E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Δημοσίευση 25/2/2026 | 20:58

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Ολοκληρώθηκε η πραγματογνωμοσύνη για τον διαβρωμένο σωλήνα από τον οποίο διέρρευσε προπάνιο, προκαλώντας τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα, με το αρμόδιο εργαστήριο του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να παραδίδει το πόρισμά του στις δικαστικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την παραλαβή του σωλήνα μήκους 7,5 μέτρων, οι ειδικοί του ΕΜΠ ολοκλήρωσαν τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο και απέστειλαν τα συμπεράσματά τους αρμοδίως.

Τι διαπιστώνει το πόρισμα

Η ανάλυση του επίμαχου τμήματος φέρεται να κατέγραψε οπές διαφορετικού βάθους σε όλο το μήκος της σωλήνωσης, οι οποίες εξετάστηκαν ακόμη και με μικροσκοπικό έλεγχο στα εξειδικευμένα εργαστήρια του Ιδρύματος. Ο σωλήνας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσίαζε εκτεταμένη φθορά και είχε τρυπήσει σε πολλαπλά σημεία κατά μήκος των 7,5 μέτρων.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι, αν και επιλέχθηκε το κατάλληλο υλικό – χάλυβας – η εγκατάσταση έγινε με εσφαλμένο τρόπο. Ο σωλήνας τοποθετήθηκε υπόγεια χωρίς άμμο, χωρίς επικάλυψη με πίσσα και χωρίς την απαραίτητη αντιδιαβρωτική προστασία, γεγονός που φέρεται να συνέβαλε καθοριστικά στη σταδιακή φθορά του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διάβρωση ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας στιγμή της υπογειοποίησης, με ρυθμό που υπολογίζεται περίπου στα 0,3 χιλιοστά ετησίως, ενώ το αρχικό πάχος της σωλήνωσης ανερχόταν σε 2,7 χιλιοστά.

Οι έλεγχοι που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγωδία

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που διέπει τους υπόγειους αγωγούς, προβλέπεται επανέλεγχος της υπογειοποίησης ανά πενταετία, καθώς και συστηματική επιθεώρηση των κρίσιμων σημείων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένας τέτοιος έλεγχος, σε συνδυασμό με επιτόπια αξιολόγηση πιθανής πρόσκρουσης ή ένδειξης διαρροής, ενδεχομένως να είχε οδηγήσει στον έγκαιρο εντοπισμό του προβλήματος και στην αποτροπή του δυστυχήματος.

Το πόρισμα του ΕΜΠ αναμένεται να διαβιβαστεί στη ΔΑΕΕ και στη συνέχεια στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση στα Τρίκαλα, αποτελώντας κρίσιμο στοιχείο για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε πως τη βiασε 21χρονος – Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε μπαρ στον Εύοσμο

Ελλάδα 18.04.2026
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές

Δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Θα χάσουμε το 1/3 του πληθυσμού μας έως το τέλος του 2099

Ελλάδα 18.04.2026
Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της Ε.Ε.

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, σε ηλικία 68 χρονών

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών

Η Αθήνα στις πιο αγχωτικές πόλεις για οδήγηση

Ελλάδα 18.04.2026
Τι προτείνει συγκοινωνιολόγος

Γνωστός ράπερ συνελήφθη από μέλη της ΟΠΚΕ

Ελλάδα 18.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη, όπου μετέβη για επαγγελματικές υποχρεώσεις

Γαλλία: Πέθανε η ηθοποιός Νάντια Φαρές

Πολιτισμός 18.04.2026
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε πισίνα κι έκτοτε νοσηλευόταν σε κώμα

Τέξας: Σύλληψη μοντέλου OnlyFans, μητέρας τριών παιδιών για υπόθεση μαστροπείας

Κόσμος 18.04.2026
Eκδιδόταν κι η ίδια από τον σύζυγό της

Αθώα για τους βiασμούς των παιδιών η πρώην σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής

Ελλάδα 18.04.2026
Λόγω «αδυναμίας αντίληψης του αδίκου»

Κολωνός: Δύο νεκροί από φωτιά σε διαμέρισμα

Ελλάδα 18.04.2026
Μια γυναίκα στο νοσοκομείο

Ιράν: Ανοιγμα μέρους του ιρανικού εναέριου χώρου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 28 Φεβρουαρίου