E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία

Δημοσίευση 13/2/2026 | 11:58

Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι χώρες της Δύσης πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι ο κόσμος οδεύει προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης The POLITICO Poll, τα οποία αποτυπώνουν την αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο και το κόστος μιας νέας εποχής συγκρούσεων.

Και στις πέντε χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση - ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία - η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κόσμος γίνεται πιο επικίνδυνος. Οι Αμερικανοί, Καναδοί, Γάλλοι και Βρετανοί ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το ξέσπασμα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου είναι πιθανότερο παρά απίθανο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που προβλέπουν μια νέα παγκόσμια σύγκρουση έχει αυξηθεί αισθητά από τότε που η ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Public First έθεσε το ίδιο ερώτημα τον Μάρτιο του 2025. «Η αλλαγή στάσης της δυτικής κοινής γνώμης μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο αντικατοπτρίζει μια δραματική μετάβαση σε έναν πιο ανασφαλή κόσμο, όπου ο πόλεμος θεωρείται πιθανός και οι συμμαχίες ασταθείς», δήλωσε ο Seb Wride, επικεφαλής δημοσκοπήσεων της Public First.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση του POLITICO αποκάλυψε και περιορισμένη διάθεση των πολιτών στη Δύση να κάνουν θυσίες για τη χρηματοδότηση αυξημένων στρατιωτικών δαπανών. Παρότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά υπάρχει ευρεία στήριξη στην αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών σε θεωρητικό επίπεδο, αυτή η στήριξη μειώνεται απότομα όταν οι πολίτες ενημερώνονται ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του δημόσιου χρέους, περικοπές σε άλλες υπηρεσίες ή αύξηση φόρων.

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι η αυξανόμενη ανησυχία για πόλεμο δεν δίνει στους ηγέτες λευκή επιταγή για μεγάλες αμυντικές δαπάνες», δήλωσε ο Wride.

«Αντίθετα, οι ψηφοφόροι εμφανίζονται πλέον λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς για τη βελτίωση της στρατιωτικής ασφάλειας. Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση - δεν μπορούν να βασιστούν στις ΗΠΑ, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό ως λόγο για εγχώριες επενδύσεις και δέχονται αυξημένη πίεση να βρουν άμεσα λύσεις σε έναν κόσμο όπου η σύγκρουση φαίνεται πιο κοντά από ποτέ», εξήγησε ο ίδιος.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε έρευνες σε περισσότερους από 2.000 ψηφοφόρους σε κάθε χώρα μεταξύ 6 και 9 Φεβρουαρίου, αναδεικνύουν ξεκάθαρα την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την ασφάλεια σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας.

Η δυσκολία αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις συζητήσεις πολιτικών από όλο τον κόσμο, καθώς κατευθύνονται στη Γερμανία για την ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που ξεκινά την Παρασκευή.

Καθώς δεν διαφαίνεται άμεσο τέλος στον τετραετή ολοκληρωτικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράν, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και την Αφρική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας σύγκρουσης.

Τι έδειξε η δημοσκόπηση
Η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 43% πιστεύει ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι «πιθανό» ή «πολύ πιθανό» να ξεσπάσει έως το 2031 - από 30% τον Μάρτιο του 2025. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί - 46% - θεωρούν επίσης πιθανό ή πολύ πιθανό έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο έως το 2031, από 38% πέρυσι. Από τις πέντε χώρες, μόνο οι Γερμανοί εκτιμούν συνολικά ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι πιθανός μέσα στην επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής μεμονωμένων χωρών, οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πιο πιθανό η δική τους χώρα να βρεθεί σε πόλεμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ακολουθούμενοι από τους ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ίσως προετοιμάζονται περισσότερο για σύγκρουση σε σχέση με άλλες χώρες και ότι η εικόνα του Τραμπ ως «προέδρου της ειρήνης» δεν πείθει τους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον ένας στους τρεις σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί πυρηνικό όπλο σε πόλεμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Ρωσία θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη, ενώ οι Καναδοί βλέπουν την Αμερική του Τραμπ ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια. Σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή θεωρούνται οι ΗΠΑ — τις οποίες οι ερωτηθέντες ανέφεραν πολύ πιο συχνά από την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τήνος ‑ Mάχη με τη λειψυδρία: Πρόταση‑βόμβα για τις πισίνες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τήνος και η Αλόννησος λόγω λειψυδρίας

Αδιανόητο περιστατικό στο Σέντραλ Παρκ: 18χρονος σκοτώθηκε από αφηνιασμένο άλογο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Έκανε βόλτα με άμαξα στο φημισμένο πάρκο όταν το άλογο αφηνίασε και την ανέτρεψε

Βόλος: 14χρονη κατήγγειλε τους γονείς της για βία και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Αρνήθηκαν ότι άσκησαν βία στο παιδί τους και υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά στο Εφετείο η δίκη για τρεις βιaσμούς ανηλίκων

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ο άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού είναι αντιμέτωπος με την πιθανότητα αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης αφού έγινε δεκτή η εισαγγελική έφεση

Έκρηξη στο OPEN: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα η Μίνα Καραμήτρου

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η δημοσιογράφος χτύπησε στο χέρι και στο πόδι ενώ φέρει εκδορές σε όλο της το σώμα

Μουντιάλ 2026: Αγγλία – Κροατία 4‑2: Θρίαμβος σε ματσάρα στο Ντάλας, όλα τα γκολ

Αθλητικά Νέα 18.06.2026
Η Αγγλία ξεκίνησε με τρίποντο το Μουντιάλ 2026, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις και αμφίρροπη εξέλιξη.

Ηράκλειο: Γυναίκα επιτέθηκε σε ψυχολόγο μέσα σε δημόσια δομή – Την χτύπησε και της τράβηξε τα μαλλιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην επίθεση

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Ποιο «πρόσωπο‑κλειδί» εξέτασε ξανά η Αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σαρωτική έρευνα από μηδενική βάση διεξάγουν οι Αρχές στα Χανιά, επιστρέφοντας στο σπίτι της αγνοούμενης και ακολουθώντας βήμα-βήμα την τελευταία της διαδρομή.

«Αν πειράξετε την οικογένειά μου, δεν θα σταματήσω μέχρι να σας καταστρέψω όσο ζω»

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Βουλευτής που αποχώρησε από το κόμμα του Ράμα καταγγέλλει απειλές κατά της οικογένειάς της

Aδιανόητο ‑ Το τραγικό φινάλε μιας 15χρονης μετά από επικίνδυνο challenge στα social media

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η ανήλικη υπέστη αλλεπάλληλες επιληπτικές κρίσεις και στη συνέχεια καρδιακή ανακοπή

ΗΠΑ και Ιράν: Ποιος υπέγραψε πρώτος και πού έγινε η ιστορική συμφωνία

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα του Ορμούζ τέθηκε σε ισχύ μετά από ηλεκτρονική υπογραφή και των δύο προέδρων.