E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σοκ για την Ελλάδα: Σε ποια θέση στον Δείκτη Διαφθοράς 2025 της ΕΕ βρίσκεται – Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

Τι δείχνουν τα στοιχεία για δωροδοκίες και διαχείριση δημόσιου χρήματος

Δημοσίευση 13/2/2026 | 00:02

Σοκ για την Ελλάδα: Σε ποια θέση στον Δείκτη Διαφθοράς 2025 της ΕΕ βρίσκεται – Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί
unsplash

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται στις χαμηλές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2025 της Transparency International, καταλαμβάνοντας την 56η θέση ανάμεσα σε 182 χώρες με βαθμολογία 50 στα 100. Αν και η χώρα βελτιώθηκε κατά τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, η εικόνα εντός της ΕΕ παραμένει ανησυχητική.

Μόνο έξι κράτη-μέλη: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία και Μάλτα, καταγράφουν χαμηλότερη επίδοση, διατηρώντας την Ελλάδα σταθερά στο κατώτερο ευρωπαϊκό κλιμάκιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μοιράζεται το ίδιο εύρος βαθμολογίας με το Μπαχρέιν, τη Γεωργία και την Ιορδανία.

Δομικές αδυναμίες και δημόσιο χρήμα στο μικροσκόπιο

Η φετινή έκθεση επισημαίνει επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαφθοράς που συνδέονται με τη διαχείριση δημόσιων πόρων, από μεγάλης κλίμακας απάτες αγροτικών επιδοτήσεων έως υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Η συχνότητα αυτών των περιστατικών ενισχύει τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου και των θεσμικών δικλίδων που εποπτεύουν τη διάθεση κρατικών κονδυλίων.

Το μήνυμα είναι σαφές: απαιτούνται ισχυρότερα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και πιο ανθεκτικοί θεσμοί που θα περιορίζουν τα δίκτυα επιρροής και την καταστρατήγηση διαδικασιών.

Τι λένε οι πολίτες

Ιδιαίτερη βαρύτητα στον δείκτη έχουν τα δεδομένα αντίληψης των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 29% των Ελλήνων θεωρεί ότι η διαφθορά επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 9% δηλώνει ότι κατέβαλε δωροδοκία για να αποκτήσει πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία.

Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν ότι, πέρα από τις θεσμικές αδυναμίες, η καθημερινή επαφή των πολιτών με το κράτος εξακολουθεί να εμπεριέχει κινδύνους ακεραιότητας. Η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς παραμένει εύθραυστη, επηρεάζοντας τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και το επενδυτικό περιβάλλον.

Βελτίωση μεν, αλλά όχι αρκετή

Σε βάθος χρόνου, η Ελλάδα έχει διανύσει σημαντική απόσταση από το 2012, όταν η βαθμολογία της είχε καταρρεύσει στους 36 βαθμούς εν μέσω οικονομικής κρίσης. Το καλύτερο αποτέλεσμα καταγράφηκε το 2022 με 52 βαθμούς, ενώ έκτοτε σημειώθηκαν μικρές διακυμάνσεις.

Σε σύγκριση με το 2018, όταν η χώρα είχε 45 βαθμούς και βρισκόταν στην 67η θέση, η συνολική άνοδος κατά έντεκα θέσεις αποτυπώνει πρόοδο. Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απόσταση από τον μέσο όρο παραμένει αισθητή.

Η κυβέρνηση επικαλείται μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, επιτάχυνση των αποφάσεων στα πρωτοδικεία, επενδυτικό πρόγραμμα 550 εκατ. ευρώ για δικαστικές υποδομές και διεύρυνση της ψηφιοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης καταδεικνύει ότι, συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ο αντίκτυπος αυτών των παρεμβάσεων δεν έχει ακόμη αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παγκόσμια επιδείνωση

Η διεθνής εικόνα δεν είναι καλύτερη. Ο παγκόσμιος μέσος όρος του δείκτη υποχώρησε το 2025 στους 42 βαθμούς, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά 122 χώρες βαθμολογούνται πλέον κάτω από το όριο των 50 μονάδων, ενώ 51 κατέγραψαν περαιτέρω επιδείνωση.

Στην κορυφή παραμένει για όγδοη συνεχή χρονιά η Δανία με 89 βαθμούς. Ωστόσο, μόλις πέντε χώρες παγκοσμίως ξεπερνούν πλέον τους 80 βαθμούς, έναντι δώδεκα πριν από δέκα χρόνια, ένδειξη ότι ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Διαφθοράς 2025 λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η μάχη για διαφάνεια και θεσμική αξιοπιστία δεν κρίνεται από μεμονωμένες βελτιώσεις, αλλά από τη σταθερή και διαρκή ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας.

*Με στοιχεία από το https://www.transparency.org/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 1.Hero 09.07.2026
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 1.Hero 09.07.2026
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Χτες
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων

Οι τρεις ρεπόρτερ που άλλαξαν για πάντα την ενημέρωση

E-Daily 3.Left Χτες
Στις αρχές Ιουλίου του 1882

Ποια πόλη κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο της καλύτερης στον κόσμο για να ζεις;

E-Daily 3.Left Χτες
Η ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit αξιολόγησε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση κρίσιμους δείκτες ποιότητας ζωής.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left Προχτές
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Το πιο διάσημο σχολείο του ελληνικού σινεμά βρίσκεται ακόμα εκεί και μοιάζει απίστευτα γνώριμο

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σχολείο από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» υπάρχει ακόμα – Δείτε πώς είναι σήμερα το εμβληματικό σκηνικό της Αλίκης

Pepsi Number Fever: Το καπάκι της Pepsi που υποσχέθηκε μια περιουσία και έφερε...την κόλαση

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο διαγωνισμός αναψυκτικού που έφερε ταραχές και νεκρούς

Ο μεγαλύτερος και γελοίος απατεώνας τράπεζας ‑ Η απάτη που μοιάζει με ανέκδοτο

E-Daily 3.Left Προχτές
Μοιάζει με ανέκδοτο κι όμως είναι αλήθεια