E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να μην «παγώσουν» πάνω ένα εκατομμύριο πολίτες

Στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες

Δημοσίευση 23/1/2026 | 17:05

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να μην «παγώσουν» πάνω ένα εκατομμύριο πολίτες

Η Ευρωπαική Ένωση στέλνει επειγόντως 447 γεννήτριες στην Ουκρανία για να στηρίξει πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που ζουν σε συνθήκες παγετού.

Οι γεννήτριες θα βοηθήσουν την Ουκρανία να στήσει ένα υποτυπώδες ενεργειακό σύστημα καθώς η Ρωσία χτυπά συνεχώς κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.

Οι γεννήτριες, συνολικής αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, προέρχονται από τα στρατηγικά αποθέματα της ΕΕ που φιλοξενούνται στην Πολωνία και θα μεταφερθούν άμεσα στην Ουκρανία.

Στόχος είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε νοσοκομεία, καταφύγια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Θα διανεμηθούν από το αρμόδιο υπουργείο της Ουκρανίας, σε συνεργασία με τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό, δίνοντας προτεραιότητα στις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, η ΕΕ έχει στείλει σχεδόν 10.000 γεννήτριες στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας («UCPM»).

Ενόψει του φετινού χειμώνα, η Επιτροπή ολοκλήρωσε επίσης τη μετεγκατάσταση ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού που δώρισε η Λιθουανία – ένα έργο που αποτελεί τη μεγαλύτερη συντονισμένη επιχείρηση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην ιστορία του Μηχανισμού – για την αποκατάσταση της κρίσιμης χωρητικότητας του δικτύου της Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις της Ρωσίας σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και την ανθρωπιστική ζημία που προκαλούν.

«Η ΕΕ δεν θα αφήσει τη Ρωσία να παγώσει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να βοηθά τους Ουκρανούς να ξεπεράσουν αυτόν τον χειμώνα», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται, ότι η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια για την προστασία των αμάχων και έχει παραδώσει πάνω από 160.000 τόνους βοήθειας μέσω του UCPM από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Αυτό περιλαμβάνει στερεά καύσιμα, συσκευές θέρμανσης, γεννήτριες και σημεία θέρμανσης έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Χάτζα Λαχμπίμπ, δήλωσε σχετικά: «Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας στερούν σκόπιμα από τους πολίτες τη θέρμανση, το φως και βασικές υπηρεσίες, εν μέσω σκληρού χειμώνα και έχουν σκοπό να λυγίσουν το σθένος των Ουκρανών. Θα αποτύχουν.

Η Ευρώπη απαντά με πράξεις, όχι με λόγια. Η νέα αποστολή γεννητριών είναι ήδη καθ’ οδόν και θα προστεθούν σε πάνω από 9.500 γεννήτριες που έχουν ήδη παραδοθεί από την ΕΕ για την παροχή ενέργειας.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εγκαινιάστηκε το καμαρίνι της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ένα μόνιμο καμαρίνι αφιερωμένο στη ζωή και την

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Πειραιάς: 77χρονος επιτέθηκε με τρίαινα σε δύο άτομα για μία θέση στάθμευσης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Επίθεση με τρίαινα σημειώθηκε στον Πειριά, με αφορμή μία θέση στάθμευσης.

Ιστορική στιγμή: Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε έπειτα από 220 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του δυτικού αετώματος και την απομάκρυνση των ικριωμάτων, ο Παρθενώνας εμφανίζεται στην πληρέστερη μορφή του εδώ και δύο αιώνες.

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Η κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Πώς λειτουργεί το σχέδιο των επιτήδειων

Aπάτη‑μαμούθ σε βάρος 78χρονης στην Κηφισιά: «Μαϊμού» υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ της άρπαξαν 100.000 ευρώ

Ελλάδα 18.06.2026
Οι δράστες επικοινώνησαν με την 78χρονη και, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, κατάφεραν να την πείσουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα και να τα τοποθετήσει σε σακούλα

Μυστήριο με συνεχόμενους σεισμούς στην Μεσοατλαντική Ράχη

Κόσμος 18.06.2026
Οι γεωλογικές δυναμικές της Μεσοατλαντικής Ράχης

Η εξαφάνιση της Σταυρούλας: Τα «σκοτεινά λεπτά» και το μυστήριο με το κινητό που έκλεισε

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ούτε ένα στοιχείο δεν έχει προκύψει για τον εντοπισμό της 45χρονης - Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαζαράκης

Ελλάδα 18.06.2026
Αφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

Θεσσαλονίκη: 25χρονος έζησε εφιάλτη – Τον απήγαγαν με όπλο και του αφαίρεσαν 20.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Δύο αδέρφια, 20 και 16 ετών, έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τρεις ακόμη συνεργοί τους - ηλικίας 16, 16 και 18 ετών

Τήνος ‑ Mάχη με τη λειψυδρία: Πρόταση‑βόμβα για τις πισίνες

Ελλάδα 18.06.2026
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τήνος και η Αλόννησος λόγω λειψυδρίας

Αδιανόητο περιστατικό στο Σέντραλ Παρκ: 18χρονος σκοτώθηκε από αφηνιασμένο άλογο

Κόσμος 18.06.2026
Έκανε βόλτα με άμαξα στο φημισμένο πάρκο όταν το άλογο αφηνίασε και την ανέτρεψε