E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν ότι τους ξεγύμνωσαν αστυνομικοί

Συλληφθείσα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι, μετά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί «υποχρέωσαν τα αγόρια να βγάλουν τα εσώρουχα και να σκύψουν και τα κορίτσια να βγάλουν το παντελόνι τους»

Δημοσίευση 27/2/2026 | 12:19

Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν ότι τους ξεγύμνωσαν αστυνομικοί

Σοκάρουν οι καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση φοιτητών και φοιτητριών μετά την άδικη σύλληψή τους στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη εβδομάδα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με δημόσια τοποθέτηση του γραμματέα του ΕΣΔΕΠ, Γιώργου Αγγελόπουλου.

Οι συλλήψεις, θυμίζουμε, αφορούν 38 άτομα που κατηγορούνται για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας με αφορμή την προβολή κινηματογραφικής ταινίας μετά τις 22.00 στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Αγγελόπουλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, συλληφθείσα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι, μετά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί «υποχρέωσαν τα αγόρια να βγάλουν τα εσώρουχα και να σκύψουν και τα κορίτσια να βγάλουν το παντελόνι τους». Τις ίδιες αναφορές, περί πλήρους ή μερικής αναγκαστικής γύμνωσης, δήλωσε ότι έλαβε προσωπικά και από άλλους συλληφθέντες φοιτητές και φοιτήτριες.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των συλληφθέντων, δρ Χαράλαμπος Κουρουνδής, χαρακτήρισε τα όσα περιγράφονται ως «απόδειξη παραλογισμού», θέτοντας ζήτημα αναλογικότητας των αστυνομικών ενεργειών σε σχέση με τη φύση της κατηγορίας.

Στην ανάρτησή του, ο Γιώργος Αγγελόπουλος συνδέει το περιστατικό με ένα ευρύτερο πλαίσιο περιορισμών και απαγορεύσεων εντός του ΑΠΘ σημειώνοντας: «Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος στον οποίο οι νέοι/ες μαθαίνουν τους κανόνες της επιστήμης και διδάσκονται την κριτική σκέψη ώστε να αμφισβητούν διαρκώς τη γνώση και τη δράση προς όφελος της επαλήθευσης ή της αναθεώρησής της. Το πώς φτάσαμε να ακυρώνουμε τις πολιτιστικές δράσεις μέσω της ποινικοποίησής τους και να υποστηρίζουμε ότι έτσι καταπολεμούμε την παραβατικότητα, είναι γνωστό».

Στην ίδια τοποθέτηση επισημαίνει: «Σε όλα όσα συμβαίνουν στο ΑΠΘ τις τελευταίες εβδομάδες εντοπίζουμε πολλαπλά προβλήματα νομιμότητας και νομιμοποίησης».

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως για τη μεταχείριση των φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ από την αστυνομία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα:

● Για τη νομιμότητα και την αναγκαιότητα σωματικών ελέγχων τέτοιου είδους.
● Για την τήρηση των κανόνων προστασίας της αξιοπρέπειας των κρατουμένων.
● Για την αναλογικότητα των αστυνομικών μέτρων σε σχέση με τη βαρύτητα της κατηγορίας.
● Για το ευρύτερο πλαίσιο ποινικοποίησης πολιτιστικών ή φοιτητικών δράσεων εντός πανεπιστημίων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη δημόσια απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες περί αναγκαστικής γύμνωσης. Το ζήτημα, ωστόσο, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να ξεχαστεί, αναμένεται να λάβει περαιτέρω θεσμική και πολιτική διάσταση, καθώς αφορά τόσο τη λειτουργία των πανεπιστημιακών χώρων όσο και την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά τη διαδικασία προσαγωγής και κράτησης από την ΕΛ.ΑΣ.

Για «πρακτικές που προσβάλλουν κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπερβαίνουν κάθε όριο αναλογικότητας, ιδίως όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους που κατηγορούνται για πλημμέλημα χωρίς πράξεις βίας ή φθοράς», κάνουν λόγο βουλευτές και βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη. Ζητούν άμεση και ανεξάρτητη διερεύνηση των καταγγελιών και απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και σημειώνουν ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι χώρος ελευθερίας, κριτικής σκέψης και δημοκρατικής συνύπαρξης» και ότι «όποιος ανέχεται την ταπείνωση νέων ανθρώπων στο όνομα της “ασφάλειας” διαβρώνει τον ίδιο τον πυρήνα του κράτους δικαίου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε πως τη βiασε 21χρονος – Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε μπαρ στον Εύοσμο

Ελλάδα 18.04.2026
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές

Δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Θα χάσουμε το 1/3 του πληθυσμού μας έως το τέλος του 2099

Ελλάδα 18.04.2026
Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της Ε.Ε.

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, σε ηλικία 68 χρονών

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών

Η Αθήνα στις πιο αγχωτικές πόλεις για οδήγηση

Ελλάδα 18.04.2026
Τι προτείνει συγκοινωνιολόγος

Γνωστός ράπερ συνελήφθη από μέλη της ΟΠΚΕ

Ελλάδα 18.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη, όπου μετέβη για επαγγελματικές υποχρεώσεις

Γαλλία: Πέθανε η ηθοποιός Νάντια Φαρές

Πολιτισμός 18.04.2026
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε πισίνα κι έκτοτε νοσηλευόταν σε κώμα

Τέξας: Σύλληψη μοντέλου OnlyFans, μητέρας τριών παιδιών για υπόθεση μαστροπείας

Κόσμος 18.04.2026
Eκδιδόταν κι η ίδια από τον σύζυγό της

Αθώα για τους βiασμούς των παιδιών η πρώην σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής

Ελλάδα 18.04.2026
Λόγω «αδυναμίας αντίληψης του αδίκου»

Κολωνός: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα

Ελλάδα 18.04.2026
Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

Ιράν: Ανοιγμα μέρους του ιρανικού εναέριου χώρου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 28 Φεβρουαρίου