E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Χειροπέδες σε δημοσιογράφο της Deutsche Welle – Κατηγορείται για «προσβολή» του Ερντογάν

Στο στόχαστρο έρευνας για «διασπορά ψευδών ειδήσεων»

Δημοσίευση 20/2/2026 | 08:20

Τουρκία: Χειροπέδες σε δημοσιογράφο της Deutsche Welle – Κατηγορείται για «προσβολή» του Ερντογάν

Στο στόχαστρο έρευνας για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» - Αντιδράσεις από τη DW και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα

Νέα δοκιμασία για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Συνελήφθη δημοσιογράφος της Deutsche Welle στην Άγκυρα, κατηγορούμενος για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «προσβολή σε βάρος του προέδρου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εισαγγελία Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι διενεργεί «έρευνα για προσβολή του προέδρου της Δημοκρατίας και μετάδοση παραπλανητικών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου» σε βάρος του Αλιτζάν Ουλουντά. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η διαδικασία κινήθηκε έπειτα από μηνύματα που αναρτήθηκαν «στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X @alicanuludag». Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της εισαγγελίας.

Το άρθρο για τον επαναπατρισμό και οι διαφορετικές εκδοχές

Η πλευρά υπεράσπισης δίνει διαφορετική διάσταση. Ο δικηγόρος του, Τόρα Πέκιν, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σχετίζονται με δημοσίευμα στον ιστότοπο της DW για τον επαναπατρισμό Τούρκων πολιτών που φέρονται να είχαν πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Αλιτζάν Ουλουντά συνελήφθη (…) εξαιτίας άρθρου του με τίτλο “Η Τουρκία ετοιμάζεται να επαναπατρίσει Τούρκους πολίτες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος“», δήλωσε.

Κατά τη Deutsche Welle, η υπόθεση συνδέεται επίσης με «μήνυμα μέσω X πριν από περίπου ενάμισι χρόνο», στο οποίο ο δημοσιογράφος «επέκρινε μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση και πιθανόν είχαν οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών του ΙΚ», και «κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά».

«Ανυπόστατες» κατηγορίες και καταγγελίες για εκφοβισμό

Η γενική διευθύντρια της DW, Μπάρμπαρα Μάσινγκ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ανυπόστατες» και απαίτησε να «αφεθεί ελεύθερος αμέσως».

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο δημοσιογράφος συνελήφθη «μπροστά στα μάτια μελών της οικογένειάς του» από «τριάντα αστυνομικούς», ενώ «το σπίτι του ερευνήθηκε» και «υλικό πληροφορικής κατασχέθηκε».

«Όταν μεταχειρίζονται δημοσιογράφο σαν εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου, τον συλλαμβάνουν τριάντα αστυνομικοί και μεταγάγεται αμέσως στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύπτεται στοχευμένος εκφοβισμός κι επιδεικνύεται σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση καταστέλλει σκληρά την ελευθερία του Τύπου», τόνισε η ίδια.

Παρέμβαση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Ο αντιπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εκτίμησε ότι «η σύλληψη του Αλιτζάν Ουλουντά εγγράφεται σε διαδικασία δικαστικού διωγμού σε βάρος σοβαρών δημοσιογράφων».

Σε ανακοίνωσή του, ο Ερόλ Εντέρογλου κατήγγειλε τις «ακατάπαυστες αυθαίρετες πρακτικές που βάζουν στο στόχαστρο (…) δημοσιογράφο ο οποίος ενόχλησε την εξουσία εξαιτίας των ερευνών του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Πολιτική 18.04.2026
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ζυγώνει η ώρα», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο κόμμα

Πολιτική 18.04.2026
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο Ωρα Ευθύνης, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζωτική ανάγκη «μια νέα ισχυρή κυβερνώσα Αριστερά»

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν αναφέρει ότι κλείνουν λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ σόκαρε τον Νετανιάχου: Το Ισραήλ ζήτησε εξηγήσεις

Κόσμος 18.04.2026
Το αυστηρό ύφος της ανάρτησης Τραμπ για την εκεχειρία στον Λίβανο και η «απαγόρευση» που φέρεται να επιβάλει στο Ισραήλ, αιφνιδίασε Νετανιάχου και συνεργάτες

Τιμές καυσίμων: Ανάσα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου ‑ Πότε θα φανεί η μείωση στις αντλίες

Οικονομία 18.04.2026
Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα πρατήρια

Ιράν: Ανοιγμα μέρους του ιρανικού εναέριου χώρου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 28 Φεβρουαρίου

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε πως τη βiασε 21χρονος – Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε μπαρ στον Εύοσμο

Ελλάδα 18.04.2026
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές

Δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Θα χάσουμε το 1/3 του πληθυσμού μας έως το τέλος του 2099

Ελλάδα 18.04.2026
Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της Ε.Ε.

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, σε ηλικία 68 χρονών

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών

Η Αθήνα στις πιο αγχωτικές πόλεις για οδήγηση

Ελλάδα 18.04.2026
Τι προτείνει συγκοινωνιολόγος

Γνωστός ράπερ συνελήφθη από μέλη της ΟΠΚΕ

Ελλάδα 18.04.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Κοζάνη, όπου μετέβη για επαγγελματικές υποχρεώσεις

Γαλλία: Πέθανε η ηθοποιός Νάντια Φαρές

Πολιτισμός 18.04.2026
Eντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της σε πισίνα κι έκτοτε νοσηλευόταν σε κώμα