E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης

Διήμερο πένθος στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ - Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του

Δημοσίευση 18/2/2026 | 16:42

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσαν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, σημειώνοντας: «Με συντριβή και ανείπωτη θλίψη ανακοινώνουμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα την απώλεια του διακεκριμένου Πανεπιστημιακού Δασκάλου, Αντώνη Μανιτάκη. Από σήμερα η νομική επιστήμη και η ελληνική διανόηση είναι φτωχότερες».

Η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κήρυξε διήμερο πένθος και ανέστειλε όλα τα μαθήματα της Σχολής. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του Καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη. Στη μνήμη του δασκάλου μας, κηρύσσει διήμερο πένθος και αναστολή όλων των μαθημάτων της Σχολής με άμεση ισχύ».

Ο αποχαιρετισμός του, κατόπιν επιθυμίας του, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Ωστόσο, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι φίλοι του θα τον τιμήσουν αύριο Πέμπτη στις 19:00 στην Αίθουσα 112 της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ακαδημαϊκή και δημόσια πορεία

Ο Αντώνης Μανιτάκης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Υπήρξε μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου, και έγινε ομότιμος καθηγητής το 2012. Διετέλεσε κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (1989-1991) και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων τα Montpellier, Saint-Etienne, Paris X, Rome “La Sapienza”, Nantes, καθώς και Visiting Research Fellow στο Princeton University (1998-99).

Το 2007 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2010-2012).

Ίδρυσε και διηύθυνε την ιστοσελίδα του Ομίλου «Μάνεσης», που λειτουργεί ως επιστημονικό περιοδικό (www.constitutionalism.gr). Συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 16 μονογραφίες και 130 πρωτότυπες μελέτες στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, μεταξύ των οποίων τα έργα «Συνταγματικό Δίκαιο», «Οι σχέσεις της εκκλησίας με το κράτος-έθνος» και «Κράτος Δικαίου και έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων».

Η πολιτική του πορεία

Ο Αντώνης Μανιτάκης διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου (17 Μαΐου – 21 Ιουνίου 2012). Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2013.

Στις 28 Αυγούστου 2015 προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου (28 Αυγούστου – 23 Σεπτεμβρίου 2015).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κύπελλο μπάσκετ: Φοβερό κάρφωμα από τον Σμιθ στο Ηρακλής ‑ Μύκονος, βίντεο

Αθλητικά Νέα 18.02.2026
Ο Αμερικανός φόργουορντ απογειώθηκε και κάρφωσε στο καλάθι της Μυκόνου στον προημιτελικό του Final-8

Ειρήνη Μουρτζούκου: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση για τον θάνατο του Παναγιωτάκη

Ελλάδα 18.02.2026
Θα κληθεί εκ νέου σε απολογία από την ανακρίτρια Αμαλιάδας

Στέφανος Τσιτσιπάς: Απέκλεισε τον Μεντβέντεφ και προκρίθηκε στους «8» στο Κατάρ!

Αθλητικά Νέα 18.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 6-4) του Ντανίλ Μεντβέντεφ και εξασφάλισε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Qatar Open, διακόπτοντας παράλληλα το νικηφόρο σερί του Ρώσου στις πρόσφατες, μεταξύ τους, αναμετρήσεις.

Κηρύχθηκαν μνημείο οι 12 φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Ελλάδα 18.02.2026
Οι 12 φωτογραφίες από τις εκτελέσεις αγωνιστών από τους Γερμανούς στην Καισαριανή την περίοδο της Κατοχής, κηρύχθηκαν μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης

Ελλάδα 18.02.2026
Διήμερο πένθος στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ - Σε στενό οικογενειακό κύκλο η κηδεία του

Oι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

LGBTQI+ 18.02.2026
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει επίσημα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+

Συνελήφθη ο αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού για συνέργεια σε φόνο

Ελλάδα 18.02.2026
Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του Αντώνη Παπαδάτου, την Κυριακή, σε χώρο της φυλακής, παρουσία του αρχιφύλακα, ενός Βούλγαρου βαρυποινίτη και, πιθανόν, ενός Αλβανού βαρυποινίτη

Κλείνει το Λεξικοπωλείο στο Παγκράτι μετά από 14 χρόνια

Πολιτισμός 18.02.2026
Η ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου

Ελληνική η 2η καλύτερη παραλία στον κόσμο για το 2026 σύμφωνα με το TripAdvisor

Ελλάδα 18.02.2026
Συνολικά 4 ακτές της χώρας μας στην 20άδα

Κρατούμενος απέδρασε από τα δικαστήρια Ευελπίδων

Ελλάδα 18.02.2026
Δείτε βίντεο από τη στιγμή που οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται πως ένα κρατούμενος έχει διαφύγει

Δημιουργούνται οκτώ νέες φυλακές: Η φυλακή Κορυδαλλού θα μεταφερθεί στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.02.2026
«Ετοιμάζουμε και άλλα καταστήματα στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα Γιάννενα, στη Μεγαλόπολη και επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά όλα τρέχουν πολύ γρήγορα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης