E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Ποιοι κερδίζουν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις

Όλες οι αλλαγές που φέρνει η ΔΥΠΑ

Δημοσίευση 18/2/2026 | 11:56

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Ποιοι κερδίζουν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις

Με σημαντικές τροποποιήσεις τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, το οποίο ξεκινά φέτος την 1η Μαΐου.

Η πρόωρη έναρξη επιδιώκει την αποσυμφόρηση της υψηλής τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις με μικρή συμμετοχή, ενώ σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε πληγείσες περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια και ο Έβρος προβλέπονται έως 10 ή 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Παράλληλα, η επιδότηση αυξάνεται κατά 20% σε περιόδους αιχμής.

Στη μοριοδότηση δίνεται προτεραιότητα σε πολύτεκνους και ΑμεΑ, ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται πλήρως οι ανάδοχες μητέρες.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι και άνεργοι που συγκεντρώνουν 50 ημέρες εργασίας ή επιδότησης ανεργίας ή ειδικής άδειας μητρότητας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένα ασφαλιστικά ή επιδοματικά κριτήρια.

Ειδικότερα, απαιτούνται:

• 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ή
• 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τον ΟΑΕΔ, ή
• επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα), ή
• συνδυαστικά 50 ημέρες από τις παραπάνω κατηγορίες.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα εντάσσονται εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ κατά την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων.

Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε ειδικές περιοχές

Πέραν των 6 διανυκτερεύσεων με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, προβλέπονται σημαντικά κίνητρα για συγκεκριμένες περιοχές. Στη Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Ρόδο παρέχονται έως 10 διανυκτερεύσεις χωρίς καμία ιδιωτική συμμετοχή. Ακόμη πιο ενισχυμένο είναι το καθεστώς για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας και του Έβρου, καθώς και για τη Θεσσαλία (πλην Σποράδων), όπου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Παράλληλα, τα ποσά επιδότησης αυξάνονται κατά 20% τον Αύγουστο, καθώς και στις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα. Η προσαύξηση αυτή ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός Σποράδων), ενισχύοντας περιοχές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με φυσικές καταστροφές ή οικονομικές πιέσεις.

Πρόωρη εκκίνηση και μεγαλύτερη ευελιξία

Η εφαρμογή από την 1η Μαΐου επιδιώκει να αποσυμφορήσει τους μήνες αιχμής (Ιούλιο – Αύγουστο) και να ενθαρρύνει τη διάχυση της ζήτησης σε περιόδους χαμηλότερης πληρότητας.

Αυξημένη μοριοδότηση για πολύτεκνους

Οι πολύτεκνες οικογένειες εντάσσονται πλέον στην ίδια κατηγορία υψηλής προτεραιότητας με τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η αυξημένη μοριοδότηση αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιλογής τους, ενισχύοντας την κοινωνική στόχευση του προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο αντάρτικο στην Ευρώπη

Auto + Moto 18.04.2026
Τι ζητούν για τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Μυστήριο με τον θάνατο 49χρονου στο Ηράκλειο

Ελλάδα 18.04.2026
Η τελευταία διαδρομή και τα ερωτήματα των αρχών

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης

Πολιτική 18.04.2026
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ζυγώνει η ώρα», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο κόμμα

Πολιτική 18.04.2026
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο Ωρα Ευθύνης, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζωτική ανάγκη «μια νέα ισχυρή κυβερνώσα Αριστερά»

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν αναφέρει ότι κλείνουν λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ σόκαρε τον Νετανιάχου: Το Ισραήλ ζήτησε εξηγήσεις

Κόσμος 18.04.2026
Το αυστηρό ύφος της ανάρτησης Τραμπ για την εκεχειρία στον Λίβανο και η «απαγόρευση» που φέρεται να επιβάλει στο Ισραήλ, αιφνιδίασε Νετανιάχου και συνεργάτες

Τιμές καυσίμων: Ανάσα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου ‑ Πότε θα φανεί η μείωση στις αντλίες

Οικονομία 18.04.2026
Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα πρατήρια

Ιράν: Ανοιγμα μέρους του ιρανικού εναέριου χώρου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου

Κόσμος 18.04.2026
Το Ιράν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του στις 28 Φεβρουαρίου

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε πως τη βiασε 21χρονος – Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε μπαρ στον Εύοσμο

Ελλάδα 18.04.2026
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές

Δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα – Θα χάσουμε το 1/3 του πληθυσμού μας έως το τέλος του 2099

Ελλάδα 18.04.2026
Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της Ε.Ε.

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Όσκαρ Σμιντ, σε ηλικία 68 χρονών

Αθλητικά Νέα 18.04.2026
Ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών