E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Δημοσίευση 24/2/2026 | 21:15

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Ένα αγοράκι με το όνομα Χιούγκο είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη Βρετανία από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια.

Ο Χιούγκο Πάουελ γεννήθηκε στο νοσοκομείο Queen Charlotte’s and Chelsea στο Λονδίνο με βάρος 3,09 κιλά, αφού η μητέρα του, Γκρέις Μπελ, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια.

Είναι η πρώτη γέννηση στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη χρήση μήτρας από νεκρή δότρια, με μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη.

Η Μπελ, διευθύντρια προγράμματος πληροφορικής, γεννήθηκε με το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), μια σπάνια πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα την υποανάπτυξη ή την απουσία μήτρας.

Στην εφηβεία της της είπαν ότι δεν θα μπορούσε να κυοφορήσει παιδί και περιέγραψε τη γέννηση του Χιούγκο ως «θαύμα». Είπε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Είμαι πιο ευτυχισμένη από ποτέ στη ζωή μου».

Η Μπελ ξεκίνησε θεραπεία γονιμότητας αρκετούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση το 2024. Ο Χιούγκο γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Είπε ότι σκεφτόταν κάθε μέρα τη δότρια της μήτρας και τη γενναιοδωρία της οικογένειας της δότριας. «Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσω αρκετά τη δότρια και την οικογένειά της», είπε. «Η καλοσύνη και η ανιδιοτέλειά τους προς μια εντελώς άγνωστη είναι ο λόγος που μπόρεσα να πραγματοποιήσω το όνειρο της ζωής μου να γίνω μητέρα».

Πέντε άλλα όργανα της δότριας μεταμοσχεύθηκαν σε τέσσερα άτομα, σώζοντας τη ζωή άλλων.

Οι γονείς της δότριας είπαν: «Η απώλεια της κόρης μας έχει συντρίψει τον κόσμο μας με τρόπους που δύσκολα μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια».

Αλλά πρόσθεσαν: «Μέσω της δωρεάς οργάνων, έχει δώσει σε άλλες οικογένειες το πολύτιμο δώρο του χρόνου, της ελπίδας, της θεραπείας και τώρα της ζωής. Ως γονείς της, νιώθουμε τεράστια υπερηφάνεια για την κληρονομιά που αφήνει πίσω της – μια κληρονομιά συμπόνιας, θάρρους και αγάπης που συνεχίζει να αγγίζει ζωές ακόμα και μετά το θάνατό της».

Η Μπελ και ο σύντροφός της, Στιβ Πάουελ, έδωσαν στον Χιούγκο το μεσαίο όνομα Ρίτσαρντ, προς τιμήν του καθηγητή Ρίτσαρντ Σμιθ, κλινικού διευθυντή του φιλανθρωπικού ιδρύματος Womb Transplant UK και συμβούλου γυναικολόγου χειρουργού στο Imperial College Healthcare NHS Trust.

Ο Σμιθ, ο οποίος ήταν παρών κατά τη γέννηση, δήλωσε στο PA Media: «Ήταν μια απίστευτη διαδρομή. Όλη η ομάδα μας συνεργάζεται εδώ και χρόνια για να το καταφέρουμε. Για μένα ήταν φανταστικό, απλά καταπληκτικό».

Το μεταμοσχευμένο όργανο θα αφαιρεθεί όταν το ζευγάρι ολοκληρώσει την προσπάθεια να αποκτήσει παιδιά, ώστε η Μπελ να γλιτώσει από μια ζωή λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2023, αφορούσε την Γκρέις Ντέιβιντσον, μια άλλη ασθενή με MRKH, η οποία έλαβε μια μήτρα από την μεγαλύτερη αδελφή της, την Έιμι, σε μια ζωντανή δωρεά.

Περίπου 25 έως 30 μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως από δωρεά μήτρας από νεκρή γυναίκα. Περισσότερες από δύο στις τρεις μεταμοσχεύσεις μήτρας αφορούν ζωντανούς δότες και το ένα τρίτο προέρχεται από νεκρούς δότες.

Η μήτρα δεν καλύπτεται από τη συνήθη συγκατάθεση για δωρεά, ούτε από την εγγραφή στο μητρώο δωρητών οργάνων, και δεν καλύπτεται από την τεκμαιρόμενη συγκατάθεση (η οποία προϋποθέτει ότι οι άνθρωποι επιθυμούν να δωρίσουν, εκτός αν επιλέξουν να μην το κάνουν). Οι οικογένειες των πιθανών δωρητών θα ερωτηθούν συγκεκριμένα εάν είναι διατεθειμένες να εγκρίνουν τη δωρεά μήτρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαζαράκης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Αφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

Θεσσαλονίκη: 25χρονος έζησε εφιάλτη – Τον απήγαγαν με όπλο και του αφαίρεσαν 20.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Δύο αδέρφια, 20 και 16 ετών, έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τρεις ακόμη συνεργοί τους - ηλικίας 16, 16 και 18 ετών

Τήνος ‑ Mάχη με τη λειψυδρία: Πρόταση‑βόμβα για τις πισίνες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τήνος και η Αλόννησος λόγω λειψυδρίας

Αδιανόητο περιστατικό στο Σέντραλ Παρκ: 18χρονος σκοτώθηκε από αφηνιασμένο άλογο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Έκανε βόλτα με άμαξα στο φημισμένο πάρκο όταν το άλογο αφηνίασε και την ανέτρεψε

Βόλος: 14χρονη κατήγγειλε τους γονείς της για βία και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Αρνήθηκαν ότι άσκησαν βία στο παιδί τους και υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά στο Εφετείο η δίκη για τρεις βιaσμούς ανηλίκων

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ο άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού είναι αντιμέτωπος με την πιθανότητα αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης αφού έγινε δεκτή η εισαγγελική έφεση

Έκρηξη στο OPEN: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα η Μίνα Καραμήτρου

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η δημοσιογράφος χτύπησε στο χέρι και στο πόδι ενώ φέρει εκδορές σε όλο της το σώμα

Μουντιάλ 2026: Αγγλία – Κροατία 4‑2: Θρίαμβος σε ματσάρα στο Ντάλας, όλα τα γκολ

Αθλητικά Νέα 18.06.2026
Η Αγγλία ξεκίνησε με τρίποντο το Μουντιάλ 2026, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις και αμφίρροπη εξέλιξη.

Ηράκλειο: Γυναίκα επιτέθηκε σε ψυχολόγο μέσα σε δημόσια δομή – Την χτύπησε και της τράβηξε τα μαλλιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην επίθεση

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Ποιο «πρόσωπο‑κλειδί» εξέτασε ξανά η Αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σαρωτική έρευνα από μηδενική βάση διεξάγουν οι Αρχές στα Χανιά, επιστρέφοντας στο σπίτι της αγνοούμενης και ακολουθώντας βήμα-βήμα την τελευταία της διαδρομή.

«Αν πειράξετε την οικογένειά μου, δεν θα σταματήσω μέχρι να σας καταστρέψω όσο ζω»

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Βουλευτής που αποχώρησε από το κόμμα του Ράμα καταγγέλλει απειλές κατά της οικογένειάς της