E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δασκάλα απολύθηκε από τη θέση της σε δημόσιο σχολείο γιατί διατηρούσε Airbnb

Σε ποιες διατάξεις στηρίχτηκε το υπουργείο Παιδείας για την «τιμωρία» της εκπαιδευτικού

Δημοσίευση 22/1/2026 | 07:07

Δασκάλα απολύθηκε από τη θέση της σε δημόσιο σχολείο γιατί διατηρούσε Airbnb

Τη θέση της, σε δημόσιο σχολείο, έχασε μια δασκάλα καθώς αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε Airbnb γεγονός που εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Το υπουργείο Παιδείας έκρινε η διατήρηση Airbnb αποτελεί άσκηση εμπορίας και έτσι προχώρησε στην ανάκληση της πράξης πρόσληψης της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού.

Όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στην άμεση ανάκληση πρόσληψης αναπληρώτριας δασκάλας (κλάδου ΠΕ70) για το τρέχον διδακτικό έτος 2025-2026, καθώς κατά τη διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας αποκαλύφθηκε πως η εκπαιδευτικός ασκούσε παράλληλα εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο: «Από τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου διαπιστώνεται, κατά την ανάληψη υπηρεσίας, η άσκηση εμπορίας εκ μέρους της ως άνω εκπαιδευτικού, η οποία απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις του άρθρου 31, παρ. 3 του ισχύοντος υπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007)».

Με απλά λόγια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διαπίστωσαν ότι η δασκάλα δραστηριοποιούνταν στην εκμετάλλευση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών (τύπου Airbnb), δραστηριότητα που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Τι προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας βασίστηκε τόσο στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, όσο και σε σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα βασίστηκε στο άρθρο 31, παρ. 3 του ν. 3528/2007, που αναφέρει ότι η άσκηση εμπορίας απαγορεύεται ρητά για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Ταυτόχρονα στην Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), η οποία ορίζει ρητά ότι:

«Η εκμετάλλευση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, στις οποίες, μάλιστα, παρέχεται και φροντίδα περιποίησης, όπως καθαριότητα δωματίων, παροχή και αλλαγή λευκών ειδών κ.λ.π., αποτελεί, ανεξάρτητα από τη χρησιμοποίηση ή μη προσωπικού, πράξη εμπορική, η οποία ασκούμενη κατά σύνηθες επάγγελμα προσδίδει στο διενεργούν αυτήν υποκείμενο την εμπορική ιδιότητα. Συνεπώς, θα αποτελεί άσκηση εμπορίας εκ μέρους της, η οποία απαγορεύεται ρητά από τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 3 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα».

Ανάλογη απόφαση έχει εκδοθεί και από το ΣτΕ όπου αναφέρεται ότι οι περιορισμοί του Υπαλληλικού Κώδικα δεν αφορούν μόνο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αλλά επεκτείνονται και στους αναπληρωτές που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μπορεί η Ευρώπη να κρατήσει τα παιδιά μακριά από τα social media: Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Tech + Science Χτες
Τα «παραθυράκια», οι προκλήσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες

Ξυλοκόπησαν μέσα στο σπίτι του τον Γερμανό διαιτητή που έκανε πρόταση γάμου στον φίλο του σε αγώνα της Bundesliga

LGBTQI+ Χτες
Ο διαιτητής ειδοποίησε τις αρχές για τις απειλές που δεχόταν, αλλά τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος

Πύλος: Ποινή φυλάκισης σε 25χρονο που ξυλοκόπησε κουρέα γιατί δεν του άρεσε το κούρεμα

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης της επίθεσης στην Πύλο κατηγορείται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Ο «εμμονικός με το σeξ» Ασαντ κοιμόταν με συζύγους αξιωματούχων, που του τις «σύστηνε» πρώην δημοσιογράφος ερωμένη του

Κόσμος Χτες
Σeξ, ίντριγκες, μυστηριώδεις θάνατοι και βιντεοπαιχνίδια, λίγο πριν την κατάρρευση του πρώην προέδρου

Τρομακτικές εικόνες στη Βραζιλία: Ποδοσφαιριστής κατέρρευσε την ώρα του αγώνα κι υπέστη σπασμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
«Πάγωσαν» στο θρυλικό Μαρακανά, όπου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Φλαμένγκο με την Σαμπάιο Κορέα, ο Αλεξάντρε της δεύτερης κατέρρευσε κι υπέστη σπασμούς

Ιωάννινα: Φωτιά σε σπίτι στη Βρυσέλλα Φιλιατών ‑ Έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές

Ελλάδα Χτες
Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι εργάτες που διαμένουν στο σπίτι απουσίαζαν, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει κανείς

Υπό αστυνομική προστασία ο Ζακ Λανγκ και η σύζυγός του μετά από απειλές στα social media

Κόσμος Χτες
Οι απειλές έρχονται μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας με τον Τζέφρι Επστάιν

Ενοχος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες ο ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ελλάδα Χτες
Του επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή στην έφεση