E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Δημοσίευση 10/3/2026 | 21:52

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει ναυτικές νάρκες σε ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα του πλανήτη, τα Στενά του Ορμούζ.

Το στενό θαλάσσιο πέρασμα, που βρίσκεται νότια των ιρανικών ακτών, αποτελεί βασική «αρτηρία» για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, καθώς καθημερινά περνούν από εκεί περίπου 80 δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CBS News, η θαλάσσια κυκλοφορία έχει μειωθεί δραστικά μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά της Τεχεράνης.

Ενδείξεις για ναρκοθέτηση της περιοχής

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν χρησιμοποιεί μικρά σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν έως και τρεις ναυτικές νάρκες, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν πρόσφατα ότι το ιρανικό ναυτικό έχει πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ.

Γιατί τα Στενά του Ορμούζ είναι τόσο σημαντικά
Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν ένα στενό πέρασμα μήκους περίπου 145 χιλιομέτρων, που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό.


Παρά το μικρό τους πλάτος, είναι αρκετά βαθιά ώστε να διέρχονται τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια του κόσμου. Από εκεί περνά:

  • περίπου το 25% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου
  • περίπου το 20% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)

Το πετρέλαιο προέρχεται κυρίως από χώρες του Κόλπου όπως το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, το οποίο εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία.

Μείωση της ναυσιπλοΐας και αυξημένα ασφάλιστρα

Η ένταση στην περιοχή έχει ήδη επηρεάσει τη ναυτιλία. Πολλά δεξαμενόπλοια αποφεύγουν να περάσουν από το σημείο ή απενεργοποιούν τα συστήματα εντοπισμού τους, ώστε να μην εμφανίζονται σε δημόσια δεδομένα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αντί να κλείσει πλήρως το πέρασμα, το Ιράν πραγματοποιεί επιθέσεις σε κοντινές περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν σημαντικά τα ασφάλιστρα ή ακόμη και να αρνούνται να ασφαλίσουν πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Clarksons Research, περίπου 3.200 πλοία – δηλαδή το 4% της παγκόσμιας χωρητικότητας – παραμένουν ακινητοποιημένα στον Περσικό Κόλπο.

Επιπτώσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση στην περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία έχουν αυξηθεί, καθώς πολλές χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές LNG.

Προειδοποίηση Τραμπ προς το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν διακοπεί η ροή πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν με πολύ πιο σκληρά μέτρα.

«Αν το Ιράν σταματήσει τη ροή πετρελαίου, θα χτυπηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες 20 φορές πιο σκληρά από ό,τι μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ζητά από το Ισραήλ να περιορίσει τα πλήγματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς φοβάται ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικές συμφωνίες πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τεράστιο σμήνος από μέλισσες εισέβαλε σε πόλη στο νότιο Ισραήλ ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 15.04.2026
Οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τα έντομα

Burj Al Arab: Κλείνει το «αστέρι» του Ντουμπάι

Κόσμος 15.04.2026
Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το εμβληματικό οικοδόμημα της Jumeirah Hotels & Resorts αποσύρεται προσωρινά από τον χάρτη της φιλοξενίας

Κεφαλονιά: Τα ρίχνει όλα στη Μυρτώ ο 23χρονος: «Εκείνη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη έκλεισε δωμάτιο»

Ελλάδα 15.04.2026
Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 23χρονος κατηγορούμενος φίλος της, η 19χρονη ήθελε ναρκωτικά, εκείνη τα κανόνισε όλα, καθώς κι ότι η ίδια έκλεισε το δωμάτιο.

Χειρουργός Μυλωνάκη: «Δύσκολες οι πρώτες μέρες, μετά από δέκα μέρες αγωνίας θα έχουμε εικόνα»

Ελλάδα 15.04.2026
«Δράσαμε γρήγορα, πολύ γρήγορα. Το ανεύρυσμα αποκλείστηκε πλήρως. Μένει να περιμένουμε», τόνισε

Συναγερμός στην Booking.com: Διέρρευσαν ονόματα, email, αριθμοί τηλεφώνου

Κόσμος 15.04.2026
Πελάτες της πλατφόρμας επικοινώνησαν με το BBC και αναφέρουν ότι έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ύποπτα μηνύματα, αφού οι hackers έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ονόματα, διευθύνσεις email, αριθμούς τηλεφώνου και πληροφορίες παλαιότερων ή και νέων κρατήσεων

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κάλυψης

Ελλάδα 15.04.2026
Πώς διαμορφώνεται το ποσό του επιδόματος ανεργίας μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Κοζάνη: Μυστήριο με 17χρονη που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ‑ Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τραυματισμό της

Ελλάδα 15.04.2026
Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για το πώς τραυματίστηκε η κοπέλα, ενώ και οι οικείοι της δεν γνωρίζουν πολλά για το συμβάν

Καθαρίστρια καταγγέλλει για απάτη γιο πασίγνωστης τραγουδίστριας – Πώς βρέθηκε με χρέη εκατομμυρίων

Ελλάδα 15.04.2026
Γιος γνωστής τραγουδίστριας φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα απάτης

Προβλήματα σε Facebook και Messenger αναφέρουν οι χρήστες

Tech + Science 15.04.2026
Την τελευταία ώρα έχουν αναφερθεί προβλήματα στις δύο πλατφόρμες

Πέθανε ο Εμίλιο Σανταμαρία, θρυλικός αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης

Κόσμος 15.04.2026
12 Μαΐου του 1965 είχε “πατήσει” το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ιστορικό -φιλικό- ματς των “μερένγκες” στην Ελλάδα με την ΑΕΚ

Θεσσαλονίκη: Απάτη χιλιάδων ευρώ εις βάρος της Ε.Ε. με εικονικά τιμολόγια

Ελλάδα 15.04.2026
Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατηγορούμενος διαχειριζόταν δύο εταιρείες που λειτουργούσαν μόνο «στα χαρτιά»

Τουρκία: Με 5 όπλα έσπειρε τον θάvατo στο σχολείο ο 15χρονος δράστης

Κόσμος 15.04.2026
Από την ένοπλη επίθεση έχουν τραυματιστεί ακόμη 20 άτομα, 4 από αυτούς χρειάστηκαν εγχείρηση