E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στο αλαλούμ για το χαρτζιλίκι μέσω IRIS

ΑΑΔΕ και ΔΙΑΣ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης ποσών που αποστέλλονται μέσω IRIS P2P

Δημοσίευση 23/1/2026 | 07:25

Τέλος στο αλαλούμ για το χαρτζιλίκι μέσω IRIS
freepik

Υστερα από σωρεία άστοχων δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης, η ΑΑΔΕ και η ΔΙΑΣ προχώρησαν σε διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο φορολόγησης ποσών που αποστέλλονται μέσω της υπηρεσίας IRIS Ρ2Ρ για φυσικά πρόσωπα.

H μεταφορά χρημάτων από γονείς σε τέκνα για κάλυψη μικροεξόδων δεν αποτελεί δωρεά», λέει η ΑΑΔΕ

Από τις σχετικές παρεμβάσεις καθίσταται σαφές ότι οι μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS δεν φορολογούνται, εκτός και αν προκύπτει συγκεκριμένος λόγος να θεωρηθούν ύποπτες οι συναλλαγές από την ΑΑΔΕ.

Οπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, όμως, «η μεταφορά χρημάτων από γονείς σε τέκνα, μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (τύπου IRIS), για την κάλυψη μικροεξόδων τους (‘χαρτζιλίκι’), καθώς και γενικά για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης των τέκνων, ιδίως εάν το τέκνο είναι προστατευόμενο (ανήλικο ή φοιτητής μέχρι 25 ετών), δεν αποτελεί δωρεά και δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής σχετικής δήλωσης στην πλατφόρμα myPROPERTY».

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι μεταφορές μεταξύ φίλων, το «χαρτζιλίκι» που στέλνει ο γονιός στο παιδί του για τα καθημερινά έξοδα ή τα χρήματα για την πληρωμή του ενοικίου για τη φοιτητική κατοικία υπόκεινται σε φόρους και πρέπει να δηλώνονται στο myPROPERTY. Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται όμως για μεταφορές μεταξύ φίλων ή μεταξύ συγγενικών προσώπων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους χρήστες του IRIS Ρ2Ρ.

Ερωταπαντήσεις

Σε σχετικό τμήμα ερωταπαντήσεων στην ιστοσελίδα της, η ΔΙΑΣ (που λειτουργεί το ΙRIS) αποσαφηνίζει: «Η υπηρεσία IRIS P2P αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως κάθε μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό και δεν μεταβάλλει τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Η χρήση του IRIS δεν συνεπάγεται καμία διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση εκ μέρους της Φορολογικής Διοίκησης. Συνεπώς, οι πολίτες που χρησιμοποιούν αυτό το μέσο πληρωμής θα πρέπει να επιδεικνύουν την ίδια επιμέλεια στην τήρηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, όπως και όταν μεταφέρουν χρήματα με τον παραδοσιακό τρόπο από IBAN σε IBAN».

Αν, όμως, η ΑΑΔΕ υποπτευθεί ότι πρόκειται για κάποια συναλλαγή που ενδέχεται να προσπαθεί να αποφύγει την επιβολή φορολογίας, τότε έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τη νομιμότητά της. Για παράδειγμα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας (π.χ. γιατρός, ηλεκτρολόγος, μηχανικός) πληρωθεί για τις υπηρεσίες του μέσω IRIS Ρ2Ρ, πρόκειται για παράνομη συναλλαγή, καθώς η υπηρεσία του IRIS για τις πληρωμές προς ελεύθερους επαγγελματίες είναι το P2Pro, με τις εν λόγω συναλλαγές να γνωστοποιούνται απευθείας στις φορολογικές Αρχές.

Αλλωστε, μέτρα μπορεί να ληφθούν και από την Αστυνομία σε περίπτωση που γίνονται πληρωμές μέσω IRIS για πράξεις που διώκονται ποινικά, π.χ. εμπόριο ναρκωτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 15 Ιανουαρίου έχει τεθεί μηνιαίο όριο 5.000 ευρώ στην αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS Ρ2Ρ, προκειμένου να μην «κρύβονται» παράνομες συναλλαγές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ιράν ετοιμάζει ναυτικές νάρκες για να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Ο χειρότερος εφιάλτης για την παγκόσμια οικονομία - Στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 3.200 τάνκερ - Προειδοποίηση από Τραμπ

Στασιμοπληθωρισμός 2.0: Πώς το πετρέλαιο μας γυρίζει βίαια στη δεκαετία του ’70

Οικονομία Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτοξεύει το πετρέλαιο, αναζωπυρώνει τον στασιμοπληθωρισμό και φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε αδιέξοδο, θυμίζοντας τη δεκαετία του ’70

Το σαδιστικό δίκτυο «The Com» που αποπλανεί ανηλίκους: Βάζει παιδιά να δολοφονούν και να αυτοκτονούν

Κόσμος Χτες
Ψηφιακή αποπλάνηση ανηλίκων, σeξουαλική εκβίαση, βανδαλισμοί, επιθέσεις με μαχαίρι και υποκίνηση δολοφονιών: η «μαύρη λίστα» δραστηριοτήτων του δικτύου

Forbes: Αυτοί είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που βρίσκονται στη λίστα για το 2026

Ελλάδα Χτες
Η λίστα Forbes 2026 περιλαμβάνει 21 Έλληνες bilionnaires

Δημοσιεύθηκε η φετινή λίστα Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2026

Κόσμος Χτες
Οι αριθμοί ρεκόρ των περιουσιών των 20 πιο πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη

Το νερό του Ιράν τελειώνει: Πώς ο πόλεμος άνοιξε την πόρτα στην απόλυτη κατάρρευση

Κόσμος Χτες
Ο πόλεμος μετατρέπει το νερό σε νέο όπλο στον Περσικό, ενώ το Ιράν βυθίζεται σε μια χρόνια, δομική υδατική κρίση με άδεια φράγματα, κατεστραμμένους υδροφορείς

Ιωάννινα: 29χρονος προσποιούνταν τον μοναχό – Στην κατοχή του βρέθηκαν πιστόλι και Ευαγγέλιο

Ελλάδα Χτες
Τα ψέματα που φέρεται να έλεγε στους πιστούς προκειμένου να αποσπάσει χρήματα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά τα πλήγματα σε διυλιστήρια

Κόσμος Χτες
Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν μετά από πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

«Σήμερα θα είναι η πιο έντονη ημέρα των επιθέσεων στη Μ. Ανατολή», λέει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Κόσμος Χτες
«Σήμερα θα αναπτυχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και επιθέσεων», ανέφερε ο Πιτ Χέγκσεθ

Πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για άλλη μια χρονιά ο Μασκ – Στα 839 δισ. δολ. η περιουσία του!

Κόσμος Χτες
Μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε την περιουσία του, σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes