που υπέστη το παιδάκι η μητέρα και ο πατριός του

Με αυξήσεις 12% στους μισθούς η νέα κλαδική σύμβαση για 500.000 εργαζομένους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες

Οικονομία 17.03.2026
Ο επισιτισμός είναι ο πολυπληθέστερος κλάδος στην Ελλάδα μετά το εμπόριο - Τι ισχύει για τριετίες και επιδόματα

Έρχονται αυξήσεις και στις πτήσεις: Πώς ο πόλεμος αλλάζει τα δεδομένα στα αεροπορικά εισιτήρια

Οικονομία 17.03.2026
«Απλά μαθηματικά. Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές, οι ναύλοι θα αυξηθούν»