E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Δημοσίευση 18/11/2014 | 14:31

5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας
ΑΘΗΝΑ - Exile Room
Αθήνας 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι , Tηλέφωνο: 210-3223395
www.exileroom.gr
Ημερομηνίες: από 28/11/2014 έως 30/11/2014
ΝΟE 2014
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Είσοδος ελεύθερη - Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας


Το 5ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος στις 28, 29 και 30 Νοεμβρίου στο Exile Room και περιλαμβάνει, όπως κάθε χρονιά, τέσσερα τμήματα: τις Φοιτητικές Tαινίες, το Πανόραμα, τις Ειδικές Προβολές και τα Αφιερώματα.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα, περιλαμβάνεται το αφιέρωμα του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στον «άγνωστο» Ζαν Ρους, έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρωπολόγους και εκπρόσωπους του εθνογραφικού κινηματογράφου, ο οποίος επίσης συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του Γαλλικού Νέου Κύματος και του cinéma vérité. Με το πλουσιότατο έργο του, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου γυρίστηκε στην Αφρική, διεύρυνε τα όρια του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ και έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία του ethnofiction, που θόλωσε τα όρια ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία.

Θα προβληθούν οκτώ ταινίες του Ζαν Ρους, μερικές εκ των οποίων προβάλλονται πολύ σπάνια και μας παρουσιάζουν το πρώιμο έργο του ενώ δίνουν την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα δείγματα της ανθρωπολογικής αντίληψης και της κινηματογραφικής προσέγγισης ενός σκηνοθέτη που επηρέασε αμφότερα την ανθρωπολογία και τον κινηματογράφο. Οι οκτώ ταινίες είναι οι εξής: Μύηση στον Χορό της Καταληψίας, Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ, Νεκροταφείο στον Γκρεμό, Γιενέντι, οι ¶νθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή, Moro-Naba, Οι Τρελοί Αφέντες, Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο, Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι.

Μύηση στον Χορό της Καταληψίας (Initiation à la Danse des Possédés, 1948, 22')
To τελετουργικό μύησης μιας νεαρής Σονγκάι στο Φιργκούν της Νιγηρίας στο χορό των δαιμονισμένων για το Κίρεϊ, το πνεύμα του κεραυνού. Οι Ζίμα (ιερείς) οργανώνουν το γκαναντί, μία τελετή κατά την οποία διδάσκονται τα βήματα του τελετουργικού χορού έτσι ώστε η νεαρή γυναίκα να γίνει ένα πραγματικό «άλογο» των πνευμάτων.

Οι Μάγοι του Γουανζερμπέ (Les Magiciens de Wanzerbé, 1949, 33')
Ένας μάγος Μόσι ετοιμάζει ένα μαγικό φυλαχτό που θα κάνει τις πολύ αδύνατες γυναίκες να βάλουν βάρος, και θυσιάζει ζώα στο πνεύμα που τον οδηγεί. Κατά τη διάρκεια μίας συλλογικής τελετής για την προστασία του χωριού από το κακό, ένας άλλος μάγος χορεύει σε έκσταση. Ο αρχηγός του χωριού, οι μάγοι και τα νεαρά αγόρια παίρνουν μέρος στη θυσία που προσφέρεται κάθε χρόνο στο πνεύμα του βουνού, που προστατεύει το χωριό.

Νεκροταφείο στον Γκρεμό (Cimetière dans la Falaise, 1951, 29')
Μέσα σε ένα κυκλικό σημείο του ποταμού Νίγηρα, στα πόδια των γκρεμών από αμμόλιθο στο Μπαντιαγκάρα του Μαλί, απλώνεται ένα χωριό Ντογκόν. Με αφορμή το θάνατο ενός άνδρα στο χωριό αυτό, η ταινία απεικονίζει το επικήδειο τελετουργικό των Ντογκόν και τις θυσίες στο πνεύμα του νερού, την επιστροφή του πτώματος και την ταφή του στο νεκροταφείο, και τα τελετουργικά συλλυπητήρια.

Γιενέντι, οι ¶νθρωποι που Φέρνουν τη Βροχή (Yenendi, les Hommes qui Font la Pluie, 1950,29')
Η τελετουργική τελετή του Γιενέντι, της γιορτής της βροχής, ξεκινά στους Σονγκάι στο χωριό Σιμίριο της Νιγηρίας. Ένα-ένα, τα πνεύματα καβαλάνε τα άλογά τους: το πνεύμα του ανέμου, η θεά της γης, το ουράνιο τόξο, ο αφέντης της βροντής, ο αφέντης της αστραπής και ο αφέντης της βροχής. Στο τέλος, οι άνθρωποι θα ξέρουν αν η σεζόν θα πάει καλά και οι σοδειές θα είναι πλούσιες.

Moro-Naba (1958, 28')
Ο παραδοσιακός αρχηγός των Μόσι στην περιοχή Ουαγκαντούγκου, ο Μορο-Νάμπα, πεθαίνει. Κατά τη διάρκεια των δεκατριών ημερών της επικήδειας τελετής, η μεγαλύτερή του κόρη, ντυμένη με τα άμφια του πατέρα της, δέχεται την επίσκεψη των ιερέων και των επιφανών μελών της κοινότητας. Θυσίες, προσφορές, τιμητικές ριπές από τουφέκια και μουσική κρουστών είναι ο φόρος τιμής στον νεκρό βασιλιά από τους αρχηγούς του, το λαό του και την αντιπροσωπεία των ξένων.

Οι Τρελοί Αφέντες (Les Maîtres Fous, 1955, 30')
Γυρισμένο στην ¶κρα της Γκάνα το 1954, η ταινία απεικονίζει την ετήσια τελετή της αίρεσης Χάουκου, ενός κοινωνικού και θρησκευτικού κινήματος που απλώθηκε στις γαλλικές αποικίες της Αφρικής από την δεκαετία του 1920 ως την δεκαετία του 1950. Οι συμμετέχοντες στην τελετή μιμούνται τις εξεζητημένες στρατιωτικές τελετές των αποικιοκρατών κατακτητών τους, αλλά περισσότερο σε κατάσταση καταληψίας παρά ως πραγματική αναπαράσταση.

Κυνήγι του Λιονταριού με το Τόξο (La Chasse au Lion à l'Arc, 1965, 80')
Οι κυνηγοί Σονγκάι είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να σκοτώσουν ένα λιοντάρι. Από το 1957 ως το 1964, ο Ζαν Ρους ακολουθεί τους κυνηγούς από την περιοχή Γιατακάλα και κινηματογραφεί τα επεισόδια του κυνηγιού αυτού, όπου η τεχνική και η μαγεία είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένες. Μετά το κυνήγιο, οι άνδρες διηγούνται στα παιδιά την ιστορία του gaway gawey, του υπέροχου κυνηγιού λιονταριών.

Μάχη στο Μεγάλο Ποτάμι (Bataille sur le Grand Fleuve, 1951, 35' )
Μέσα από την αφήγηση του Ζαν Ρους ξετυλίγεται η επική μάχη των ψαράδων Σόρκο ενάντια στους ιπποπόταμους του ποταμού Νιγήρα, κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο. Πριν την αναχώρησή τους, διεξάγεται μια τελετή: μία γυναίκα που έχει καταληφθεί από το πνεύμα του ποταμού χορεύει και οι ψαράδες πλένονται με το μαγικό νερό για να φανούν θαρραλέοι. Στην επιστροφή τους, οι ψαράδες φορούν τα ρούχα τους ανάποδα σε ένδειξη ήττας: έχασαν την μάχη στο μεγάλο ποτάμι.

Οι προβολές έχουν μόνο αγγλικούς υπότιτλους. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Reworks Festival 2025: Το πλήρες lineup της 21ης έκδοσης

Μουσική 15.09.2025
Το reworks 2025 συνεχίζει να χαράζει νέους δρόμους, δημιουργώντας εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 15.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ17/09

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2025: Οι εκδηλώσεις από από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2025

Φεστιβάλ 14.09.2025
Μην χάσετε τις συναρπαστικές στιγμές και τα μοναδικά ραντεβού με το βιβλίο στο Πάρκο του Αρεως!

Οι Puressence αγαπούν τη Θεσσαλονίκη και μας λένε γιατί

Μουσική 14.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ20/09

53ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2025: Οι εκδηλώσεις από 12 έως 14 Σεπτεμβρίου 2025

Φεστιβάλ 11.09.2025
Μην χάσετε τις συναρπαστικές στιγμές και τα μοναδικά ραντεβού με το βιβλίο στο Πάρκο του Αρεως!

Techniques by Blend Athens ‑ Indira Paganotto presents: Artcore

Μουσική 10.09.2025
ΓΗΠΕΔΟ TAE KWON DO ΦΑΛΗΡΟ04/10

Παύλος Παυλίδης live στο Θέατρο Γης

Μουσική 10.09.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ27/09

Thessaloniki Beer Festival 2025

Φεστιβάλ 09.09.2025
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 26/09 έως 28/09

1ο Rewindland Pop Culture Festival & Open Air Market 2025

Μουσική 08.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝαπό 13/09 έως 14/094

Manu Chao ultra acoustico live in Thessaloniki

Μουσική 08.09.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ12/0925