E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει τον Μέσι εκτός εθνικής Αργεντινής

Η απόφαση συνδέεται άμεσα με το νομικό πλαίσιο της λεγόμενης «patria potestad», που ισχύει στην Αργεντινή έως τα 18 έτη

Δημοσίευση 6/2/2026 | 18:28

Η απόφαση που θα μπορούσε να φέρει τον Μέσι εκτός εθνικής Αργεντινής

Η Αργεντινή βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης συζήτησης μετά τη νέα απόφαση της Ομοσπονδίας (AFA), η οποία θα μπορούσε, αν ίσχυε στο παρελθόν, να είχε αποκλείσει ακόμη και τον Λιονέλ Μέσι από την εθνική ομάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Athletic».

Η Ομοσπονδία ενέκρινε νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο ποδοσφαιριστές που μετακινούνται στο εξωτερικό χωρίς να έχουν πρώτα υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με αργεντίνικο σύλλογο, δεν θα έχουν δικαίωμα κλήσης στις εθνικές ομάδες της χώρας. Στόχος του μέτρου είναι η προστασία των συλλόγων από την απώλεια ταλαντούχων παικτών σε νεαρή ηλικία και η ενίσχυση της ανάπτυξης των ακαδημιών.

Η απόφαση συνδέεται άμεσα με το νομικό πλαίσιο της λεγόμενης «patria potestad», που ισχύει στην Αργεντινή έως τα 18 έτη και δίνει στους γονείς το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών τους. Στην πράξη, αυτό επιτρέπει τη μεταγραφή ενός ανήλικου παίκτη στο εξωτερικό χωρίς τη συγκατάθεση του συλλόγου στον οποίο ανήκει, αρκεί να μην έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σύλλογος λαμβάνει μόνο αποζημίωση εκπαίδευσης και όχι κανονικό ποσό μεταγραφής.

Η AFA ξεκαθαρίζει ότι το νέο μέτρο δεν απαγορεύει τέτοιες μετακινήσεις, αλλά επιχειρεί να τις αποθαρρύνει, θέτοντας ως «κόστος» τον αποκλεισμό από τις εθνικές ομάδες. «Μετά από συζήτηση και με στόχο την προστασία των συμφερόντων των συλλόγων, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι οι παίκτες αυτοί δεν θα καλούνται στις εθνικές ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Αφορμή για την επίσπευση της απόφασης αποτέλεσε, σύμφωνα με αργεντίνικα ΜΜΕ, η υπόθεση του 16χρονου Λούκας Σκαρλάτο, ο οποίος αποχώρησε από τη Ρίβερ Πλέιτ για την Πάρμα χωρίς να έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ακαδημιών και είχε υπάρξει αρχηγός της Κ16.

Ωστόσο, η πιο ηχηρή περίπτωση που επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση είναι εκείνη του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σε ηλικία μόλις 13 ετών άφησε τη Νιούελς Ολντ Μπόις για να ενταχθεί στην Μπαρτσελόνα. Με βάση τον νέο κανονισμό, ο αρχηγός και θρύλος της «αλμπισελέστε» δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί με την εθνική Αργεντινής. Το ίδιο θα ίσχυε και για παίκτες όπως ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, ο Τζουλιάνο Σιμεόνε, ο Εμιλιάνο Μπουεντία, ο Έντσο Μπαρενέτσεα, ο Χοακίν Πανιτσέλι και ο Βαλεντίν Καρμπόνι.

Σε νομικό επίπεδο, ειδικοί τονίζουν ότι η FIFA δεν απαγορεύει στις εθνικές ομοσπονδίες να θέτουν δικά τους κριτήρια επιλογής παικτών, αρκεί να μην παραβιάζονται βασικοί κανονισμοί περί εθνικότητας και επιλεξιμότητας.

Οι αντιδράσεις εντός της χώρας είναι μεικτές. Παράγοντες συλλόγων στηρίζουν το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι προστατεύει τα σωματεία που επενδύουν στην ανάπτυξη νεαρών παικτών, ενώ άλλοι εκφράζουν φόβους πως μπορεί να περιορίσει τις επιλογές των ίδιων των ποδοσφαιριστών και να δημιουργήσει συγκρούσεις με μάνατζερ και οικογένειες.

Το αν η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες μένει να φανεί. Προς το παρόν, πάντως, η Αργεντινή άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα όρια ανάμεσα στην προστασία των συλλόγων και την ελευθερία των ταλέντων να χαράξουν τον δικό τους δρόμο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε και επίσημα το διαζύγιο με τον Λουτσέσκου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο Δικέφαλος με μια λιτή ανακοίνωση έβαλε τους τίτλους τέλους στην κοινή πορεία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Επιχειρηματίας στο Κολωνάκι μήνυσε πρωταθλήτρια πυγμαχίας για υπεξαίρεση 3.000 ευρώ από το ταμείο του εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η αθλήτρια με σημαντική διαδρομή στον χώρο της πυγμαχίας, μέλος της εθνικής ομάδας της εργαζόταν ως ταμίας σε εστιατόριο

Φραντζί Πιερό: «Η μητέρα μου έπρεπε να επιλέξει αν θα έτρωγε η ίδια ή αν θα τάιζε εμάς»

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Ο επιθετικός από την Αϊτή, που εξακολουθεί να ανήκει στο ρόστερ της ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη στην ισπανική Marca, για το τι σημαίνει για τη χώρα του η παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ

Μόσχα: Καρέ – καρέ σε βίντεο το πώς χτυπήθηκε το διυλιστήριο και εκτοξεύθηκε το καπάκι δεξαμενής

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Δείτε σε βίντεο πώς έγινε το πλήγμα στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας, που προκαλεί ερωτήματα για το εάν ευθύνεται αντιαεροπορικός πύραυλος των Ρώσων που επιχειρούσε να χτυπήσει ουκρανικό drone

Συναγερμός στη Γερμανία για ακραία καιρικά φαινόμενα με καύσωνα έως 38°C και ισχυρές βροχοπτώσεις

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες - Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις λόγω κεραυνών και βλαβών στο δίκτυο.

Ξανά σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης από αύριο Σάββατο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά τη βασική γραμμή, η οποία συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Ελβετία

Παναθηναϊκός: Σερβικά μέσα αναφέρονται στο «all in» για την απόκτηση του Ομπράντοβιτς

E-Daily 3.Left 19.06.2026
Ο «Ζοτς» θα μπορούσε να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος τεχνικός στην Ευρώπη αν ο Γιαννακόπουλος υλοποιήσει την πρότασή του

Σιαμαία κοριτσάκια από τις Φιλιππίνες διαχωρίστηκαν επιτυχώς μετά από εξάωρη απαιτητική επέμβαση στο Ριάντ, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Τα δίδυμα βρίσκονται πλέον σε σταθερή κατάσταση και νοσηλεύονται υπό στενή παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων

Οχήματα: Ποιοι κερδίζουν απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

Auto + Moto 19.06.2026
Τι ισχύει για τρίτεκνους - Οι δικαιούχοι, τα ποσοστά έκπτωσης και η διαδικασία

Λαμία: «Καμπάνα» στο αυτόφωρο για τον 30χρονο που φωτογράφιζε ανήλικες στην παραλία

E-Daily 2.TopNews 19.06.2026
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

17χρονος στη Θεσσαλονίκη διέρρηξε σπίτι και μετά ζητούσε 700 ευρώ για να επιστρέψει τα κλεμμένα

Ελλάδα 19.06.2026
Ο νεαρός αφαίρεσε από το σπίτι χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα